27 Φεβρουαρίου 2011

Νέα επεισόδια στην Αίγυπτο-Η συγγνώμη του στρατού στο Facebook.

Η επιστροφή χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ για να εορταστούν οι δύο εβδομάδες ελευθερίας προκάλεσε νέα επεισόδια, καθώς παρενέβη ο στρατός, προχωρώντας σε χρήση όπλων τέιζερ και ροπάλων.

Αιγύπτιοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν ρόπαλα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (26/2) για να διαλύσουν ακτιβιστές που απαιτούν να καθαιρεθεί η κυβέρνηση που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Απελευθέρωσης, επίκεντρο του ξεσηκωμού εναντίον του προέδρου, οι διαδηλωτές κάλεσαν το στρατό, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι "δε θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν" -στην εποχή Μουμπάρακ- να καθαιρέσουν την δοτή κυβέρνηση και να διορίσουν κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Μετά τα μεσάνυχτα όμως διαδηλωτές είπαν ότι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, έσβησαν τις λάμπες στην περιοχή και κινήθηκαν εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την πλατεία.
"Η στρατονομία χρησιμοποίησε όπλα και τέιζερ για να χτυπήσει διαδηλωτές", δήλωσε ο Άχμεντ Μπάγατ, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση, τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι διαδηλωτές έφυγαν από το κέντρο, αλλά πολλοί μαζεύτηκαν σε κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με έναν άλλο διαδηλωτή, τον Μοχάμεντ Ίμαντ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν πολλούς διαδηλωτές να πέφτουν στο έδαφος αλλά δεν είναι σαφές εάν τραυματίστηκαν και πόσο σοβαρά.
Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, το Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ζητώντας συγγνώμη.

"Οι συγκρούσεις οφείλονταν σε ακούσιες τριβές μεταξύ της στρατιωτικής αστυνομίας και των ανθρώπων της επανάστασης. Ο στρατός, που τώρα έχει τον έλεγχο της χώραςς, θα πάρει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου