13 Ιουλίου 2008

Η Αφροδίτη πως λέγεται στα Σλάβικα;;.

Από τη http://www.zougla.gr/news.php?id=4588
''Μακεδόνισσα'' και η θεά Αφροδίτη


''Μακεδόνισσα'' και η θεά Αφροδίτη

13 Ιουλίου 2008, 10:26

Παναγιώτης Σαββίδης

Υστερία στα Σκόπια για την ανακάλυψη ενός αρχαίου αγάλματος της θεάς Αφροδίτης, που έφερε στο φως, την Πέμπτη, η αρχαιολογική σκαπάνη στα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Σκούποι, έξω από τα σημερινά Σκόπια.

Τα δελτία ειδήσεων αφιέρωσαν αρκετή ώρα από το χρόνο τους για την εύρεση του αγάλματος, όπως και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η αρχαιολόγος Μαρίνα Οντσέσκα δήλωσε πως πρόκειται για ένα καλό συντηρημένο άγαλμα της θεάς του έρωτα, σε φυσικό μέγεθος σε κατάλευκο μάρμαρο που χρονολογείται στο τέλος της ελληνικής κλασσικής εποχής. «Η υφή του μαρμάρου και η ομορφιά του αγάλματος, μας δίνουν την ένδειξη πως αυτό το αριστούργημα προήλθε από τα καλύτερα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Μεσογείου» δήλωσε η κ.Οντσέσκα, αποφεύγοντας να κάνει κάθε αναφορά στη σύνδεση του δημιουργήματος με την αρχαία Ελλάδα.

Η θεά Αφροδίτη απεικονίζεται γυμνή καλύπτοντας με το ένα της χέρι τη βουβωνική περιοχή και με το άλλο το στήθος της. Για την ιστορία, στην αρχαιότητα οι Σκούποι ήταν πρωτεύουσα της Δαρδανίας, που δεν ήταν τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας.

Ανάλογη έκταση και δημοσιότητα είχε δοθεί και το Μάιο του 2007, όταν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αχρίδα, είχε βρεθεί ένα αγαλματίδιο του μυθολογικού Δαίδαλου.

Το εύρημα προκάλεσε το θαυμασμό του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που έσπευσε να φωτογραφηθεί έχοντας το, στα χέρια. Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως: «πρόκειται για ένα αριστούργημα της… «μακεδονικής» - ελληνικής περιόδου».

Βαφτίζουν «μακεδονικό» κάθε αρχαιολογικό εύρημα

Η εθνικιστική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για επικοινωνιακούς λόγους, κάθε σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, προκειμένου να πείσει την εσωτερική και κυρίως τη διεθνή κοινή γνώμη, για τις άμεσες καταβολές τους από την αρχαία Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται :

- Η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Αλέξανδρος ο Μέγας».

- Η τοποθέτηση αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων και επιγραφών, έξω από την έδρα της κυβέρνησης, ως… «μακεδονικών».

- Η τοποθέτηση ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου στη πόλη Πρίλεπ, ενώ ήδη προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μεγαλεπήβολου μνημείου στην πρωτεύουσα Σκόπια.

- Η μετονομασία οδών και πλατειών με ονομασίες πόλεων και ιστορικών προσώπων της αρχαίας Μακεδονίας.

- Η εντατικοποίηση της προπαγάνδας στο διαδίκτυο, όπου τείνει να εξαφανιστεί κάθε αναφορά στις σλαβικές καταβολές του λαού της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας κατοίκους και χώρα ως συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας.

- Αποστολές στα βάθη της Ασίας για τον εντοπισμό… απογόνων των στρατευμάτων του Μ. Αλεξάνδρου.

- Η ανακοίνωση πως προάστιο των Σκοπίων θα μετονομαστεί σε «Αλεξάνδρεια», κλπ.

Έρχεται το δεύτερο βέτο

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή την εθνικιστική έξαρση των γειτόνων και των συνεχιζόμενων προκλήσεων. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά και την θριαμβευτική επανεκλογή του, στις τελευταίες εκλογές, δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει το «γαϊτανάκι» των προκλήσεων, με άμεσο αλυτρωτικό χαρακτήρα, την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των δύο χώρων για το ζήτημα της ονομασίας.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, διέρρευσε πως τα Σκόπια δε δέχονται να υπάρχει αναφορά στην αρχαία Μακεδονία, ως πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και η κωλυσιεργία που επιδεικνύει η ηγεσία της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο δεύτερο βέτο της Ελλάδας, το φθινόπωρο, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε» έλεγε στη zougla.gr διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτυπώστε το Στείλτε το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου