06 Απριλίου 2011

Προεδρικό παζάρι μετά τις σφαγές

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΩΝ!!! (???) ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Προεδρικό παζάρι μετά τις σφαγές

Την αποχώρησή του διαπραγματεύεται ο ηττηθείς στις εκλογές πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, μετά το ανηλεές σφυροκόπημα που υπέστησαν οι δυνάμεις του από τις γαλλικές δυνάμεις και τους κυανόκρανους τη Δευτέρα, αλλά και του αντιπάλου του Ουαταρά, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την προεδρική κατοικία.
Οι δρόμοι στο Αμπιτζάν έχουν γεμίσει πτώματα και από τις δύο πλευρές. Του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό και του νικητή των προεδρικών εκλογών Αλασάν Ουαταρά (φωτ. Ass. Press, Reuters) Οι δρόμοι στο Αμπιτζάν έχουν γεμίσει πτώματα και από τις δύο πλευρές. Του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό και του νικητή των προεδρικών εκλογών Αλασάν Ουαταρά (φωτ. Ass. Press, Reuters) Αργά χθες, ο απερχόμενος πρόεδρος φερόταν να συζητεί με τον ΟΗΕ όρους και προϋποθέσεις για την παράδοσή του και την προστασία του από τον Οργανισμό. Λίγο αργότερα σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση υποστήριζε ότι «είναι ο νικητής των εκλογών».
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε στην εθνοσυνέλευση: «Είμαστε πολύ κοντά στο να τον πείσουμε να εγκαταλείψει την εξουσία». Πρόσθεσε ότι σύμβουλος του Γκμπαγκμπό βρίσκεται στη γαλλική πρεσβεία και διαπραγματεύεται τους όρους της αποχώρησης. Η Γαλλία τον πιέζει να υπογράψει έγγραφο με το οποίο θα παραιτείται από την εξουσία και θα αναγνωρίζει τον Αλασάν Ουαταρά ως νόμιμο πρόεδρο. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι μίλησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ και ότι ο Μπαν Κι Μουν είναι απόλυτα σύμφωνος με αυτό. Πάντως, η Γαλλία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση με την επίθεση στις δυνάμεις του ηττημένου προέδρου. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη νομιμότητα των γαλλικών επιχειρήσεων.

Σαρκοζί με Ουαταρά
Η Γαλλία, χθες, ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει καμία άλλη επιχείρηση αν δεν της το ζητήσει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, όπως έγινε τη Δευτέρα, και ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση υποστήριξης στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Σαρκοζί μίλησε χθες δύο φορές στο τηλέφωνο με τον Αλασάν Ουαταρά. Στην Ακτή Ελεφαντοστού, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μένουν 12.000 Γάλλοι.
Εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό επιβεβαίωσε ότι μπορεί πολύ σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις. «Αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα έχουμε μια δήλωση», είπε ο Αχουά Ντον Μελό και πρόσθεσε ότι συζητιούνται οι όροι για την ασφάλεια του Γκμπαγκμπό και της οικογένειάς του. Ο στρατηγός των δυνάμεων του Γκμπαγκμπό δήλωσε ότι ζήτησε εκεχειρία. Ο πρωθυπουργός που διόρισε ο Ουαταρά, ο Γκιγιόμ Σορό, δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό είναι κρυμμένος σε υπόγειο καταφύγιο κάτω από την προεδρική κατοικία.
«Βουβή» η κρατική τηλεόραση
Οι δυνάμεις του Ουαταρά ανακοίνωσαν τη νύχτα της Τρίτης ότι κατέλαβαν το κτίριο, αλλά η πλευρά Γκμπαγκμπό ανακοίνωσε ότι ελέγχει όλες τις θέσεις της, στην προεδρική κατοικία και στις άλλες στρατιωτικές της βάσεις. Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη στο Αμπιτζάν, οι κάτοικοι του οποίου κλείστηκαν όπου μπορούσαν για να προστατευτούν από τα σφοδρά πυρά βαρέων όπλων που έπεφταν συνεχώς, ενώ ώς το πρωί ακούγονταν πυρά πολυβόλων από την περιοχή του προεδρικού μεγάρου, στο Αμπιτζάν.
Σε μια ένδειξη του πόσο δύσκολη είναι πλέον η θέση του Γκμπαγκμπό, ο υπουργός του των Εξωτερικών, Αλσίντ Τζετζέ, ζήτησε καταφύγιο στην κατοικία του Γάλλου πρεσβευτή. Κατά μία πληροφορία του Ρόιτερς όμως, είναι εκεί για διαπραγματεύσεις. Η κρατική τηλεόραση δεν μεταδίδει πια, καθώς οι πομποί της έχουν χτυπηθεί. Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να παρέχουν φάρμακα και παρουσιάζουν σοβαρότατες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού και οι ανάγκες είναι τεράστιες. *
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=06/04/2011&id=265578

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου