09 Ιουλίου 2011

Το τίμιο ξύλο και η μαγεία του


H ζωφόρος του Παρθενώνα: Στη μέση της ανατολικής πλευράς, πάνω από την είσοδο του ναού, εικονίζεται το τέλος της πομπής, το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων: η παράδοση του πέπλου, του δώρου των Αθηναίων στο λατρευτικό διιπετές ξόανο της θεάς.
Η μνήμη της ανθρωπότητας καθώς και  η επιστημονικά επεξεργασμένη γνώση των γεγονότων που έγιναν στο παρελθόν δεν μας επιτρέπει να αμφιβάλουμε καθόλου στο ότι η λατρεία του τίμιου ξύλου όπως συναντάται σήμερα στην (κυρίως ορθόδοξη) χριστιανική κοινωνία δεν  αποτελεί νεωτερισμό' και οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν
ξύλινα ειδώλια (ξόανα) με την διαφορά όμως ότι αυτά δεν ήταν όργανα βασανιστηρίου (σταυρός) αλλά εξ ουρανού σταλμένα (πετές) δώρα από τον Θεό "Διί": "Διί"+ "πετές" ='Διιπετές '). Το διασημότερο και το  ίσως αγιώτατο όπως γράφει ο Παυσανίας ξόανο ήταν ο ξόανο της θεάς Αθηνάς, το 'Διιπετές ξόανο' της Αθήνας.Αυτός είναι άλλωστε και βασικός λόγος που ο Φειδίας επέλεξε ως θέμα για τη ζωφόρο του Παρθενώνα,  τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, τα Μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Η γιορτή διοργανωνόταν κάθε τέσσερα χρόνια, διαρκούσε 12 μέρες και περιελάμβανε τελετές, θυσίες, γυμνικούς και μουσικούς αγώνες. Η πιο επίσημη μέρα ήταν η τελευταία, η 28η του μηνός Εκατομβαιώνος (μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού), ημέρα των γενεθλίων της θεάς. Την ημέρα αυτή σχηματιζόταν πομπή που έφτανε στο ναό της Αθηνάς Πολιάδος (στον Αρχαίο Ναό, ο οποίος αντικαταστάθηκε αργότερα από το Ερέχθειο), για να παραδώσει στους ιερείς τον καινούργιο πέπλο για το ξόανο της θεάς. Αυτή ακριβώς η πομπή ξετυλίγεται στα 160 μέτρα της ζωφόρου του Παρθενώνα. 
  H ζωφόρος αποτελείτο από 115 λίθους. Είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα, ύψος 1,02 μέτρα και πάχος 0,6 μέτρα. Στην πομπή εικονίζονταν περίπου 378 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές, καθώς και περισσότερα από 200 ζώα, κυρίως άλογα. Oμάδες ιππέων και αρμάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου. Ακολουθεί η πομπή της θυσίας, με τα ζώα και τις ομάδες ανδρών και γυναικών που φέρουν ιερά τελετουργικά σκεύη και προσφορές. Στη μέση της ανατολικής πλευράς, πάνω από την είσοδο του ναού, εικονίζεται το τέλος της πομπής, το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων: η παράδοση του πέπλου*, του δώρου των Αθηναίων στο λατρευτικό διιπετές ξόανο της θεάς. Αριστερά και δεξιά εικονίζονται καθιστοί οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.

Δείτε επίσης: Η γιορτή της Παναγίας η επισημότερη εορτή της Αρχαίας Αθήνας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου