03 Μαΐου 2010

Τι είναι τα CDs - Πως και ποιοί παίζουν το παιχνίδι της κερδοφορίας με αυτά.

  • Το σκληρό παιχνίδι κερδοσκοπίας με τα CDs και τα ψέμματα του Παπακωνσταντίνου πως θα το... σταματήσει!!!
Για να δούμε τι γίνεται στην αγορά ομολόγων. Κάποιος αγοράζει ένα ομόλογο 1.000.000€. Για να είναι καλυμμένος ο επενδυτής σε περίπτωση χρεοκοπίας αγοράζει και ασφάλιστρο για το ομόλογο, το λεγόμενο CDS, του οποίου η αξία διαμορφώνεται ανάλογα με το spread.
Μέχρι εδώ καλά. Όμως CDS μπορούν να αγοράσουν κι όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας αποζημιώνονται όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ασφάλιστρο CDS!!!
Έτσι λοιπόν όταν πριν από λίγες μέρες τα spreads άγγιξαν τις 1400 μονάδες και η κρίση άρχισε να φαίνεται ότι αγγίζει κι άλλες χώρες τα τηλέφωνα άναψαν. Ομπάμα, Τρισέ κλπ πίεσαν τη Μέρκελ να δράσει γρήγορα και ξαφνικά τα 30δις έγιναν 120δις!
Για το ομόλογο λοιπόν του 1.000.000€ η αξία του CDS διαμόρφωνεται στις 100.000€ και με τη διαδικασία της μόχλευσης ο επενδυτής δεσμεύει μόνο 10.000€ αν το spread είναι στις 1000 μονάδες.
Μπορείτε λοιπον κ. υπουργέ των Οικονομικών να μου εξηγήσετε πως είναι δυνατόν να πείσετε μια αγορά που επενδύοντας 10.000€ κερδίζει 1.000.000€ με επιχειρήματα σαν τα δικά σας; Φανταστείτε πόσα τέτοια ασφάλιστρα έχουν πουληθεί. Οι τράπεζες δε χάνουν μόνο 300δις. που είναι το χρέος μας αλλά πολλά περισσότερα αφού CDS έχουν αγοράσει πολλοί περισσότεροι. Όλοι αυτοί
ελπίζουν στο να χρεοκοπήσουμε και θα κάνουν τα πάντα γι' αυτό.
Ο επενδυτής λοιπόν υψηλού ρίσκου επενδύει 10.000€ και σε περίπτωση χρεοκοπίας κερδίζει 1.000.000€. Εάν δεν χρεοκοπήσουμε τότε χάνει 100.000€.
Η τράπεζα ή η ασφαλιστική που εκδίδει το ασφάλιστρο αντιθέτως σε περίπτωση που χρεοκοπήσουμε χάνει 1.000.000€ ενώ αν δεν χρεοκοπήσουμε κερδίζει 100.000€. Επομένως οι τράπεζες δε θέλουν να χρεοκοπήσουμε.
Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής να επαναλάβω ότι CDS μπορούν να αγοράσουν κι όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους ομόλογα. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ασφαλίστρων οι αποζημιώσεις που θα έπρεπε υποχρεωτικά να αποδοθούν υπολογίζονται σε κάποια τρις!!!
Το πακέτο λοιπόν είναι ένα πακέτο διάσωσης όχι της ελληνικής οικονομίας αλλά ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών και κατ' επέκταση ολόκληρης της ευρωζώνης και ίσως και έξω από αυτή. Αν βάλουμε λοιπόν μέσα σε αυτό τον εφιάλτη και τις άλλες χώρες Πορτογαλία και Ισπανία, φανταστείτε το μέγεθος της καταστροφής!
Μετά απ' όλα αυτά και το πακέτο (ταφόπλακα) των 110δις πιστεύετε ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και θα επανέλθουμε σε δανεισμό με φυσιολογικό επιτόκιο; ΟΧΙ.
Αμέσως όταν άρχισαν να διαρρέουν τα σχέδια διάσωσης και η αύξηση του πακέτου από τα 45δις σε 120δις όλοι μα όλοι (F.T., Ρουμπινι, κ.α.) άρχισαν να προτείνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί άραγε; Μα φυσικά επειδή τα CDS αποζημιώνουν και σε αυτή την περίπτωση!
Μέχρι στιγμής μόνο λόγια από όλες τις πλευρές ακούμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα γίνει καμία αναδιάρθρωση. Με 450 δισ. χρέος και με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4% είναι δυνατόν να μη γίνει;
κ πρωθυπουργέ και υπουργέ των οικονομικών δεν είσασταν απλά λίγοι αφού δεν κατάλαβετε ότι οι άλλοι έχουν το πρόβλημα και όχι εμείς αλλά είσαστε και ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Υποθηκεύσατε το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες όχι για να σώσετε την ελληνική οικονομία αλλά για να διασώσετε τους άλλους.
Φαντάζομαι ότι πήρατε τα συγχαρητήριά σας από τον Ομπάμα και τη Μέρκελ και από όλους εμάς να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε αυτό που σας αξίζει...
Αναγνώστης

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου