29 Μαρτίου 2009

Η Διακήρυξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα γιά την εθνική επέτειο της Ελλάδας



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ: ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, 2009
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ
Ο λαός της Αμερικής ενώνεται με τους Έλληνες σήμερα για να τιμήσουν την 188η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Εορτάζοντας την καθιέρωση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τιμάμε την ιστορική συνεισφορά των Ελλήνων και των ΕλληνοΑμερικανών. Οι Αμερικάνοι γιόρτασαν την αιτία της Ελληνικής Ανεξαρτησίας κατά τα πρώτα χρόνια του νέου κράτους. Το 1824, συνοψίζοντας την υποστήριξη του λαού της Αμερικής στον Ελληνικό αγώνα, ο τότε αντιπρόσωπος Χένρι Κλέι δήλωσε πως, «το νιώθουμε με την μεγαλύτερη ένταση, που εκφράζεται σχεδόν με κάθε πιθανή μορφή και αυξάνεται με κάθε νέα ημέρα και ώρα που περνάει». Τα λόγια του αντηχούν σήμερα που οι Αμερικάνοι γιορτάζουν την επέτειο αυτής της προσπάθειας για ανεξαρτησία.
Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίζεται στο όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που σφυρηλατήθηκε στην Ελλάδα. Στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημοκρατικού πλαισίου, οι ιδρυτές του έθνους μας βασίστηκαν στις αμετάβλητες αρχές των αρχαίων Ελλήνων. Όλοι εκείνοι που λατρεύουν το ιδανικό της δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι δικαιούχοι της ελληνικής κληρονομιάς.
Από τους λογοτεχνικούς κλασικούς που διδάσκονται στις τάξεις των παιδιών μας μέχρι τα λαμπρά μνημεία της πρωτεύουσας του έθνους μας, οι ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις έχουν βρει ένα σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις σχολικές αίθουσες ολόκληρης της χώρας, πολλοί από τους σπουδαστές μας βυθίζονται ακόμα στα έπη του Ομήρου, τα δράματα του Σοφοκλή, και τις φιλοσοφικές καινοτομίες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Μεταξύ των ελληνικά-επηρεασμένων δομών στην Ουάσιγκτον, το κτήριο του εθνικού μας Καπιτωλίου βασίζεται στην αρχιτεκτονική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων.

Στην πρόσφατη ιστορία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί έχουν σταθεί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας. Έλληνες και Αμερικανοί πάλεψαν για κοινές αιτίες κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε αυτόν τον αιώνα, ακόμα και μέσα από την συμμετοχή στην Οργάνωση της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.
Η δύναμη του δεσμού μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώνεται από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία εμπλουτίζει το έθνος μας με τη πολιτισμική κληρονομιά της και βοηθάει στο να διατηρείται ζωντανή η σχέση μεταξύ των χωρών μας.

Στην επέτειο της Ελληνικής ανεξαρτησίας, γιορτάζουμε αυτήν την φιλία και ανυπομονούμε να πραγματοποιήσουμε τους κοινούς στόχους και τις φιλοδοξίες μας.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΩΡΑ, ΕΓΩ, Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της αρχής που περιβάλλεται σε μένα από το σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, με το παρόν έγγραφο πιστοποιώ την 25η Μαρτίου 2009, ως " Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας: Μια εθνική μέρα εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας." Καλώ τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να εορτάσουν αυτήν την ημέρα με τις κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες.

ΣΕ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ, θέτω επίσημα το χέρι μου αυτήν την εικοστή τέταρτη ημέρα του Μαρτίου, στο έτος του Κυρίου μας δύο χιλιάδες εννέα, και της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το διακοσιοστό τριακοστό-τρίτο.
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου