20 Μαΐου 2013

Ψήνουν» λύση του Κυπριακού… α λα τούρκα



<<Ψήνουν» λύση του Κυπριακού… α λα τούρκα>>

Δυστυχώς… επαληθευόμαστε. Το σχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού παίρνει σάρκα και οστά ίσως πιο γρήγορα απ’ όσο κάποιος θα πίστευε. Οι δηλώσεις άρχισαν, αλλά οι διεργασίες «δούλευαν» στο παρασκήνιο εδώ και εβδομάδες. Γιατί; Επειδή οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν ότι με την κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι πολύ πρόσφορο το έδαφος ώστε να περάσουν τα σχέδιά τους «μια κι έξω».

Επισήμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης δηλώνει ότι η Κύπρος δεν θα γίνει αιχμάλωτη της κρίσης και ότι οι συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους θα αρχίσουν από φθινόπωρο. Διατυπώνει δε την – πάγια – αξίωση να επιστραφούν οι κλειστές περιοχές της Αμμοχώστου ώστε να ξεπαγώσει ο διάλογος. Η Τουρκία βεβαίως όχι μόνο δεν ακούει, αλλά θεωρεί πλέον ότι αντιστράφηκαν οι όροι και έχει όλα τα ατού στα χέρια της.
Παρά τα όσα ακούγονται από την προπαγανδιστική μηχανή της παρούσας κυβέρνησης, ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας πέτυχε ενεργειακές συμφωνίες που έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία, η οποία τώρα με έμμεσο τρόπο τις ξηλώνει σιγά – σιγά. 
Τα κοιτάσματα
Είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πλέον ότι η κρίση στην Κύπρο έγινε διότι όντως το δημόσιο χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Όλη η παραφιλολογία ξεφούσκωσε, όπως ξεφούσκωσαν και οι κατηγορίες της Γερμανίας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες, καθώς η έκθεση της Moneyval και της Deloitte, που συζητήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, ήταν πιο ήπια απ’ ό,τι αναμενόταν.
Όλα αυτά ήταν προπέτασμα καπνού από μεγάλα συμφέροντα που έχουν πολλά να ωφεληθούν από την Τουρκία και θεωρούν ότι η κυβέρνηση που θα διαπραγματευόταν τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ θα έπρεπε να είναι απολύτως διαχειρίσιμη.
● Για τα ενεργειακά κοιτάσματα λοιπόν γίνεται όλο το παιχνίδι, καθώς από τη Μεσόγειο κυρίως θα εξαρτώνται τα επόμενα χρόνια Ε.Ε. και ΗΠΑ.
● Γι’ αυτό «ξαφνικά» διαπιστώθηκε ότι ο Καντάφι, ο Μουμπάρακ, ο Άσαντ και οι λοιποί ήταν δικτάτορες και έπρεπε να ανατραπούν. Κι ας «διορίστηκαν» από τα ίδια αυτά συμφέροντα.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση ήταν το πόσο σύντομα μπήκε στο τραπέζι το θέμα επίλυσης του Κυπριακού με δυσμενείς όρους για την Κύπρο. Οι αρχικοί σχεδιασμοί προόριζαν τις διεργασίες για το καλοκαίρι του 2014, όταν η χώρα θα βρισκόταν σε βαθιά ύφεση έως και 20% και οι κάτοικοι σε απόγνωση.
Από την πρώτη μέρα των εκλογών, όμως, πράκτορες, απεσταλμένοι, διπλωμάτες και λοιποί, υπό την ομπρέλα εταιρειών δημοσκοπήσεων, σφυγμομετρούσαν αντιδράσεις και τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή. Και βρήκαν κατάλληλη ευκαιρία να δράσουν, καθώς κανείς από τους νέους κυβερνώντες δεν προέβαλε τη στοιχειώδη αντίσταση ή τουλάχιστον διαπραγμάτευση σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Είδαν επίσης ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας και δεν αντέδρασε ούτε στιγμή, ακόμα και στα πιο ακραία, άδικα και μη αναγκαία μέτρα που του σέρβιραν. 
Με τουρκικούς όρους
Εδώ, δυστυχώς, ήταν το κλειδί. Από εβδομάδες δόθηκε το σήμα στους κατάλληλους αποδέκτες ότι πρέπει να συνδεθούν η πορεία της οικονομίας και η επίλυση του Κυπριακού με τους τουρκικούς όρους.
Ήδη ακούσαμε από τον επίτροπο Όλι Ρεν ότι θα έκανε καλό στην Κύπρο να λύσει το «πρόβλημα» για το καλό της οικονομίας, ώστε να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη. Ο Ρεν δεν μίλησε ως επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μόνο. Αλλά και ως πρώην επίτροπος Διεύρυνσης, που «εργάστηκε επί σειρά ετών για την επίλυση του Κυπριακού» και, όπως διευκρίνισε στις δημόσιες δηλώσεις του, στενοχωρήθηκε που δεν τα κατάφερε και δεν είδε πρόοδο.
Με αυτές τις δημόσιες δηλώσεις αρχίζει και επισήμως η εκστρατεία χειραγώγησης του κυπριακού λαού, που θα βομβαρδιστεί κατά τρόπο ώστε να πιστέψει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επώδυνη λύση και ότι βεβαίως όλα αυτά γίνονται «για το καλό του». Ήδη ο φόβος της πτώχευσης ώθησε χιλιάδες πρόσφυγες να πουλήσουν όσο – όσο την περιουσία τους στα Κατεχόμενα στο ταμείο αποζημιώσεων που έστησε η ίδια η Τουρκία!
Οι ιθύνοντες είδαν δε με ικανοποίηση ότι ακόμα και το σχέδιο ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, προθάλαμο του ΝΑΤΟ, προωθείται με υπερβάλλοντα ζήλο από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Είδαν επίσης με ικανοποίηση ότι η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ του νησιού και ότι οι πραγματικές διεργασίες, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία, συγκαλύπτονται.
Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις ώστε να σερβιριστεί το δεύτερο «σχέδιο Ανάν», το οποίο προοιωνίζεται πολύ χειρότερο από το πρώτο που απέρριψαν οι Κύπριοι επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο «Αττίλας 3» γκαζώνει… 
Το Ποντίκι 
aienaristeyein.com

ΠΗΓΗhttp://lithosfotos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_2283.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου