30 Μαΐου 2010

«Σωσίπολις».Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στον Πύργο Ηλείας!


sosipolis-1Ένα όνειρο ετών που ακολουθήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκησης της Ηλείας με ευλαβική συνέπεια παίρνει σάρκα και οστά. Το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας με την επωνυμία «Σωσίπολις» βρήκε το δικό του σπίτι στον Πύργο, ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτήριο που είχε συνδέσει την ιστορία του με την ιστορία της σταφίδας και εγκαινιάζεται το Σάββατο, 29 Μαΐου 2010, στις 19.00. Το άλλοτε Ινστιτούτο Σταφίδας του ΑΣΟ, στην είσοδο του Πύργου, απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο, αναπαλαιώθηκε και διαμορφώθηκε ειδικά για να στεγάσει τα όνειρα και τα σχέδια επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν ως κοινό παρονομαστή την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Το κτίριο, ιδιοκτησίας της ΝΑ Ηλείας και επιφάνειας 465 περίπου τ.μ. σε μια έκταση 10 στρεμμάτων αναπαλαιώθηκε με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg 3.
Τις κτιριακές εγκαταστάσεις  θα εγκαινιάσει ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας ο οποίος βρέθηκε χθες στο χώρο μαζί με τον αντινομάρχη Παναγιώτη Πλατανιά και τον επιστημονικό συνεργάτη και επ. καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Νίκο Μπιργάλια.Ο κ. Καφύρας μίλησε για την σπουδαιότητα του χώρου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το Ινστιτούτο βρίσκοντας αυτή τη στέγη θα αρχίσει να ολοκληρώνει το έργο του». Επίσης ανήγγειλε την έναρξη του  3ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίας Ιστορίας με θέμα: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος: Η δύναμη της θάλασσας και οι θαλάσσιες δυνάμεις στον ελληνικό κόσμο κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο» που θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία 70 επιστημόνων την Τρίτη, 25 Μαΐου στις 18.00 στο συνεδριακό κέντρο της ΝΑ στον Πύργο και θα συνεχιστεί στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις του ΣΠΑΠ, μέχρι το Σάββατο, 29 Μαΐου.

Επένδυση για τον τόπο

«Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο» δήλωσε για το Ινστιτούτο ο κ. Μπιργάλιας τονίζοντας ότι είναι μια επένδυση για τον τόπο. «Οι στόχοι του Ινστιτούτου εκτός από αμιγώς επιστημονικοί είναι να συνδεθεί και με την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά σεμιναρίων, διαλέξεων κ.α. είναι στους στόχους του και πιστεύω ότι θα είναι ένα αποτέλεσμα μιας συνεργασίας έτσι όπως τώρα χρόνια γίνεται», δήλωσε κάνοντας ειδική μνεία για την συνέχεια που υπήρξε στην διοίκηση της ΝΑ Ηλείας από τη χρονιά που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο με νομάρχη τότε
τον κ. Δημητρουλόπουλο και τους τότε αντινομάρχες κ.κ. Καφύρα και Πλατανιά.

Εκπαίδευση και μεταπτυχιακά μαθήματα

«Ό,τι μας στέρησε το κράτος που δεν μας έκανε πανεπιστημιακή σχολή, το κάνουμε εμείς με τα μεταπτυχιακά μαθήματα που θα διδάσκονται στο Ινστιτούτο τα οποία θα αναγνωρίζουν οι καθηγητές του εξωτερικού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πλατανιάς. Όπως ενημέρωσε μάλιστα, κατόπιν συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Ιδρύματος Λάτση, το Ίδρυμα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα βοηθήσουν σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτώντας  μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα έρθουν στην Ηλεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να ερευνηθεί η
ιστορία της Ηλείας. 

Ενα κτίριο μια ιστορία

Ένας χώρος ιδιαίτερης ιστορικής και επιστημονικής αξίας θεωρείται το Ινστιτούτο Σταφίδας που πλέον έδωσε τη θέση του στο Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Λειτούργησε από το 1928 ως χώρος έρευνας για την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, έπειτα σαν αυτόνομο χημείο και τέλος ως μετεωρολογικός σταθμός, ο μοναδικός στο νομό. Σταμάτησε τη λειτουργία του το 1998 και έκτοτε παρέμεινε ανεκμετάλλευτο και υπέστη τις συνέπειες των φυσικών φθορών.
Η ΝΑ Ηλείας, για την αξιοποίησή του αποφάσισε να το αναπαλαιώσει και να διαμορφώσει τους εσωτερικούς χώρους για να στεγάσει το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο αναβιώνει η φυσιογνωμία του χώρου.
Πρόκειται για ένα διώροφο υπερυψωμένο κτίριο το οποίο κατά την αναπαλαίωσή του ενισχύθηκε στατικά καθώς σε πολλά σημεία υπήρχαν έντονα τα σημάδια παλαιότερων σεισμών.  Το κτίριο του «Σωσίπολις» διαθέτει χώρους που θα στεγάσουν τα γραφεία της Διοίκησης του Ινστιτούτου, αίθουσες για την πραγματοποίηση επιστημονικών συναντήσεων, καθώς και δωμάτιο για τη φιλοξενία ερευνητών, την λειτουργία βιβλιοθήκης, ενώ, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του, θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και επικοινωνιών.
Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου