20 Μαΐου 2013

SOS ΑΠΌ F.TIMES: «Ο ΝΌΤΟΣ ΦΟΒΆΤΑΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΌ ΙΌ»


SOS από F.Times: «Ο Νότος φοβάται τον κυπριακό ιό»


«Τραπεζίτες ζητούν από τους ηγέτες της Ευρώπης να «σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά» και να μετριάσουν την στάση τους απέναντι στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν σε συναγερμό οι τραπεζικοί καταθέτες» γράφουν οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Ο Νότος φοβάται τον κυπριακό ιό

»Οι ανώτεροι τραπεζίτες της Πορτογαλίας ζητούν από τους ηγέτες της Ευρώπης να «σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά» και να μετριάσουν την στάση τους απέναντι στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν σε συναγερμό οι τραπεζικοί καταθέτες.
Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις, οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας – Millenium BCP και Banco Espirito Santo προειδοποιούν ότι με το προηγούμενο που δημιουργήθηκε από τον χειρισμό των πρόσφατων προβλημάτων της Κύπρου εντείνεται η νευρικότητα ανά την ευρωζώνη σε επικίνδυνα επίπεδα.
«Οι ηγέτες πρέπει να μετριάσουν τη ρητορική τους. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ κακό» δήλωσε ο Ricardo Espirito Santo Salgado, διευθύνων σύμβουλος της BES μιλώντας στους Financial Times.
Ο Nuno Amando, ομόλογός του στην BCP, έκανε λόγο για «κυπριακό ιό» δηλώνοντας: «Εάν κάποιος έψαχνε έναν τρόπο να πλήξει την ευρωπαϊκή αγορά, δεν μπορούσε να βρει κάτι καλύτερο… Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε με τη φωτιά».
Τα σχόλια αυτά διατυπώνονται μετά την άτσαλη στήριξη της Κύπρου από την ΕΕ, η οποία αρχικά έκανε λόγο για κούρεμα ακόμη και στις τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Αν και το όριο στη συνέχεια αναθεωρήθηκε πάνω από το όριο των εγγυημένων καταθέσεων, οι τραπεζίτες στην ευρωζώνη διαμαρτύρονται ότι η ζημιά είχε ήδη γίνει.
Οι Πορτογάλοι τραπεζίτες δήλωσαν ότι στον απόηχο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, οι πελάτες τους ήταν νευρικοί για αρκετές ημέρες. «Υπήρξε τεράστια νευρικότητα» δηλώνει ο κ. Amado. Η BES και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, η BPI, είδαν τους πελάτες τους να περιμένουν στις ουρές για να μεταφέρουν χρήματα από τις τραπεζικές τους καταθέσεις στις τραπεζικές θυρίδες.
«Οι περισσότεροι πελάτες στην Πορτογαλία δεν εμπιστεύονται την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και δεν έχουν τον τρόπο να ανοίξουν λογαριασμό στο εξωτερικό» δήλωσε πηγή προσκείμενο στην ΒΡΙ και συμπλήρωσε: «Έτσι επέλεξαν τα χρηματοκιβώτια».
Τόσο η BCP όσο και η ΒΡΙ έλαβαν κρατική στήριξη με τη μορφή μετατρέψιμων ομολόγων μετά την στήριξη της Πορτογαλίας το 2011 από την Τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όλος ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται υπό πίεση ως αποτέλεσμα της οικονομικής συρρίκνωσης, της αύξησης της ανεργίας και τις επιδείνωσης των επισφαλών δανείων, ενώ ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω κρατική στήριξη.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται από το γεγονός ότι και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι των τραπεζών δέχονται πιέσεις. Ο μεγαλύτερος μέτοχος εκτός Πορτογαλίας της BES είναι η γαλλική Credit Agricole, της οποίας η κεφαλαιακή θέση βρίσκεται από πίεση, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο πως θα μπορέσει να δώσει κεφαλαιακή ένεση στην πορτογαλική τράπεζα. Το 46% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΡΙ ανήκει στην ισπανική La Caixa, η οποία αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις στην εγχώρια αγορά και θα ήταν εξίσου απίθανο να προθυμοποιηθεί για περισσότερα κεφάλαια».
Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου