17 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος- ο δρ Hawas κατονομάζει ως υπεύθυνους άτομα εντός του μουσείου!

Αμυντική στάση για τις κλοπές που σημειώθηκαν στο Μουσείο του Καΐρου κρατάει ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass μετά από κριτικές που δέχθηκε τόσο για το χειρισμό της υπόθεσης όσο και για τις «δικτατορικές» πρακτικές του στα ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης.
Συγκεκριμένα ο δρ Hawass κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε τη σοβαρή κατάσταση που επικράτησε στο Μουσείο λίγο μετά το ξέσπασμα της αιγυπτιακής εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου καθώς και τις κλοπές που ήδη είχαν σημειωθεί στις 9 Ιανουαρίου, όταν ο ίδιος επιβεβαίωνε στο Πρακτορείο Reuters ακριβώς το αντίθετο. Στο αρνητικό κλίμα εναντίον του προσφιλή “Αιγύπτιου Indiana Jones” των αμερικανικών καλωδιακών καναλιών πολιτισμού συντέλεσε και η πρόσφατη διαμαρτυρία συμβασιούχων αρχαιολόγων έξω από το γραφείο του σχετικά με τις κακές συνθήκες εργασίας τους ως δημόσιων λειτουργών, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αποφέρει στο κράτος τεράστια ποσά ετησίως. Σήμερα, κι ενώ έχει ήδη μιλήσει για τις κλοπές και για τις προσπάθειες ανεύρεσης των χαμένων αντικειμένων - μέχρι σήμερα έχουν επανεντοπιστεί δύο από αυτά – ο Hawass υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο Μουσείο θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, ενώ κατονομάζει ως υπεύθυνους άτομα εντός του μουσείου.
Όσο για τους συμβασιούχους, υπόσχεται να τους προσλάβει μόνιμα, αν κρατηθεί στη θέση του μέχρι τον Ιούνιο.

Οι δύσκολες ώρες για τον Zahi δεν φαίνεται όμως να πτοούν τους Αιγυπτίους τουριστικούς πράκτορες, που βλέπουν στην ελευθερία της χώρας και το θάρρος των κατοίκων της έναν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Η πτώση του τουρισμού λόγω των αναταραχών θα είναι παροδική, λένε, καθώς το αίσθημα ελευθερίας και η θετική ενέργεια είναι τόσο διάσπαρτα που μπορούν να γίνουν αισθητά από τον επισκέπτη. Ήδη ένα κύμα «ακτιβιστικού τουρισμού» βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τουριστικά γραφεία από τη Γερμανία και τη Βρετανία ετοιμάζουν πακέτα διακοπών στη χώρα με έναρξη τον Μάρτιο. Στην αναβίωση του τουρισμού όμως μπορεί να βοηθήσει και η κάθετη πτώση των τιμών των εισιτηρίων προς τη χώρα καθώς και των δαπανών για διαμονή.

Πηγή: Reuters, 17/02/11
Ζ.Ξ.

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου