06 Φεβρουαρίου 2011

Μουμπάρακ: Με αγαπάει, δεν με αγαπάει


Μουμπάρακ: με παραίτησαν αλλά το ανακάλεσαν....

Η  αιγυπτιακή τηλεόραση χτες το απόγευμα μετέδωσε την είδηση της παραίτησης της ηγεσίας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιού του Χόσνι Μουμπάρακ. Μάλιστα είχε ανακοινώσει πως νέος γενικός γραμματέας του κόμματος αναλαμβάνει ο Χοσάμ Μπαντράουι.

Την ίδια ώρα το δίκτυο Al Arabiya επιβεβαίωνε το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε παραιτηθεί, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν η παραίτηση αφορούσε μόνο στο κόμμα ή και στο προεδρικό του αξίωμα.

Λίγη ώρα αργότερα όμως το ρεπορτάζ αυτό ανακλήθηκε και το Reuters μετέδιδε ότι τελικώς παραιτήθηκε το σύνολο της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος ΟΧΙ όμως και ο ίδιος ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πραγματικότητα

Τελικά ο Μουμπάρακ ΔΕΝ έχει παραιτηθεί!


Στην  πραγματικότητα η αλλάγή έγινε  με μια δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου, του κυρίου Frank Wisner, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Κάιρο και ως εκ τούτου προνομιακού συνομιλητή του προέδρου Μουμπάρακ.
Ο κύριος Wisner ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να παραμείνει στη θέση του για να διασφαλίσει την μετάβαση σε δημοκρατικότερες μεταρρυθμίσεις! Συνέχισε δε λέγοντας πως οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την παραίτηση της ηγεσίας του κόμματος NDP και κατέληξε παροτρύνοντας τους διαδηλωτές να συνεχίσουν ειρηνικά τις προσπάθειές τους για δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα τους,  αλλαγές που ο Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να εγγυηθεί!!!

Ποιός είναι ο κύριος Wisner;

Η οικογένεια Wisner είχε συμμετάσχει και στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Μοσαντέκ στο Ιράν το 1953, αλλά και σε κάποιες επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης του Σουκάρνο στην Ινδονησία και συνέβαλε στην ίδρυση  του OSS, προδρόμου της CIA.
Φερέφωνο των ΗΠΑ η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ
«Ειρηνική και μεθοδική αλλαγή στην Αίγυπτο» 
ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή.
Βέβαια στην εσχάτη των περιπτώσεων έχουν ετοιμάσει για τον Μουμπάρακ, τον παλιό καλό τους φίλο, και μια «έξοδο κινδύνου» (δήθεν λόγω υγείας), και σύμφωνα με πληροφορίες μας, του έκαναν είδη πρόσκληση φιλοξενίας.
Η “φιλοξενία” στη Γερμανία θα άρεσε στον Μουμπάρακ, που ενημερώθηκε από τον απεσταλμένο του Ομπάμα στο Κάιρο (Frank Wisner, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αίγυπτο), μια και έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και το εκεί ιατρικό περιβάλλον τού είναι γνωστό. Θαυμαστής της χώρας αυτής, την έχει τιμήσει με τις περισσότερες επίσημες επισκέψεις του, πέρα από τις ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Heidelberg (τον περασμένο χρόνο νοσηλεύτηκε εκεί τρεις εβδομάδες). Το σχέδιο απομάκρυνσης από το Κάιρο περιλαμβάνει και λεπτομέρειες, όπως την μεταφορά του με ειδικά εξοπλισμένο με ιατρικό προσωπικό αεροσκάφος....

Δεν πάει ο Παπανδρέου

Αναβλήθηκε η προγραμματιζόμενη για την Κυριακή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο Κάιρο, λόγω των χθεσινών εξελίξεων στην Αίγυπτο και μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή ηγεσία και προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είχε χτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου