13 Ιουλίου 2008

Προμήνυμα γενικής κατάρρευσης;;;;.

Από το http://www.in.gr/
Η κρίση γονατίζει κολοσσούς
Παρατεταμένο σοκ στις πιστωτικές αγορές, εντεινόμενη ανασφάλεια στους επενδυτές
Η Fannie Μae έχασε το 30% της κεφαλαιακής της αξίας τις τελευταίες ημέρες
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η κρίση στις πιστωτικές αγορές, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τις ΗΠΑ, αντί να ξεθυμάνει, έχει αντίθετα περάσει σε τρίτη, ακόμη χειρότερη φάση, αυξάνοντας το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου καθώς η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα βυθίζεται μέρα με τη μέρα όλο και χαμηλότερα.

Από τις ισχυρότερες προειδοποιητικές ενδείξεις ότι δεν έχουν έλθει ακόμη τα χειρότερα για τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης οι δύο πιο σημαντικές εταιρείες ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, η Fannie Μae και η Freddie Μac, οι οποίες παραδοσιακά υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι δύο αυτοί ημιομοσπονδιακοί κολοσσοί ενυπόθηκων δανείων αγοράζουν ατομικά στεγα στικά δάνεια στη δευτερεύουσα αγορά, τα πακετάρουν, τα τιτλοποιούν και τα πουλούν, στηρίζοντας έτσι τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά. Επισημαίνεται ότι τα τιτλοποιημένα αυτά δάνεια βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των κεντρικών τραπεζών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των άλλων θεσμικών επενδυτών όλου του κόσμου.

Οι μετοχές τους μετά το συνεχές ξεπούλημά τους κατρακύλησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Σημειωτέον ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες η Freddie Μac έχασε το 45% της κεφαλαιακής της αξίας και η Fannie Μae το 30% εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι εταιρείες θα εξαναγκαστούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παραδοσιακά υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση και, για τον λόγο αυτό, όταν ξεμείνουν από κεφάλαια θα πρέπει να διασωθούν από τους αμερικανούς φορολογουμένους.

Εκτιμάται επιπλέον -σημειώνει Το Βήμα- ότι όσοι από τον χρηματοπιστωτικό τομέα πραγματικά επιζήσουν θα το πληρώσουν ακριβά. Οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να διαγράφουν την αξία των επενδύσεων που κατέχουν, κυρίως αυτές που συνδέονται με τα ενυπόθηκα δάνεια.

Εχουν ήδη διαγράψει περισσότερα από 400 δισ. δολάρια από τις αρχές του περασμένου έτους. Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει ότι οι συνολικές ζημιές για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια ενδεχομένως να φθάσουν στα 945 δισ. δολάρια. Τώρα αρκετοί προβλέπουν ότι ο λογαριασμός θα είναι ακόμη υψηλότερος.

Πάντως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι προσπάθησε να ηρεμήσει τoυς επενδυτές, υποσχόμενος ότι ενδεχομένως να επεκτείνει στις ευκολίες χρηματοδότησης (discount window) της Fed στις επενδυτικές τράπεζες και τον επόμενο χρόνο. Στόχος του κ. Μπερνάνκι ήταν να κατευνάσει τις αγορές και να στείλει προς τις τράπεζες επενδύσεων το μήνυμα του τι να αναμένουν στο μέλλον. Στην πλειονότητά τους, όμως, οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί.

Newsroom ΔΟΛ


Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις


12/07/08 12:00
Κατέρρευσε η IndyMac Bank
Στη δίνη της κρίσης άλλη μία αμερικανική εταιρεία ενυπόθηκων δανείων
Η IndyMac είναι ο πέμπτος χρηματοοικονομικός οργανισμός που πέφτει σε κρίση στις ΗΠΑ σε διάστημα ενός έτους
Λος Αντζελες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά ενυπόθηκων δανείων των Ηνωμένων Πολιτειών, η IndyMac Bank με έδρα την Καλιφόρνια, κατέρρευσε υπό την πίεση της πιστωτικής κρίσης και των μειούμενων τιμών στην αγορά ακινήτων.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δεσμεύτηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, υπό το φόβο ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα απόσυρσης κεφαλαίων από τους πελάτες της.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό οργανισμό που καταρρέει στις ΗΠΑ και την πέμπτη εταιρεία του κλάδου που καταρρέει σε διάστημα ενός έτους λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες στεγαστικών δανείων, η Freddie Mac και η Fannie Mae, χάνουν σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησής τους υπό το φόβο επερχόμενης χρεοκοπίας.

Η IndyMac προσπαθούσε απεγνωσμένα το τελευταίο διάστημα να αντλήσει κεφάλαια σε μία από τις αμερικανικές πολιτείες που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. Οι καταθέτες της απέσυραν τις τελευταίες ημέρες 1,3 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η εταιρεία να περιπέσει σε κρίση ρευστότητας.

Η αρμόδια εποπτική αρχή θεώρησε ότι η IndyMac δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πελατών της και έτσι τα περιουσιακά της στοιχεία μεταφέρθηκαν στον ομοσπονδιακό φορέα διαχείρισης των αποθεματικών ασφαλείας, ο οποίος θα αναζητήσει αγοραστή.

Οι πελάτες με καταθέσεις έως 100.000 είναι καλυμμένοι από ασφαλιστικές, αλλά 10.000 άλλοι, με σύνολο κεφαλαίων ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δεν είναι καλυμμένοι. Οι Αρχές υπόσχονται να δοθεί τους τελευταίους ένα προμέρισμα ίσο με το μισό των καταθέσεών τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου