Πριν ξεκινήσουν οι Βαλκανικοί πόλεμοι το 1912, είχαν προηγηθεί κάποιες συμφωνίες μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής σχετικά με το μοίρασμα των εδαφών μετά την παύση των πολεμικών επιχειρήσεων. Πρώτες οι Σερβία - Βουλγαρία υπέγραψαν σύμφωνο επιθέσεως εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακολούθησαν μετά συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, Ελλάδας - Σερβίας μέσα στις οποίες συμφώνησαν ότι θα πάρει ο καθένας ότι έχει προλάβει να καταλάβει κατά την ημέρα κατάπαυσης του πυρός.
Έτσι την ημέρα κατάπαυσης η Ελλάδα βρέθηκε με νέα εδάφη όλα μα ΟΛΑ Ελληνικά.Μέσα λοιπόν σε αυτά ήταν η Βόρειος Ήπειρος και η άνω Μακεδονία μέχρι το Μοναστήρι με όλα τα εδάφη τους και τους κατοίκους τους Έλληνες, ενώ τα Σκόπια (πόλις) είχαν προλάβει να τα καταλάβουν οι Σέρβοι. Μέχρι εδώ όλα καλά για την Ελλάδα. Μετά άρχισαν τα δύσκολα, όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των συνόρων, επενέβησαν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής(όλοι "φίλοι" της Ελλάδας). Η πίεση ήταν τόσο μεγάλη προς την Ελλάδα που αναγκάστηκε να δεχτεί να εγκαταλείψει λες και ήταν ηττημένη τη Βόρεια Ήπειρο και το Μοναστήρι και να δεχτεί τα σημερινά σύνορα αφήνοντας αλύτρωτους τους Έλληνες αυτών των περιοχών!!
Σε αντάλλαγμα χρυσώνοντας το χάπι παραχώρησαν τα νησιά του Αιγαίου (τα οποία υπόψιν τα είχε ελευθερώσει έτσι κι αλλιώς ο Ελληνικός Στόλος που κυριαρχούσε σε όλο το Αιγαίο).
Τότε οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου επειδή οι τότε μεγάλες δυνάμεις(μια από αυτές η Ιταλία) ίδρυσαν με το έτσι θέλω την Αλβανία κόβοντας εδάφη από το Μαυροβούνιο,τη Σερβία και την Ελλάδα, σήκωσαν μόνοι τους τη Σημαία κήρυξαν αυτονομία και για τρία περίπου χρόνια είχαν το δικό τους κράτος, το οποίο δυστυχώς χάθηκε στη δίνη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Όσο για τους 'Ελληνες του Μοναστηρίου βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη πάλι σε ξένη χώρα. Επειδή η Σερβία ήταν σύμμαχος και φίλη χώρα,αλλά και γιατί μετά τον εμφύλιο οι διωγμένοι κομμουνιστές από την Ελλάδα βρέθηκαν πολλοί από αυτούς στην περιοχή του σημερινού κρατιδίου(στους οποίους είχε αφαιρεθεί η Ελληνική υπηκοότητα,αλλά και η περιουσία τους) δεν γινόταν και δεν γίνεται καμμία κουβέντα ότι υπάρχουν!!!!!!!!!!!!!!
Και μιλάμε για Έλληνες που στην απογραφή που έκαναν το 1991 στην ΠΓΔΜ δήλωσαν και καταγράφηκαν κάπου 200.000 άνθρωποι.
Έχοντας υπόψιν ότι οι συμφωνίες του 1913 για την οριοθέτηση των συνόρων λήγουν το 2012 και παρακολουθώντας όλες αυτές τις προκαταρτικές κινήσεις για το ανακάτεμα της τράπουλας στα Βαλκάνια,αναρωτιέται κανείς, η Ελλάδα που είναι τώρα?
Άραγε θα είναι μετά σε θέση να πάρει αυτά που δικαιούται η θα έχει χάσει και αυτά που έχει???????????