URL: http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=2&func=view&catid=97&id=10960&limit=6&limitstart=6#13037
Μήνυμα:
-----
Πιο όμορφες στην όψη, πιο ανθεκτικές στα παράσιτα, πιο φθηνές για την τσέπη του καταναλωτή είναι οι μεταλλαγμένες ντομάτες!
Η παραπάνω φράση θα μπορούσε να είναι και διαφήμιση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Είναι όμως μάθημα Βιολογίας της Γ΄Γυμνασίου. Διδάσκεται από το 2007 στα ελληνικά σχολεία, παρά τις αντιδράσεις των καταναλωτικών ενώσεων που επί δύο χρόνια «βομβαρδίζουν» το Υπουργείο Παιδείας με επιστολές διαμαρτυρίας.
Σοδειά φθηνή και… «ακίνδυνη»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο διδάσκεται το συγκεκριμένο μάθημα, είναι οι φωτογραφίες και οι λεζάντες που τις συνοδεύουν, στη σελίδα 124 του βιβλίου.
Στην πρώτη φωτογραφία, έξι ολοστρόγγυλες, καθαρές, γυαλιστερές ντομάτες. Στη δεύτερη φωτογραφία, ντομάτες αλλοιωμένες με τα πρώτα σημάδια της μούχλας στο φλοιό τους. Η λεζάντα: «ντομάτες γενετικά τροποποιημένες… και μη»!!!
http://img525.imageshack.us/img525/7425/tomatoesb.jpg
Και στο κείμενο του μαθήματος, όμως, η αναφορά στα μεταλλαγμένα προϊόντα προκαλεί αντιδράσεις: «όταν καλλιεργούμε τέτοια φυτά, δεν χρειάζεται να κάνουμε χρήση παρασιτοκτόνων. Η σοδειά μας δεν κινδυνεύει, το κόστος παραγωγής μειώνεται και το προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε χαμηλότερη τιμή».
Η αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις της γενετικής τροποποίησης των γεωργικών προϊόντων που ακολουθεί, είναι γενικόλογη και ασαφής: «… προβληματισμοί αναπτύσσονται σε ό,τι αφορά στη δημιουργία και την απελευθέρωση στο περιβάλλον γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ιδίως φυτών. Πώς θα επηρρεάσουν τους άλλους οργανισμούς που ζουν στο ίδιο περιβάλλον; Θα διαταραχθεί η ισορροπία του περιβάλλοντος; Όταν στο περιβάλλον ένα είδος εισήχθη σε ένα οικοσύστημα από τον άνθρωπο, οι συνέπειες, τις περισσότερες φορές, ήταν αρνητικές».
Οι διαμαρτυρίες έπεσαν στο κενό
Το βιβλίο διδασκόταν στους μαθητές της τρίτης γυμνασίου και κατά το σχολικό έτος που μόλις τελείωσε. Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σωτήρης Γκλαβάς, παραδέχεται, μιλώντας στη zougla.gr ότι αν και έχουν εντοπιστεί τα επίμαχα σημεία, εδώ και δύο χρόνια η εντολή για διόρθωση μπλέκεται στη γραφειοκρατία.
Από το 2007 το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή, με επιστολές και διαμαρτυρίες προς τρεις Υπουργούς Παιδείας, έχει ζητήσει να διορθωθεί το βιβλίο. Όπως καταγγέλλει στη zougla.gr ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης, «στο τέλος του 2007 λάβαμε την υπόσχεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Όμως το επόμενο σχολικό έτος ελέγξαμε και πάλι το βιβλίο. Ήταν ακριβώς το ίδιο!».
http://img102.imageshack.us/img102/4044/tomt.jpg
Όπως επισημαίνει το Κέντρο, «το γεγονός ότι πολλές φορές τους ενοχλήσαμε, αλλά και η έγγραφη απάντησή τους, αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται περί αβλεψίας ή λάθους…»
Μιλώντας στη zoygla.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή Νίκος Τσεμπερλίδης περιγράφει τις προσπάθειες που έγιναν από το 2007 για να αποσυρθεί το βιβλίο
Ποιος θα ελέγχει το γενετικό υλικό;
Σπύρος Καχριμάνης, πρόεδρος Ελληνικού κέντρου αγροτικής επιχειρηματικότητας
Το γενετικό υλικό (σπόροι κ.λ.π.) ανήκει στη κατηγορία των ελεύθερων αγαθών, όπως το νερό, ο αέρας, ο ήλιος κ.λ.π.
Μια αλλαγή αυτής της θεμελιώδους ιδιότητάς του, μια μετατροπή του δηλαδή από ελεύθερο σε βιομηχανικό αγαθό, θα αφαιρέσει από τη τροφή ένα ελεύθερο συστατικό της (φυσικό πόρο) και θα την καταστήσει ελεγχόμενη από τη βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Β.Γ.Τ.Ο.).
Η συνεχώς εντεινόμενη στρατηγική μάρκετινγκ της Β.Γ.Τ.Ο., είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την παγκόσμια κοινότητα, με τη δέουσα προσοχή. Με περίτεχνα διαφημιστικά τρικ, η Β.Γ.Τ.Ο., προσπαθεί να περάσει διάφορα μηνύματα, όπως ότι οι γενετικά τροποποιημένο οργανισμοί (Γ.Τ.Ο.) είναι ασφαλέστεροι, υγιεινότεροι, ανθεκτικότεροι, καταναλώνουν λιγότερο νερό κ.λ.π.
Όλα αυτά είναι παρελκυστικά επιχειρήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση δύο κρίσιμων ζητημάτων.
Το πρώτο, είναι ποιος θα ελέγχει τις πατέντες και αν το γενετικό υλικό θα εξακολουθήσει να είναι ένα ελεύθερο αγαθό. Εφόσον η απάντηση σε αυτό είναι αρνητική, που θα είναι, τότε κανένα νόημα για να συνεχίσουμε τη συζήτηση πάνω στα σούπερ πλεονεκτήματα των Γ.Τ.Ο. δεν υφίσταται.
Αν δηλαδή η Β.Γ.Τ.Ο. μας υπόσχεται ντομάτες που αντέχουν για 20 χρόνια, αλλά το σπόρο θα πρέπει να τον αγοράζουν οι γεωργοί μόνο από την βιομηχανία που θα έχει την πατέντα, σε τιμές που αυτή θα αποφασίζει μονοπωλιακά, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.
Το δεύτερο ζήτημα, είναι αυτή καθαυτή η αξία και η ασφάλεια των Γ.Τ.Ο.
Η συζήτηση γι'αυτό πρέπει να ανοίξει εφόσον έχει απαντηθεί το πρώτο ζήτημα, προκειμένου να έχει αποδειχθεί και αποδομηθεί η «κοινωνική προσφορά» των Γ.Τ.Ο.
Στη δεύτερη αυτή συζήτηση λοιπόν, στη συζήτηση για την αξία και την ασφάλεια των Γ.Τ.Ο., οι υπέρμαχοι θα πρέπει να μας απαντήσουν τι έγινε με το γνωστό D.T.T.
Για να θυμίσουμε την ιστορία, αναφέρουμε πώς όταν το 1939 βγήκε στη αγορά το D.T.T., το διαφήμιζαν με όμορφες κοπέλες που έλουζαν τα μαλλιά τους με αυτό. Όταν αρκετά χρόνια μετά απεδείχθησαν οι αρνητικές του επιπτώσεις, όλοι «τραβούσαν τα μαλλιά τους».
Μια παρόμοια ιστορία έχουμε και τώρα.
Διάφοροι policy makers και διάφορα μέσα χρησιμοποιούνται από τη Β.Γ.Τ.Ο. για να προβάλουν τις super ιδιότητες των προϊόντων τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που προβάλλουν τους Γ.Τ.Ο., το κάνουν μόνο και μόνο για να δείξουν ότι είναι ενημερωμένοι και καινοτόμοι. Καλό είναι λοιπόν, να μην μας ταλαιπωρούν με super ντομάτες, αλλά να μας απαντήσουν πριν απ΄όλα: «ποιος θα ελέγχει τις πατέντες του γενετικού υλικού;»
http://www.zougla.gr ews.php?id=53039
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου