12 Ιανουαρίου 2012

Σύγκρουση «πολιτισμών» για τα ούρα:


Ο εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ καταδίκασε το βίντεο που εμφανίζει τέσσερις στρατιώτες ντυμένους με αμερικανικές στολές να ουρούν επί τριών πτωμάτων που εμφανίζονται ως αντάρτες Ταλιμπάν, χαρακτηρίζοντας "βάρβαρη" την πράξη και προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα επηρεασθούν οι προσπάθειες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
"Δεν αποτελεί πολιτική διαδικασία, άρα το βίντεο δεν θα πλήξει τις συνομιλίες και τη διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων, διότι βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, συνέβησαν εκατοντάδες παρόμοιες πράξεις
που δεν αποκαλύφθηκαν", πρόσθεσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιεί έρευνα για βιντεοταινία όπου εμφανίζονται τέσσερις αμερικανοί στρατιωτικοί να ουρούν στα πτώματα τριών ταλιμπάν.
"Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο, αλλά αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με τις αξίες μας και δεν εκφράζουν τους Πεζοναύτες", αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσε για το θέμα το Σώμα των Πεζοναυτών.
Σε μία επιστολή που έστειλε στον υπουργό Άμυνας Λίον Πανέτα, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη αμερικανική μουσουλμανική ένωση "καταδικάζει αυτήν την κατά τα φαινόμενα βεβήλωση σορών".
Αποτελεί "παραβίαση των κανονισμών του στρατού της χώρας μας και κανόνων του πολέμου που απαγορεύουν τέτοιες ανήθικες και αηδιαστικές πράξεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
"Έχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι μία απόλυτα διαυγής έρευνα θα διεξαχθεί για το ανησυχητικό αυτό περιστατικό και ότι θα ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων , που θεωρεί ότι οι στρατιώτες που εμπλέκονται στο συμβάν θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τον στρατιωτικό κώδικα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι εικόνες κινδυνεύουν να θυμίσουν στον μουσουλμανικό κόσμο το σκάνδαλο του Αμπού Γράιμπ το 2004 , όταν οι εικόνες των αμερικανών στρατιωτών που υπέβαλλαν σε εξευτελιστική μεταχείριση ιρακινούς κρατούμενους έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, είναι πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο και άλλους στρατιώτες ή Αφγανούς πολίτες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου