19 Σεπτεμβρίου 2008

Τα συγκοινωνούντα δοχεία του ενός ιδιοκτήτη!!!!

http://alkimosarchive.blogspot.com/
«Τεχνικό λάθος» κρατικής τράπεζας στην Γερμανία ύψους 300 εκατ. Ευρώ.

.
Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW έστειλε 300
εκατομμύρια ευρώ στη Lehman Brothers την ημέρα που η τελευταία
ανακοίνωνε τη χρεοκοπία της. Εσκεμμένη κίνηση ή αμέλεια;
.
Του Κώστα Συμεωνίδη – DW

.
Μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης κυριαρχεί στη Γερμανία μία υπόθεση που μοιάζει με σκάνδαλο, σε κάθε περίπτωση αγγίζει τα όρια της σκανδαλώδους αμέλειας. Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW (Κreditanstalt für Wiederaufbau) έστειλε 300 εκατομμύρια ευρώ στη Lehman Brothers στη Νέα Υόρκη. Μία συναλλαγή μεταξύ τραπεζών δεν θα αποτελούσε από μόνη της ποτέ είδηση. Μόνον που τα χρήματα αυτά εστάλησαν την περασμένη Δευτέρα, την ημέρα ακριβώς που η Lehman ανακοίνωνε τη χρεοκοπία της. Η γερμανική τράπεζα μιλά για «τεχνικό λάθος».

300 ή 600;

Πρόκειται αναμφίβολα για μία περίεργη υπόθεση. Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW (Κreditanstalt für Wiederaufbau) έστειλε 300 εκατομμύρια ευρώ στη Lehman Brothers στη Νέα Υόρκη και μάλιστα την περασμένη Δευτέρα, την ημέρα ακριβώς που η Lehman Brothers ανακοίνωνε τη χρεοκοπία της. Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της KfW, Γιούργκεν Κόπελιν, εκτιμά ωστόσο ότι το ποσό που διοχετεύθηκε είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο. Ο ίδιος κάνει λόγο για 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί εστάλησαν τα χρήματα την συγκεκριμένη ημέρα, που βρίσκονται σήμερα και μήπως έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για να ενισχύσουν τα άδεια ταμεία της Lehman Brothers; Πρόκειται για ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα, όπως τόνισαν χθες στο κοινοβούλιο βουλευτές όλων των κομμάτων. Πάντως ούτε το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε θέση να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τόρστεν Άλμπιγκ: «Αυτό που είδαμε σήμερα είναι κάτι παραπάνω από παράξενο και εκνευριστικό. Περιμένουμε να εξακριβωθεί άμεσα το τεχνικό λάθος, το οποίο είναι ανεξήγητο για εμάς, ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα και τότε θα υπάρξουν και συνέπειες».

Τεχνικό λάθος;

Ποιες θα είναι αυτές παραμένει ασαφές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η KfW είναι μία κρατική τράπεζα που ανήκει στο δημόσιο και τα ομόσπονδα κρατίδια και δραστηριοποιείται κυρίως στη χορήγηση πιστώσεων για αναπτυξιακά προγράμματα σε επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες. Στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συμμετέχουν αρκετά πολιτικά στελέχη.

Οι αρμόδιοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την υπόθεση αποδίδοντάς την στον αυτοματισμό των κομπιούτερ που υποτίθεται ότι εκτέλεσαν μια εντολή ανειλημμένης υποχρέωσης βάσει συμφωνίας που είχε κλείσει για την αγορά συναλλάγματος, αλλά η χρονική στιγμή που έγινε το έμβασμα των 300 εκατομμυρίων ευρώ στη μαύρη τρύπα της Lehman Brothers εγείρει ένα τεράστιο ζήτημα για τη διοίκηση της κρατικής τράπεζας.

Το σχόλιο του Γκέγκορ Γκίζι από το κόμμα της Αριστεράς: «Ακούω στις ειδήσεις ότι η τράπεζα αυτή έστειλε 300 εκατομμύρια λίγο πριν τη χρεοκοπία της Λίμαν, τα λεφτά έγιναν καπνός, φοβεροί ειδικοί αυτοί που κάθονται εκεί, μόνο αυτό έχω να πω».

Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει «αμαρτωλή» ιστορία. Είχε μερίδιο και στην κατάρρευση της αναπτυξιακής τράπεζας για τους μικρομεσαίους ΙΚΒ που κόστισε οχτώ δις ευρώ. Πολιτικοί από όλα σχεδόν τα γερμανικά κόμματα ζητούν να αλλάξει το στάτους της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να διοικείται και να ελέγχεται όπως ένας ιδιωτικός τραπεζικός όμιλος.
.
~~~~~
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου