13 Ιουλίου 2008

Μόνο ο Θεός Ήλιος θα σώσει τον πλανήτη!.Ούτε ο Βούδας,ούτε ο Αλλάχ,ούτε ο Γιαχβέ!


Από το http://www.in.gr/
Απόδοση στα άκρα

Πρωτοποριακή τεχνολογία μετατρέπει τα παράθυρα σε ηλιακούς συλλέκτες

MIT
Κάθε οργανικό φίλτρο απορροφά φωτόνια διαφορετικού μήκους κύματος
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν μια σειρά διαφανών πλαστικών φίλτρων που μπορούν να διπλασιάσουν την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ή να τοποθετηθούν πάνω σε παράθυρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα φίλτρα, που παρουσιάζονται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, περιέχουν χρωστικές ουσίες που απορροφούν τα φως και το αναδρομολογούν προς τις άκρες του πλαστικού φύλλου, γύρω από τις οποίες βρίσκονται τοποθετημένα από φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει εμπορικά διαθέσιμη σε τρία χρόνια. Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι τα φίλτρα θα μπορούσαν να επιστρωθούν σε μεγάλα γυάλινα κτίρια και να τα μετατρέψουν έτσι σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Οι χρωστικές των φίλτρων αφήνουν το 10% της ηλιακής ακτινοβολίας να περάσει, ώστε να φωτίζονται οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από φωτοβολταικά στοιχεία μέσα στα κουφώματα των υαλοπινάκων.

Τα οργανικά μόρια χρωστικής απορροφούν τα φωτόνια της ηλιακής ακτινοβολίας και τα εκπέμπουν εκ νέου σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτά τα φωτόνια κινούνται στη συνέχεια στο εσωτερικό του πλαστικού και φτάνουν μέχρι τις άκρες του.

Εκτός από τα παράθυρα, το νέο σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να αξιοποιεί τα φωτόνια που χάνονται. Η προσέγγιση αυτή θα αύξανε την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά 90%, εκτιμά η ομάδα του Δρ Μαρκ Μπάλντο.

Η ιδέα είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1970, αργότερα όμως εγκαταλείφθηκε επειδή μεγάλο μέρος της ενέργειας των φωτονίων χανόταν ως θερμότητα πριν φτάσει στις άκρες των πλαστικών φύλλων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου