19 Μαΐου 2010

“TOMB HUNTERS, ISTHMUS OF CORINTH”.ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.


Τυμβωρύχοι στον Ισθμό της Κορίνθου το 19ο αιώνα.
Η υπόθεση των διδύμων κούρων από την Κορινθία που βρέθηκαν σε λαθρανασκαφή και ήταν έτοιμοι προς πώληση έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε αλλοδαπούς «λάτρεις» της αρχαίας ελληνικής τέχνης, έφερε στο νου μια παλιά γκραβούρα από αγγλικό περιοδικό που δείχνει Έλληνες τυμβωρύχους, κατά σύμπτωση πάλι στην Κορινθία, στην περιοχή του Ισθμού. Και αν εκείνοι οι αμόρφωτοι άνθρωποι δεν γνώριζαν την ιστορική αξία των «κανατιών», των «παπάδων» και των άλλων ευρημάτων που πουλούσαν στους ξένους περιηγητές ή λαθρεμπόρους έναντι πινακίου φακής, οι σημερινοί λαθρανασκαφείς και αρχαιοκάπηλοι δεν έχουν καμμιά δικαιολογία, αφού το κράτος αγοράζει πλέον τα αρχαιολογικά ευρήματα προσφέροντας υψηλές χρηματικές αμοιβές.
.

Οι δίδυμοι κούροι της Τενέας αναπαύονται στο εργαστήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
.
Μας αρέσει να κατηγορούμε τους κακούς ξένους που λεηλάτησαν τις αρχαιότητές μας. Είμαστε πρώτοι στο ανάθεμα εναντίον των πάσης φύσεως και εποχής Έλγιν, που με πρόσχημα την αγάπη στην αρχαία τέχνη ή την προφύλαξη των κειμηλίων της αρχαιότητας, ρήμαξαν τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Δεν μας αρέσει όμως μια πολύ απλή αλήθεια: ότι τις περισσότερες φορές πίσω από μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας υπάρχουν ελληνικά χέρια, που είτε αποκάλυψαν, είτε πούλησαν τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στους ξένους.
.

Αντί για το μουντό ουρανό κάποιας ευρωπαϊκής ή αμερικανικής πόλεως, θα συνεχίσουν να βλέπουν τον ελληνικό ουρανό
.
Για να μην ξεχνιόμαστε: ενώ διεκδικούμε τα γλυπτά του Επικουρίου Απόλλωνα, το κιονόκρανο που εκλάπη προ μηνών από την Ολυμπία ακόμη δεν έχει βρεθεί. Όπως δεν έχει βρεθεί επί δεκαετίες η εικόνα που εκλάπη από το προσκύνημα της Σουδιώτισσας. Όπως έχουν χαθεί για πάντα οι ενάλιες αρχαιότητες της βυθισμένης Φειάς, που ψάρευαν από τα κότερά τους Ιταλοί. Όπως αγνοούνται και δεκάδες άλλες αρχαιότητες από την Ήλιδα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας.
.

Αυτοί ήταν τυχεροί. Χιλιάδες άλλα έργα τέχνης όλων των εποχών έχουν κάνει φτερά και κοσμούν μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενώ κάποιοι συμπατριώτες μας χαμογελούν ειρωνικά και μετρούν τις εισπράξεις τους
.
Αρθρογραφία σχετική με τους Κούρους της Κορινθίας από την ΕΡΤ και τις εφημερίδες Τα Νέα, Ελευθεροτυπία (και εδώ), Καθημερινή και Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου