02 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ



Προσωρινό διάταγμα για τη Λαϊκή φέρνει νέο βραχυκύκλωμα







Στην έκδοση προσωρινού διατάγματος, το οποίο βραχυκυκλώνει την ισχύ του διατάγματος που αφορά την Λαϊκή Τράπεζα, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν αιτήματος.
Η προσφυγή έγινε από δύο φυσικά πρόσωπα και ένα νομικό και εναγόμενοι είναι η Κεντρική τράπεζα, ο Διοικητής και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του υπουργού οικονομικών.  
Οι εναγόμενοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 5 Απριλίου, προκειμένου να δώσουν  στοιχεία που να δικαιολογούν την άρση ισχύς του διατάγματος.  
Το διάταγμα ουσιαστικά  παγοποιεί την οποιαδήποτε αποξένωση καταθέσεων των αιτητών, μέχρι την εκδίκαση και έκδοση της απόφασης επί της ουσίας της προσφυγής. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ανασταλεί η διοικητική πράξη που εξέδωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας  μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, στο μέτρο που αφορά τις καταθέσεις των αιτητών. Αναλυτικότερα,  δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε σκοπό οι καταθέσεις των αιτητών, μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση, για να μην υπάρξει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος απώλειας μέρους των χρημάτων των αιτητών.
 Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «το δικαστήριο διατάττει όπως ανασταλεί η ισχύς και η εκτέλεση και η εφαρμογή της απόφασης των καθ’ ων η αίτηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 29/3/2013 … με τίτλο “ως το περί της πώλησης ορισμένων εργασιών της Cyprus Polular Bank Co LTD διάταγμα του 2013”, στο μέτρο που αφορά τις καταθέσεις των αιτητών … μέχρι την εκδίκαση της υπό τον ως άνω αριθμό και τίτλο προσφυγής και/ή  μέχρι εκδόσεως νεοτέρας διαταγής του Δικαστηρίου».
Στην περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει το διάταγμα του Διοικητή και του ΥΠΟΙΚ  στην ουσία του παράνομο, τότε θα πρέπει να γίνει ανάλυση του διατάγματος και τροποποίηση του νόμου στο σημείο που ενδεχομένως να κριθεί αντισυνταγματικός.
Στο σκεπτικό της προσφυγής, το οποίο θα τεθεί στο μετέπειτα στάδιο, στηρίζεται στο ότι το σύνταγμα κατοχυρώνει τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων, κατά τις οποίες δίνεται αποζημίωση στον ενδιαφερόμενο, κάτι που δεν προνοείται στο διάταγμα Κεντρικής και ΥΠΟΙΚ.
Τωρα εκδόθηκε ένα διαταγμα που δεσμεύει περιουσία ατόμων και δν προνοεί με κανένα τρόπο χωρίς ν προνοεί την αποζημείωση τους και αυτή θα είναι η επιχειρηματολογία στη συγκειριμένη πράξη.
Εξάλλου, ένας ακόμα λόγος που οι δικηγόροι της υπόθεσης αιτήθηκαν το εν λόγω διάταγμα, ήταν η αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να διασφαλίσει το δικαίωμα συμψηφισμού των καταθέσεων, γεγονός που εν ολίγοις σημαίνει ότι κουρεύονται οι καταθέσεις, ενώ τα δάνεια μένουν ανεπηρέαστα. Η αίτηση καταχωρήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Ορφανίδης, Χριστοφίδης, Πουτζιουρής και Δαμιανού ΔΕΠΕ.
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το διάταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου