25 Δεκεμβρίου 2009

Στην „δημοκρατική“ Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις Κούρδων!


Σαράντα δύο Κούρδοι, πολλοί από τους οποίους πολιτικοί και μέλη του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) του οποίου πρόσφατα απαγορεύτηκε η λειτουργία, συνελήφθησαν σε επιχείρηση της αστυνομίας, ανακοίνωσε πηγή ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ.
Η αστυνομία εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 11 επαρχίες, συλλαμβάνοντας 31 υπόπτους, οκτώ από τους οποίους είναι δήμαρχοι, σύμφωνα με πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.***
Η επιχείρηση είχε στόχο να εξαρθρώσει παρακλάδια του ΡΚΚ στους κόλπους κουρδικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, του πρώην μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας. Η λειτουργία του DTP απαγορεύτηκε με εντολή του ανώτατου δικαστηρίου στις 11 Δεκεμβρίου. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι το κόμμα είχε εμπλακεί σε αυτονομιστική δράση και είχε διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Είναι το τρίτο κύμα συλλήψεων για την εξάρθρωση κουρδικών κινημάτων από τις αρχές του έτους και σε σχεδόν 100 άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Τα περισσότερα στελέχη και μέλη του DTP έχουν γίνει μέλη ενός άλλου φιλοκουρδικού κόμματος, του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
Η παύση της λειτουργίας του DTP προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες στη νοτιοανατολική Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη, με δύο νεκρούς. Ανησυχίες υπάρχουν επίσης ότι η απαγόρευση του DTP μπορεί να δυναμιτίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε πρόσφατα για μια μεταρρύθμιση με στόχο τη διευθέτηση του 20ετούς κουρδικού ζητήματος.
Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ
***Σημείωση από Κούρδους για το μπλοκ του Αλφειού: Οι δήμαρχοι των πόλεων Siirt, Batman, και άλλων έξη μικρότερων πόλεων.
Ακούστε τι λέει ο κ. Καλεντερίδης για τον νεοθωμανισμό της Τουρκίας και τις γενοκτονίες εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου