22 Μαΐου 2013

Το ακριβέστερο ημερολόγιο του κόσμου


Το ακριβέστερο ημερολόγιο του κόσμου


Πολλά έχουν ειπωθεί για το 2012 και η καταστροφολογία γύρω από αυτό το θέμα έχει εξάψει την φαντασία του κόσμου. Η αφορμή για αυτό είναι το περιβόητο ημερολόγιο των Μάγια. Τι ήταν όμως αυτό το ημερολόγιο για το οποίο πολύ λόγος γίνεται ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία αυτή; 








Οι Μάγια ήταν μια φυλή που κατοικούσε στην περιοχή της Κεντρική Αμερικής, με επίκεντρο την χερσόνησο του Γιουκατάν, δηλαδή από το Ν.Μεξικό, την Γουατεμάλα, το Μπελίσε, μέχρι τη Δ. Ονδούρα. Άκμασε μεταξύ του 2ου και 10ου αι. μΧ. Ήταν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αμερικανική ήπειρο και αποκαλούνται από τους επιστήμονες ως οι «Έλληνες» της Αμερικής.

Όπως αποδεικνύουν οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις, οι Μάγια μέτραγαν με μεγάλη ακρίβεια τον χρόνο και πίστευαν στην ύπαρξη του παραδείσου και στην αθανασία της ψυχής. Οι πυραμίδες που είχαν φτιάξει, δεν ήταν αφιερωμένες στους νεκρούς τους, όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, αλλά στον θεό ήλιο. Για αυτό το λόγο ήταν προσανατολισμένες προς την δύση του ηλίου για να δέχονται και τις τελευταίες ακτίνες του. Στην ουσία οι πυραμίδες τους έχουν αστρονομικό προσανατολισμό και χτήστικαν λόγω της ανάγκης ενός ημερολογίου.

Οι Μάγια θεμελίωσαν έναν πολιτισμό που βασίστηκε πάνω σε μαθηματικές και αστρονομικές γνώσεις ανυπολόγιστης μέχρι σήμερα έκτασης. Δυστυχώς μόνο τρία χειρόγραφα διασώθηκαν από την λαίλαπα της Ισπανικής απόβασης και είναι και τα τρία αφιερωμένα στην αστρονομία. Κάθε χειρόγραφο είναι και σε διαφορετική χώρα. Το 1ο βρίσκεται στην Ισπανία, το 2ο στο Παρίσι και το 3ο στην Δρέσδη. 
Το τελευταίο, γνωστό και ως κώδικας της Δρέσδης περιέχει τις φάσεις της Αφροδίτης οι οποίες περιγράφονται με εκπληκτική ακρίβεια.
 Η πυραμίδα του Ουαξακτούν, στην βόρεια Γουατεμάλα ήταν ταυτόχρονα ναός, αλλά και αστρονομικό παρατηρητήριο των ιερέων, όπως ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του 1928. Αυτός ο ναός συσχετίζεται αστρονομικά με τρεις άλλους ναούς, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές.

Κατά την 21 Ιουνίου, στην έναρξη του θερινού ηλιοστασίου, ο ήλιος ανατέλλει πίσω από την βόρεια γωνία του πρώτου ναού. Κατά την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία, δηλαδή στις 21 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου, η ανατολή του ηλίου συμβαίνει ακριβώς στο μέσον του 2ου ναού. Στις 22 Δεκεμβρίου, στην έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου, ο ήλιος εμφανίζεται στην νότια γωνία του 3ου ναού.
Το πιο γνωστό όμως οικοδόμημα των Μάγια είναι η πυραμίδα του Γιουκατάν ή αλλιώς ο ναός του Ελ Καστίγιο στην πόλη Chitzen Itza (Τσιτζενιτζά) και ήταν αφιερωμένη στην λατρεία του ημερολογίου. Αποτελείται από εννέα επίπεδα που το καθένα είναι μικρότερο από το προηγούμενο δημιουργώντας μία κλιμακωτή πυραμίδα που στην κορυφή καταλήγει σε έναν βωμό. Τα εννέα αυτά επίπεδα συνεχίζονται και από την άλλη πλευρά της πυραμίδας δίνοντας σύνολο 18 επίπεδα. Τα 18 αυτά επίπεδα συμβόλιζαν το 18μηνο ηλιακό έτος των Μάγια, που κάθε μήνας του είχε διάρκεια 20 ημερών. Το ηλιακό τους ημερολόγιο, εκτός από το σύνολο των 360 ημερών (18 x 20), είχε και άλλες 5 ιερές ημέρες που παριστάνονταν από τις 4 πλευρές της πυραμίδας συν την στέγη του βωμού στην κορυφή της.
Υπάρχουν ακόμη τέσσερεις κλιμακωτοί διάδρομοι με 91 απότομα σκαλοπάτια που ξεκινάνε από την βάση κάθε πλευράς και καταλήγουν στην κορυφή της, που βρίσκεται ο βωμός. Η βάση του βωμού αποτελείται από ένα μεγάλο κοινό σκαλοπάτι. Το σύνολο όλων των σκαλοπατιών είναι 365, όπως και το ηλιακό τους ημερολόγιο, που το ονόμαζαν «χαάμπ».


Εκτός όμως από το κανονικό ημερολόγιο, οι ιερείς είχαν και ένα δεύτερο ιερό ημερολόγιο, το ημερολόγιο «τζόλκιν», το οποίο αποτελούνταν από 13 μήνες των 20 ημερών. Το χρησιμοποιούσαν για να γνωρίζουν πότε να εξευμενίσουν τους θεούς τους.

Οι Μάγια γνώριζαν από τις παρατηρήσεις το ηλιακό και το σεληνιακό έτος, τις φάσεις της Αφροδίτης και ότι ο χρόνος περιφοράς της γύρω από τον ήλιο είναι περίπου 224 ημέρες και η συνοδική περίοδος της 584 ημέρες, ενώ η σημερινή παραδεκτή τιμή είναι 583,92 ημέρες. Δηλαδή πέτυχαν μια ακρίβεια στον υπολογισμό τους που αντιστοιχούσε στο χάσιμο μιας ημέρας σε 5.000 έτη, μια ακρίβεια που μόλις τον 19ο αι. κατόρθωσαν να πετύχουν οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι.

Οι Μάγια είχαν σαν σημείο εκκίνησης του χρόνου τις 13 Αυγούστου του 3113 π.Χ., που πιθανώς να αντιστοιχούσε για τους Μάγια στην τελευταία δημιουργία του κόσμου μας, αφού πίστευαν ότι ο κόσμος έχει καταστραφεί και ξαναδημιουργηθεί πολλές φορές. Το ημερολόγιό τους τελείωνε στις 22 Δεκεμβρίου του 2012, σύμφωνα πάντα με το σημερινό υποτιθέμενο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Η ημερομηνία αυτή εξάπτει την φαντασία πολλών ανθρώπων σήμερα, που διατείνονται πως είναι η καταστροφή του σημερινού κόσμου μας.

Οι Μάγια είχαν μία περίεργη λατρεία με το ημερολόγιό τους, το οποίο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής τους λατρείας. Το ιερατείο τους γνώριζε επακριβώς τους τρεις κυριότερους αστρονομικούς κύκλους, δηλαδή την ημερήσια περιστροφή της γης, τον σεληνιακό μήνα και την ετήσια φαινόμενη περιφορά του ήλιου γύρω από την γη (δηλ. το ηλιακό έτος). Για αυτό το λόγο θεωρείται το πιο ακριβέστερο αρχαίο ημερολόγιο του κόσμου, που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Γνώριζαν με μεγάλη ακρίβεια τον χρόνο περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και την θεωρούσαν ίση με 365,2419871 ημέρες. Το ημερολόγιο τους έχανε δηλαδή μόνο δύο ημέρες κάθε 10.000 χρόνια και αν το αντιπαραβάλλουμε με το σημερινό Γρηγοριανό ημερολόγιο αυτό χάνει 7 ημέρες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι το ημερολόγιο τους είναι ακριβέστερο και από το σημερινό εν χρήσει ημερολόγιο.
ΠΗΓΗhttp://roscovnicoff.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου