07/03/2013 http://www.disy.org.cy/default.asp?id=688&ItemID=1829&rcid=73&pcid=72&cid=73 Μη αποδεκτοί οι σκληροί όροι ΔΝΤ
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ένθερμο φίλο της Κύπρου, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στη συνομιλία τους ο κ. Νεοφύτου αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Γερουσιαστή Μενέντεζ για την σθεναρή του υποστήριξη, του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς και για την απόφαση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Κύπρου να ζητήσει ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους δυτικούς/ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στα ζητήματα της οικονομίας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τρόικα, για συνομολόγηση νέας δανειακής σύμβασης με στόχο τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Μενέντεζ επέδειξε ενδιαφέρον για την πορεία των εν λόγω διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές επανέναρξης συνομιλιών στο κυπριακό, ενώ θέλησε να πληροφορηθεί για τις απόψεις του συνομιλητή του αναφορικά με τις διανοιγόμενες προοπτικές σε σχέση με την ανακάλυψη ενεργειακών πηγών εντός ΑΟΖ Κύπρου, παρά τις παρενοχλήσεις που προβάλλει προς τον τομέα αυτό η Τουρκία.
Ο κ. Νεοφύτου επισήμανε ότι το ΔΝΤ θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, κάνοντας λόγο για 'κούρεμα καταθέσεων'. Όπως τόνισε, τέτοιοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την πλευρά μας, δεδομένου ότι ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη πόρτας εξόδου προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρθηκε από τον κ. Νεοφύτου και στους υπόλοιπους συνομιλητές του κατά διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το αντιλήφθηκαν και θα ασκήσουν την επιρροή τους για να μετριασθούν οι όροι που θέτει ΔΝΤ.
Αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης συνομιλιών, ο κ. Νεοφύτου μίλησε για τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη για την επανένωση της νήσου. Υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης κατά τους επόμενους μήνες είναι η διάσωση οικονομίας και κατά συνέπεια οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το κυπριακό στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα ήταν υποβοηθητική.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη η υιοθέτηση της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα Βαρωσίων για την επανεγκατάσταση προσφύγων, με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του λιμένα της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Σε σχέση με την ενεργειακή εκμετάλλευση των υποθαλασσίων πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ για τις πολύ θετικές προοπτικές που διανοίγονται, από τις οποίες θα επωφεληθούν και οι Τ/κ, υπό την προϋπόθεση να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Παράλληλα εξήρε τη συνεπή στάση των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών ως προς το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους αυτούς και υπογράμμισε τη σημασία της γεωστρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, αφού επανέλαβε ότι παραμένει ακλόνητος υποστηρικτής της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ και της επανένωσης της νήσου, εξέφρασε την ενόχλησή του με τις προσπάθειες στρατιωτικοποίησης του κυπριακού εκ μέρους Τουρκίας.
Παράλληλα ανέπτυξε δυο ζητήματα που τον έχουν κατά το πρόσφατο παρελθόν ενοχλήσει, λόγω της στάσης της προηγούμενης κυπριακής κυβέρνησης. Το πρώτο σχετίζονταν με την Κούβα, όπου είπε πως δεν τον ενόχλησε τόσο το άνοιγμα πρεσβείας της Δημοκρατίας, όσο κυρίως η σιωπή για τις καθημερινές παραβιάσεις εκεί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σιωπή αυτή, είπε, λειτουργεί ενθαρρυντικά προς καθεστώς να συνεχίζει ανενόχλητο παρόμοιες ενέργειες.
Το δεύτερο σχετίζεται με την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Παλαιστινιακής διπλωματικής παρουσίας στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι μεγάλος υποστηρικτής Ισραήλ και ότι η ενέργεια αυτή, δεν εξυπηρετεί - κατά την άποψη του - τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, τα οποία καλύτερα προάγονται με τις προοπτικές που διανοίγονται για στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ. Ο κ. Μενέντεζ τάχθηκε εναντίον τέτοιων μονομερών ενεργειών των Παλαιστίνιων, τονίζοντας ότι όπως και στην περίπτωση του κυπριακού, η επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να επέλθει μέσω διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστίνιων.
Ο κ. Νεοφύτου, ενημέρωσε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ τον προσκάλεσε εκ μέρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Προέδρου Αναστασιάδη, να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ τον ευχαρίστησε για πρόσκληση και υποσχέθηκε με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφθεί εκ νέου την Κύπρο.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ...ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ...
|
Η ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΠΑΡΑ ΣΠΑΝΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ΄ ΚΙ ΑΥΤΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ. Αριστοτέλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου