Πολιόχνη, ο πρόδρομος της Βουλής της εποχής μας.
Από τον Μύθο στην Ιστορία
Ο παραπάνω μύθος πρέπει να έχει κάποια πραγματική βάση, διότι στον κόλπο του Αγίου Ερμολάου,στο βυθό της θάλασσας διακρίνονται κτίρια και μαρμάρινοι κρουνοί, που δίνουν την εντύπωση βυθισμένης πολιτείας και φέρουν το όνομα Μύθωνες.
Ιστορικά
Οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν στην Λήμνο ήταν της μέσης νεολιθικής εποχής κατά την 5η χιλιετηρίδα π.χ.χ. και κατοίκησαν σε όλο το νησί. Νεολιθικοί οικισμοί έχουν βρεθεί σε πολλά σημεία όπως στην Αξιά, στην Ηφαιστεία , στην Κύμη, στο Κουκονήσι της Λήμνου,κ.α.Εκεί όμως που κατάφεραν να αναπτύξουν έναν αξιόλογο πολιτισμό ήταν η περιοχή της Πολιόχνης. Στο σημείο αυτό οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν σπουδαίο πολιτισμό που η διάρκειά του ξεπέρασε τα 1500 χρόνια. Ξεκίνησε από ένα μικρό νεολιθικό χωριό και κατέληξε σε μιαν ακμάζουσα πόλη της περιόδου της Χαλκοκρατίας, η οποία καταστράξηκε ξαφνικά γύρω στα 1300 π.χ.χ. πιθανότατα από μεγάλο σεισμό.
Πολιόχνη, ο πρόδρομος της Βουλής της εποχής μας, η αρχαιότερη «Βουλή» στην Ευρώπη και στον κόσμο
Οι ανασκαφές
Η Πολιόχνη ήρθε στο φως από τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, με επικεφαλής τον τότε διευθυντή της Ντέλα Σέτα (DellaSeta)* το 1930 και βασικό ανασκαφέα το βοηθό του BernaboBrea. Μαζί με την Τροία,** που βρίσκεται στα απέναντι παράλια, είναι η πιο γνωστή ακρόπολη της 3ης χιλιετίας π.χ.χ. σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.
**H πρώτη περίοδος της Πολιόχνης δεν έχει το αντίστοιχό της στην Τροία, αλλά είναι αρχαιότερη από αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου