27 Απριλίου 2010

Με αυγά κατά του προέδρου


Επεισόδια μέσα στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας για την παρουσία του ρωσικού στόλου

Με αυγά κατά του προέδρου

Πεδίο μάχης έγινε την Τρίτη το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας όταν διαδηλωτές της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στην αίθουσα την ώρα που το σώμα ετοιμαζόταν να επικυρώσει τη συμφωνία για την παρουσία του ρωσικού στόλου στη βάση της Σεβαστούπολης στη Μαύρη θάλασσα.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά κατά του προέδρου του Κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Λίτβιν που προσπάθησε να προστατευτεί με την ομπρέλα του, αναφέρει το Reuters. Ακόμη πέταξαν καπνογόνα με αποτέλεσμα η αίθουσα συνεδριάσεων να γεμίσει καπνό.

Παρά τις διαμαρτυρίες, η βουλή επικύρωσε την εν λόγω συμφωνία με 236 ψήφους, μόλις 10 περισσότερους από τους αναγκαίους.

Έξω από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές ήταν αρκετές χιλιάδες. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από την αντιπολίτευση.

Η Ρωσία είχε εξασφαλίσει την παρουσία του στόλου της στη βάση της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το 2017 αλλά πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών για παράταση της παρουσίας μέχρι το 2042 με αντάλλαγμα καλύτερες τιμές (έκπτωση 30%) για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στη χώρα βρίσκεται ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς με σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών μετά τις έντονες τριβές και αντιπαραθέσεις των περασμένων ετών.

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση της χώρας θεωρεί την συμφωνία προδοσία των συμφερόντων της χώρας και είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή το 2017, όπως προβλεπόταν αρχικά.

* Η συμφωνία ψηφίστηκε την Τρίτη και από τη ρωσική Δούμα με 410 ψήφους υπέρ και καμία κατά.

Πηγή...

Δείτε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου