Το Χ-37Β, το οποίο είναι σχεδιασμένο για διαστημικές αποστολές διάρκειας έως 270 ημερών σε χαμηλή τροχιά εκτοξεύτηκε από
τη βάση εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Hεκτόξευση έγινε με σήμερα με πύραυλο και άρχισε η πτήση του ρομποτικού διαστημικού αεροσκάφους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Το ρομποτικό αεροσκάφος θα ολοκληρώσει την πτήση του και θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια. Το αεροσκάφος, η ενέργεια του οποίου εξασφαλίζεται από μπαταρίες και ηλιακές κυψέλες, μοιάζει με μικρό διαστημικό όχημα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αστροναυτών.
Η αμερικανικήΠολεμικήΑεροπορία έχει κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες της αποστολής και τον τελικό στόχο. Περιορίστηκε στο να ανακοινώσει ότι η σημερινή πτήση έχει προγραμματιστεί για να δοκιμαστούν τα συστήματα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1999 υπό την αιγίδα της NASA και πέρασε στην ευθύνη διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών πριν ανατεθεί τελικά στην πολεμική αεροπορία.
Στο αντίγραφο του Αλφειού που δημιουργήσαμε εδώ:http://alfeiospotamos.wordpress.com
μας ενημερώνει καθημερινά με τα παρακάτω δεδομένα!Μας δείχνει ποιές λέξεις κλειδιά έγραψαν κάποιοι χρήστες του διαδικτύου,θέλοντας να αναζητήσουν πληροφορίες για θέματα που τους ενδιαφέρουν!!!Κοιτάξτε και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας!!!Εδώ κολλάει η λαϊκή παροιμία:"εδώ ο κόσμος χάνεται και το...αιδοίον χτενίζεται"!!!
Οι πρώτες θεαματικές εικόνες του ήλιου από το νέο δορυφορικό τηλεσκόπιο
H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εντυπωσιακές -και… ολίγον ψυχεδελικές- εικόνες του ήλιου που τράβηξε το νέο δορυφορικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory), στόχος του οποίου πρωτίστως είναι να δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες στο μέλλον να προβλέπουν έγκαιρα τις επερχόμενες καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες.
Αν και δεν έδωσαν ακόμα λεπτομέρειες, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ήδη μαθαίνουν νέα πράγματα από τις παρατηρήσεις του νέου δορυφόρου που εκτοξεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου πάνω σε ένα πύραυλο "Άτλας" και ήδη έστειλε στη Γη εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες,καθώς και σύντομα βιντεοκλίπ,
σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.
Ο δορυφόρος, που λειτουργεί απολύτως ομαλά, φέρει τρεις συστοιχίες επιστημονικών οργάνων, εκ των οποίων η μια έχει κατασκευαστεί από το εργαστήριο ατμοσφαιρικής και διαστημικής επιστήμης του πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι άλλες δύο από την εταιρία Lockheed Martin. Τα τρία όργανα εστιάζουν αντίστοιχα στις διεργασίες στο εσωτερικό του ήλιου, στην επιφάνεια και στην ατμόσφαιρά του. Τα διαφορετικά μήκη κύματος που λειτουργούν τα τρία όργανα, επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν τον ήλιο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ.
Οι πρώτες θεαματικές φωτογραφίες και τα πρώτα βίντεο (με κάμερες υ
ψηλότατης ανάλυσης) του Solar Dynamics Observatory, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει επί τουλάχιστον μία πενταετία, δείχνουν τεράστιες εκρήξεις στον ήλιο και εντυπωσιακά αέρια εξάρματα που ξεπηδούν από την επιφάνειά του.
Η ηλιακή δραστηριότητα έχει σημαντική επίδραση στον πλανήτη μας, καθώς οι εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων και η εκπομπή έντονης ακτινοβολίας μπορεί να αποδιοργανώσουν τις δορυφορικές επικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτρισμού, να υποσκάψουν την υγεία των αστροναυτών κ.α.
Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι η αποστολή του δορυφόρου θα φέρει πραγματική επανάσταση στις γνώσεις μας για την φυσική του ήλιου, με τον ίδιο τρόπο που το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" έριξε νέο φως στην αστρονομία και την κοσμολογία.
ΗΠΑ: έκρηξη σε τεράστια υπεράκτια πλατφόρμα της BP στον Κόλπο του Μεξικό, με 17 τραυματίες και 11 αγνοούμενους
Έντεκα άνθρωποι αγνοούνται μετά την έκρηξη
μίας γιγαντιαίας υπεράκτιας πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικό, στην οποία βρίσκονταν 126 εργαζόμενοι τη στιγμή της τραγωδίας. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ διερευνά την περιοχή με ελικόπτερα και πλοία, αναζητώντας τους αγνοούμενους, εκφράζοντας ελπίδες ότι, αυτοί ίσως κατάφεραν να επιβιβαστούν σε μία από τις λέμβους διάσωσης της πλατφόρμας. Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 17 τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η πλατφόρμα - μήκους 122 μέτρων επί πλάτος 76 μέτρα - ονομαζόταν DeepwaterHorizon και είχε εγκατασταθεί 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λουιζιάνα. Το δυστύχημα, ενδέχεται να αποδειχθεί σε ένα από τα πλέον θανατηφόρα στον κόσμο των υπεράκτιων πετρελαϊκών πλατφορμών, τα τελευταία πενήντα χρόνια. Περίπου 100 εργαζόμενοι κατάφεραν να επιβιβαστούν με ασφάλεια σε ένα πλοίο προμηθειών και να μεταφερθούν στην ακτή.
Ο Άντριαν Ρόουζ, αντιπρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας TransoceanLtd. της πλατφόρμας - η οποία υπενοικιάζεται στην BP - ανέφερε ότι, η έκρηξη φαίνεται πως προκλήθηκε από την ταχεία άνοδο φυσικού αερίου ή πετρελαίου (blowout) που κατέστρεψε τον εξοπλισμό της, όμως ακόμα τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί. Πριν το ατύχημα, όλα έβαιναν ομαλώς στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Από το 2001 μέχρι σήμερα, 69 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου του Κόλπου του Μεξικό, 1.349 έχουν τραυματιστεί σε αυτές, ενώ έχουν καταγραφεί 858 φωτιές και εκρήξεις. Αυτή τη στιγμή, 42 πλατφόρμες στην περιοχή αντλούν πετρέλαιο από βάθη μεγαλύτερα των 330 μέτρων ή εκτελούν εργασίες αναβάθμισης και συντήρησής τους.
Το παγκοσμίως φονικότερο ατύχημα σε υπεράκτια πλατφόρμα καταγράφηκε το 1988, όταν μία πλατφόρμα της OccidentalPetroleum που βρισκόταν περίπου 120 ναυτικά μίλια από το Αμπερντίν της Σκωτίας,
καταστράφηκε μετά από εκρήξεις και φωτιά, σκοτώνοντας 167 εργαζομένους της.