15 Μαΐου 2013

ΚΥΠΡΟΣ-Άτιμη κρίση! 4898 και πάμε…



Άτιμη κρίση! 4898 και πάμε…




Σύνολο 4898 αιτήσεις είχαν κατατεθεί στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα μέχρι τις 10 Μαΐου 2013, είχαν διευθετηθεί φιλικά 358 αιτήσεις, είχαν διευθετηθεί μετά από ακρόαση 9 αιτήσεις και είχαν καταβληθεί σαν αποζημίωση 113,648,773 λίρες, ανέφερε απόψε σε διάλεξή του ο Επισκέπτης Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Ανδρέας Συμεού, που διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου.
Η «νομική πτυχή του περιουσιακού: Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η «Επιτροπή Περιουσιών» της Τουρκίας και το μέλλον των συνομιλιών» ήταν το θέμα που ανέπτυξε.
Ο κ. Συμεού είπε πως μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η οικονομική πτυχή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, δηλαδή ο τρόπος υπολογισμού και το ύψος των αποζημιώσεων.
Οι αποζημιώσεις, είπε, που επιδίκασε το ΕΔΑΔ στις προσφυγές των Ελληνοκυπρίων αφορούσαν απώλεια χρήσης (όπως και αποζημιώσεις για μη οικονομική ζημιά), προσθέτοντας όμως πως σε καμιά περίπτωση δεν επιδικάστηκε αποζημίωση για την αξία της περιουσίας. Ο λόγος - είπε ο κ. Συμεού - είναι ότι επειδή κανένας από τους Ελληνοκύπριους απαιτητές δεν διεκδίκησε τέτοια αποζημίωση, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ισοδύναμο με την πώληση της περιουσίας του στις κατοχικές αρχές.
Ο κ. Συμεού αναφέρθηκε στα ασφαλή συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τη μελέτη όλων των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ, σύμφωνα με τα οποία οι απαιτητές δικαιούνται να αποζημιωθούν για την απώλεια χρήσης της περιουσίας τους και για μη χρηματικές αποζημιώσεις μέχρι την ημερομηνία της έκδοσης της απόφασης. Επίσης το ΕΔΑΔ δεν αιτιολογεί τα ποσά που υπολογίζει, αφού αυτά υπολογίζονται κατ’ αποκοπή «on an equitable basis» και όχι στη βάση μιας συγκεκριμένης φόρμουλας, όπως είπε ο κ Συμεού. Ακόμη, οι αποζημιώσεις που επιδικάζονται είναι, κατά κανόνα, πολύ χαμηλότερες από τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών αλλά απέχουν επίσης αρκετά και από τις εκτιμήσεις της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων, και υπάρχουν λάθη και ανακρίβειες στον υπολογισμό των αποζημιώσεων. Επίσης, αναφορά έκανε και στο συμπέρασμα πως το ΕΔΑΔ δεν είναι το καταλληλότερο σώμα για να αποφασίσει για θέματα αποζημιώσεων, προφανώς λόγω έλλειψης εμπειρογνωμοσύνης.
Σε σχέση με τα στατιστικά της επιτροπής αποζημιώσεων, ο κ. Συμεού ανέφερε πως μέχρι τις 10 Μαΐου του 2013 είχαν κατατεθεί στη λεγόμενη Επιτροπή 4898 αιτήσεις, είχαν διευθετηθεί φιλικά 358 αιτήσεις, είχαν διευθετηθεί μετά από ακρόαση 9 αιτήσεις και είχαν καταβληθεί σαν αποζημίωση £113,648,773.
Είπε ακόμη με βάση τα στατιστικά της «επιτροπής» αποζημιώσεων πως αποφασίστηκε  ανταλλαγή και αποζημίωση σε δύο αιτήσεις, αποκατάσταση και αποζημίωση σε πέντε αιτήσεις, αποκατάσταση σε μια αίτηση, αποκατάσταση μετά την λύση σε μια αίτηση
μερική αποκατάσταση σε μια αίτηση και αποζημίωση σε όλες τις υπόλοιπες αιτήσεις (357, ή 97,3% των αιτήσεων).
Ο κ. Συμεού παρατήρησε ότι υπάρχουν «αγκάθια στις οδούς», δηλαδή πως και στις δύο διαδικασίες (α) αίτηση στην «Επιτροπή» Αποζημιώσεων και προσφυγή στο ΕΔΑΔ ή (β) αγωγές στα κυπριακά δικαστήρια, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.
Όλα αυτά, συνέχισε, καταδεικνύουν τις δυσκολίες επίλυσης του περιουσιακού μέσα από νομικές διαδικασίας και την ανάγκη πολιτικής διευθέτησης.
Αναφερόμενος στο μέλλον των συνομιλιών, ο κ. Συμεού είπε πως η σημασία του εθνικού θέματος έχει υποβαθμιστεί λόγω των προβλημάτων της οικονομίας, προσθέτοντας ωστόσο πως αναμένεται να  υπάρξει αναθέρμανση των συνομιλιών μέχρι το Φθινόπωρο χωρίς ωστόσο όπως είπε, να είναι γνωστό ποια μορφή θα έχουν οι συνομιλίες. Σε σχέση με τους παράγοντες που θα συμβάλουν στην επίτευξη λύσης ο κ. Συμεού είπε πως αυτοί έχουν να κάνουν με την κάμψη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, την πολιτική βούληση των δύο πλευρών, το διεθνές  και περιφερειακό περιβάλλον, τα ψηφίσματα, αποφάσεις και στάση των Ηνωμένων Εθνών, την ερμηνεία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, την οικονομική πτυχή και την εμπλοκή και αξιοποίηση των τεχνοκρατών.
Πρόσθεσε επίσης πως η διασύνδεση περιουσιακού και εδαφικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Κάτι τέτοιο συνέχισε, δεν κατέστη δυνατό στο παρελθόν λόγω της επιμονής της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην συζητά χάρτες και αριθμούς για το εδαφικό, κάτι που στην ουσία σήμαινε άρνηση συζήτησης του εδαφικού. Ο κ. Συμεού κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόνο η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτύχει μια ικανοποιητική λύση για το περιουσιακό. Οποιαδήποτε άλλες διαδικασίες είναι ημίμετρα. Η μόνη λύση είναι η λύση με την επανένωση της Κύπρου.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου