06 Σεπτεμβρίου 2009

Τι ξέρεις για το Ιράν;

Στην Ελλάδα, που μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, η πληροφόρηση του κοινού έπρεπε να είναι αρεστή από τις “προστάτιδες” δυνάμεις. Έτσι, εμείς ξέρουμε ότι η Κίνα έχει κομμουνισμό, η Ρωσία πάνω κάτω τα ίδια, η Γιουγκοσλαβία ίδια γεύση, ενώ στο Ιράν, νομίζουμε ότι βόσκουν κατσίκια στα άγρια βουνά τους κι ένα ισλαμικό παπαδαριό εφαρμόζει έναν πολιτικό μεσαίωνα. Η Γιουγκοσλαβία, ήταν χώρα σοσιαλιστική με κοινωνική και οικονομική πρόοδο αντίστοιχη του δυτικού κόσμου. Αυτό δεν ήταν ευκολοχώνευτο κομμάτι στο στομάχι της Ευρώπης. Περίμεναν να φύγει ο “μεγάλος” Τίτο και βρίσκοντας την ευκαιρία μ’ έναν “μικρό” Μιλόσεβιτς, την καθάρισαν. Για την Κίνα και την Ρωσία – γυρνώντας από μόνες τους στο “σωστό” δρόμο – κουβέντα καμμία. Έτσι φτάσαμε να εξαρτιόμαστε ενεργειακά από τη δεύτερη και σύντομα οικονομικά από την πρώτη. Για τη «φιλελεύθερη» πολιτική των Μπους και των παρατρεχάμενων, το Ιράν αναδείχθηκε σε πρώτο τραπέζι πίστα στον άξονα των «κακών» κρατών. Μετά την απόσυρση της ολέθριας πολιτικής τους οι “άλλες” πληροφορίες για το Ιράν έρχονται βροχή.
Το ισλάμ κοινωνικο – θρησκευτικά χωρίζεται στους σουνίτες και στους σιίτες. Το σιιτικό Ιράν διεξήγαγε έναν καταστρεπτικό πόλεμο (1978 – 1988) με το σουνιτικό καθεστώς του φιλοαμερικανού Σαντάμ Χουσεΐν! Ο “επαναστάτης” Χομεϊνί που έδιωξε τον τύραννο Σάχη διατάζει το ‘88 την κατάπαυση του πυρός. Αυτό γέμισε με πίκρα τον ιρανικό λαό αφού τόσα χρόνια πολεμούσε τους διαβόλους Σαντάμ και Αμερική. Είκοσι χρόνια μετά, άλλη μια πίκρα περιμένει τον Ιρανικό λαό. Να καθίσει να συζητήσει στο ίδιο τραπέζι με τις ΗΠΑ για τις πυρηνικές δοκιμές. Τις ανησυχίες μεγαλώνει το μεσαίο όνομα του νέου προέδρου. Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα. Το Χουσεΐν είναι σουνιτικής προέλευσης. (Εδώ θα βάλω μια παρένθεση προς προβληματισμό. Οι Μπους, πατέρας και υιός, πολεμούν το σουνιτικό Ιράν και πρόεδρος της Αμερικής βγαίνει κάποιος με σουνιτικό όνομα[;]) Πέρα από όλα αυτά, το σημερινό Ιράν είναι μια χώρα που ποτέ δεν είχε κλειστές τις κοινωνικο-πολιτικές πόρτες του στη Δύση.
Με κυβέρνηση που προέρχεται από δημοκρατικές εκλογές Δυτικής κοπής κι ένα κοινοβούλιο με τέσσερα πέντε γερά κόμματα – τους σκληροπυρηνικούς (Αχμεντινετζέντ), τους μεταρρυθμιστές (Χαταμί), τους πραγματιστές και τους φιλελεύθερους (της ελεύθερης αγοράς), το Ιράν κατάφερε να οργανώσει τη χώρα με την τελευταία τεχνολογία της μόδας, άπειρα internet cafe, οπτικές ίνες στην πληροφορία, κινηματογράφο που αναγνωρίζεται και βραβεύεται από τα επίσημα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, τηλεόραση σε στυλ CNN, καφέ και κλάμπ τέκνο σ’ όλη τη χώρα. Τα βιοχημικά της εργαστήρια βγάζουν το καλύτερο φάρμακο στον κόσμο για το Έιτζ (το IMOD). Πρόσφατα, το Ιράν έγινε η πέμπτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να κλωνοποιήσει κατσίκα, την επονομαζόμενη Χάνα. Τα σχολικά της προγράμματα για τα προφυλακτικά και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι παντού εμφανή, σε μια χώρα που η θρησκεία απαγορεύει το προγαμιαίο σεξ. Στη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, οι εργαζόμενες γυναίκες κατέχουν ισχυρό ποσοστό θέσεων και οι γεννήσεις ανά γυναίκα είναι στο 1,71, πράγμα που δείχνει την κοινωνική της πρόοδο και την ισχυροποίηση της θέσης της στη κοινωνία. Στους υποψιασμένους νέους της Ευρώπης κυκλοφορεί ότι τα πιο δυνατά πάρτι στον κόσμο γίνονται στην Τεχεράνη!… Πράγματι, στα βόρεια χλιδάτα προάστια της Τεχεράνης διοργανώνονται έξαλλα πάρτι (σε κάτι μικρά σπιτάκια είκοσι – τριάντα δωματίων) που διαρκούν καμμια φορά και πέντε μέρες χωρίς διακοπή, με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Εκείνο όμως που ένωσε τον Ιρανικό λαό και έκανε τη Δύση να τρελαθεί από το κακό της, ήταν η εκτόξευση του δορυφόρου «Ελπίδα» με τον πύραυλο “Πρεσβευτής” που κατάφεραν μόνο άλλες πέντε χώρες στον κόσμο: Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Ευρώπη. Κι αυτό αποκλειστικά από Ιρανούς επιστήμονες. Στο Ιράν σπουδάζουν 3,5 εκατ. φοιτητές από τις 300.000 που φοιτούσαν επί Σάχη. Τα νοσοκομεία είναι εντελώς δωρεάν ακόμη και για τις πανάκριβες θεραπείες έιτζ και καρκίνου. Η βενζίνη είναι δέκα φορές φθηνότερη από εδώ. Τα καταναλωτικά προϊόντα παρόλο που τρέχουν με 20% πληθωρισμό είναι προσιτά για τα περισσότερα βαλάντια.
Βλέποντας αυτή την τάση για πρόοδο, το ισλαμικό καθεστώς αρχίζει να κάνει τα στραβά μάτια στην υπόθεση της μαντίλας και των προγαμιαίων σχέσεων και ακολουθεί την υποκριτική στάση του στυλ “κάνε ότι θες αρκεί να μη φαίνεται”. Συνοψίζοντας, βλέπουμε – με τις “φρέσκες” ειδήσεις που συρρέουν – ένα άλλο Ιράν από αυτό που ξέραμε, να καινοτομεί και να ανταγωνίζεται τις δυτικές δυνάμεις στους τομείς της πληροφορικής, της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής, των τηλεπικοινωνιών κλπ., και καλό θα ήταν να υποψιαζόμαστε πλέον για τις επιβαλλόμενες ειδήσεις (προπαγάνδα) των δυτικών προστάτιδων δυνάμεων της χώρας μας.
Αλλά:
Αμέσως μόλις εδραιώθηκε το ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν και υπό την καθοδήγηση του Αγιατολλάχ Ρουχολλάχ Χομεϊνί εξαπολύθηκαν μαζικοί διωγμοί εξόντωσης όσων θεωρήθηκαν αντίπαλοι του νέου καθεστώτος. Οι πρώην σύμμαχοι της Ισλαμικής Επανάστασης, τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράν, γνωστού ως Τουντέχ υπήρξαν θύματα μιας μανίας των ‘Φρουρών της Επανάστασης’, μιας πολιτοφυλακής φανατισμένων Μουσουλμάνων που είχαν αποστολή να προφυλάσσουν την ισλαμική επανάσταση από τους εχθρούς της. Οι πρώην σύμμαχοι της Επανάστασης οι ‘Μουτζαχεντίν Χαλκ’, που δε συμμερίζονταν τις θεοκρατικές ιδέες του Χομεϊνί και των οπαδών του αριθμούνται ως σύνολο στα θύματα της μανίας καταδίωξης του νέου καθεστώτος. Για καθαρά θρησκευτικούς λόγους το καθεστώς καταδιώκει δίχως έλεος τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Μπαχά’ι στο Ιράν, που τους θεωρεί αιρετικούς Μουσουλμάνους αποστάτες της ισλαμικής ορθοδοξίας κατά το επαναστατικό καθεστώς.

Οι διωγμοί συνεχίζονται και σήμερα. Θύματα είναι οι Σούφι του Ιράν. Φανατισμένοι όχλοι, με την πρωτοβουλία των Ισλαμιστών πολιτοφυλάκων και με την απαθή ανοχή των αρχών ασφαλείας του κράτους, θανατώνουν μέλη σούφικων αδελφοτήτων, γκρεμίζουν εκ θεμελίων τόπους σύναξης των δερβίσηδων και τεμένη που ανήκουν σε σούφικες αδελφότητες. Άνθρωποι που ανήκουν σε σούφικες αδελφότητες φυλακίζονται χωρίς δίκη και χωρίς βάσιμες κατηγορίες σε βάρος, μόνο και μόνο γιατί κρίνονται δυσάρεστοι για το ισλαμικό καθεστώς. Πρόσφατα, σπουδαίος Δικηγόρος της Τεχεράνης που τόλμησε να υπερασπισθεί ομάδα ανθρώπων που στερήθηκαν την ελευθερία χωρίς λόγο φυλακίσθηκε και ο ίδιος, ενώ του αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.
Και τώρα λέτε, επειδή έγιναν (;) χριστιανές ότι

Αυτές οι δυο γυναίκες θα πεθάνουν! ;


Πηγές:
ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ, ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ… ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Τι ξέρεις για το Ιράν; | Bloggo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου