04 Ιουνίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ;;

Γράφει η Μοιραία Ελένη
Το ζήτημα που ανέδειξε πρώτο το Ολυμπία και έπειτα στις 20-4-2010 με το πρωτοσέλιδό του ο Ελεύθερος Τύπος είναι πολύ σημαντικότερο από ό,τι φάνηκε εκ πρώτης όψεως. Αν υπάρχει δόλος και όχι απλή ανοησία (πόση πια;), τότε, τα καταγγελλόμενα είναι, χωρίς υπερβολή και εφόσον βέβαια ευσταθούν, το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως, ίσως, του ελληνικού κράτους, καθώς αποτέλεσε τον πυρήνα του μηχανισμού, με τον οποίο εκτοξεύθηκαν τα spreads στα ύψη και οδηγήθηκε η χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας.
Για να γίνει κατανοητό το σκάνδαλο στο ευρύ κοινό, πρέπει να καταλάβει πρώτα κανείς πώς λειτουργεί η υποτιμητική κερδοσκοπία, το λεγόμενο «σορτάρισμα» (από το αγγλικό short selling, βραχεία πώληση) των ομολόγων.
Αυτό συμβαίνει με τον εξής τρόπο: Ο απλός επενδυτής όταν πουλάει, πουλάει ομόλογα που έχει. Αντιθέτως, ο κερδοσκόπος, πουλά ομόλογα που δεν έχει και τα οποία πρέπει να τα βρει και να τα παραδώσει στον αγοραστή μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία μερικών ημερών. Αν μέσα σε εκείνες τις ημέρες, που έχει περιθώριο ο πωλητής-κερδοσκόπος, τα ομόλογα χάσουν σε αξία, τότε αυτός μεν θα τα αγοράσει σε χαμηλότερη αξία, όμως θα τα Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου »

Το ξαναθυμόμαστε:
Ήταν το 1982 και σε κάποιο μονόστυλο της "Ελευθεροτυπίας",στις μέσα σελίδες,έγραφε περίπου ότι,αποκλειστικός αντιπρόσωπος όλων των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ,στην Ελλάδα,διορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό και πατέρα του ο...Νίκ Παπανδρέου...!!!Πακτωλός δολλαρίων από τα..."νόμιμα ποσοστά"...και όχι μόνο!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου