08 Ιανουαρίου 2009

Βέλη στη Ρωσία από ΗΠΑ και Ευρώπη

ΔΗΛΑΔΗ,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...ΝΑΤΟ;;;;

---------------------------------------------------------------------------
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4495675&ct=2


Πυρά προς τη Ρωσία για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για το φυσικό αέριο εκτοξεύουν αξιωματούχοι από τις Ην.Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Κουρτ Βόλκερ, δήλωσε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία ίσως πρέπει να βοηθήσει για να ανακουφιστούν οι χώρες που πλήττονται από τη διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.


Ο ίδιος τόνισε πως, αν και η διαμάχη μεταξύ των εταιριών φυσικού αερίου της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι εμπορικού χαρακτήρα, το ζήτημα έχει επιπτώσεις που συνδέονται με τους τομείς της πολιτικής και της ασφάλειας.


Αν και ο Βόλκερ δεν διευκρίνισε με ποιό τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει το ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι στρατιωτικοί αγωγοί που διαθέτει η βορειοατλαντική συμμαχία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή φυσικού αερίου.


"Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας"
Ο Αμερικανός πρεσβευτής τόνισε ακόμη πως η Ρωσία κάνει "επίδειξη δύναμης" στα ευρωπαϊκά κράτη με την απόφασή της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. "Η Ρωσία δείχνει έτσι πως θέλει να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής της ώστε να γίνει ένας σημαντικός
συνομιλητής και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη", δήλωσε ο Βόλκερ, ασκώντας κριτική στις ρωσικές μεθόδους.


Βέλη και από την Ε.Ε.
Επικριτικός προς τη Μόσχα εμφανίστηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.


"Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα και να λάβουμε πολιτικά μέτρα για να μην μπορούν οι Ρώσοι εταίροι μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως όπλο για να απειλούν άλλους", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου.


"Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κυρώσεις ή άλλα μέτρα του ίδιου τύπου", δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει ποιόν τύπο μέτρων σκέπτεται.


"Εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι οι οικονομίες μας εξαρτώνται κατά πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο, όμως και οι Ρώσοι γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι οι παραγωγοί του ρωσικού φυσικού αερίου εξαρτώνται και εκείνοι πολύ από την ευρωπαϊκή ζήτηση. Οι Ρώσοι εταίροι μας θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε απαθείς", προειδοποίησε, τονίζοντας πάντως ότι, στην παρούσα φάση, για την κρίση με το φυσικό αέριο, ευθύνη φέρει και η Ουκρανία.


Στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκαν οι πρόεδροι της ρωσικής εταιρίας Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz, έγινε γνωστό από τον επικεφαλής του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου, Αλεξέι Μίλερ, πως η εταιρία του επιθυμεί να επαναλάβει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό, υπό τον όρο ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί τη ροή του με τη βοήθεια παρατηρητών. Τις σχετικές δηλώσεις τις έκανε ο Μίλερ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Naftogaz, Όλεγκ Ντουμπίνα και ευρωπαίους αξιωματούχους.


Δεν επιλύθηκε η κρίση
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή τονίζει ότι Ρωσία και Ουκρανία έδειξαν ανεπαρκή αποφασιστικότητα να επιλύσουν την κρίση: "Μέχρι στιγμής η αποφασιστικότητα των δύο πλευρών δεν είναι επαρκής για την επίλυση του προβλήματος, γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία τους". H E.E. συγκαλεί επίσης σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 12 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου