19 Ιουλίου 2013

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πέντε (5) αδικοχαμένους Αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 04:20 της 10 Ιουλίου 2002 από συντριβή ελικοπτέρου Bell 206, παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό του καθενός, ελπίζοντας να τους κρατήσουμε άσβεστους στη μνήμη και την καρδιά. Αιωνία τους η μνήμη...


Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πέντε (5) αδικοχαμένους Αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 04:20 της 10 Ιουλίου 2002 από συντριβή ελικοπτέρου Bell 206, παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό του καθενός, ελπίζοντας να τους κρατήσουμε άσβεστους στη μνήμη και την καρδιά. Αιωνία τους η μνήμη...

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943, στο χωριό των Τζουμέρκων. Εισάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεώς του.

Φοίτησε στη Σχολή Πεζικού, το Σχολείο Διοικητών Μονάδων, τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, τη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, το Σχολείο Ανορθόδοξου Πολέμου, τη Σχολή Ειδικών Δυνάμεων, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Από το Πεζικό τοποθετήθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομές).

Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, διοίκησε Υπομονάδες και Μονάδες του Όπλου του για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπηρέτησε ως επιτελής σε Σχηματισμό. Υπήρξε επίσης διοικητής του 31ου Συντάγματος Πεζικού στον Έβρο. Στην Κύπρο υπηρέτησε άλλες δύο φορές, ως Αξιωματικός Επιτελής της ΕΛΔΥΚ, όταν ήταν κατώτερος Αξιωματικός (1977), και ως Α’ Βοηθός Επιτελάρχη, στο βαθμό του Συνταγματάρχη.

Το 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Ταξίαρχου και υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της XV Μεραρχίας Πεζικού και ως Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 1996 διορίστηκε ως Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Έβρο, και στη συνέχεια Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

Το 1999 του ανατέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, κατέχοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου. Αφού κρίθηκε στις 2 Μαΐου 00 από το ΣΑΓΕ ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του», ανακλήθηκε ταυτόχρονα στην ενεργό υπηρεσία και στις 20 Μαΐου 2000 διορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε αντικατάσταση του Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου.

Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης τιμήθηκε με όλες τις προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές, οι οποίες ήταν: Ταξιάρχης του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, Ταξιάρχης του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικα, Διαμνημόνευση Αρχηγίας του Κυπριακού Στρατού, Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως, Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής, Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού-Μεγάλης Μονάδος Α΄ Τάξεως, Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Α’ Τάξεως και Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως.

Ήταν παντρεμένος με την Αθηνά Σαββίδου, καθηγήτρια Αγγλικών, η οποία γεννήθηκε στην Πάφο και πατέρας δύο θυγατέρων, της Ελένης και της Στεφανίας. Η πολύτεκνη πατρική του οικογένεια αποτελούνταν από τρία κορίτσια και τρία αγόρια, από τα οποία άλλο ένα υπήρξε απόφοιτος της ΣΣΕ.



ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΕΜΕΝΑΓΑΣ
ΔΚΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας γεννήθηκε το 1952 στο νησί Κέα, στις Κυκλάδες. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1970, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού (45η Σειρά Ιπταμένων).

Το 1974 τοποθετήθηκε σε Τακτική Μοίρα Αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπηρέτησε σαν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης αεροσκαφών για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4500 ώρες πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη.

Υπηρέτησε για περισσότερα από 10 χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης, όπως Αξιωματικός Επιχειρήσεων Πολεμικής Μοίρας (Υποδιοικητής), Διοικητής Πολεμικής Μοίρας, Υποδιοικητής και Διοικητής Σμηναρχίας Μάχης. Επιπλέον, υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού Επιχειρήσεων και Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, παρακολούθησε Σχολεία ειδικότητας της Αεροπορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Σχολείο Όπλων και Τακτικής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Σχολείο Ασφαλείας Πτήσεων, το Σχολείο Τρωτότητας Στόχων, το Σχολείο Επιτελών και τη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ταξίαρχος Δεμέναγας τιμήθηκε επανειλημμένα από αθλητικά σωματεία (όπως τον ΟΦΗ) για τις διευκολύνσεις που τους παρείχε, ενώ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις Αερολέσχες Ηρακλείου και Κρητικής. Στις 12 Σεπ 1999, ο Σμήναρχος (Ι) Δεμέναγας παρέδωσε την 126 Σμηναρχία Μάχης Ηράκλειου στο Σμήναρχο (Ι) Γιάννη Ιωάννου. Διατέλεσε τρία χρόνια Υποδιοικητής και τρία χρόνια Διοικητής, αποτελώντας το μακροβιότερο από τους διοικητές της Σμηναρχίας.

Το Μάιο του 2000 προάχθηκε σε Ταξίαρχο και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Οργανισμού Εκμετάλλευσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ως Γενικός Επιθεωρητής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

Ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας τιμήθηκε με τις προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές, οι οποίες ήταν: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, Ταξιάρχης του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικα, Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως, Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Β' Τάξεως και Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως.

Ήταν νυμφευμένος με την Ελευθερία και πατέρας δύο παιδιών, του Φραγκίσκου, 19 ετών και της Μαρίας, 17 ετών.



ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΡΙΣ
ΥΔΚΤΗΣ 449 ΜΑΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ε/Π

Ο Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης του Παναγιώτη και της Αίγλης γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1969 στην Αμμόχωστο. Εισάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1987 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 30 Μαΐου 1991 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου (63η σειρά Ιπταμένων).

Ακολούθως, τοποθετήθηκε στη Μοίρα Ελικοπτέρων-Αεροσκαφών, στην Αεροπορική Βάση «Ανθσγού Νικόλαου Α. Λοΐζου» στη Λακατάμεια. Στις 6 Δεκεμβρίου 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Υποσμηναγού και στις 31 Δεκεμβρίου 1998 στο βαθμό του Σμηναγού. Φοίτησε επιτυχώς στη Σχολή Όπλων και Τακτικής.

Υπηρετούσε ως κυβερνήτης - χειριστής Ελικοπτέρου Bell και Gazelle στη Μοίρα Ελικοπτέρων-Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας, ενώ πρόσφατα διορίστηκε Αξκός Επιχειρήσεων (Υποδιοικητής) της 449 ΜΑΕ (νέα ονομασία της Μ. Ε/Π - Α/Φ). Είχε περισσότερες από 2500 ώρες πτήσης σε Ε/Π Bell 206L JetRanger III, Gazelle SA 342 L1 και στα Α/Φ PC-9. Πρόσφατα τιμήθηκε με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξεως.

Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία και είχαν τρεις κόρες: τη Στέλλα 9 ετών, την Αίγλη 5 ετών και την Άντρια 11 μηνών. Ο πατέρας του, Παναγιώτης, υπήρξε Ταξίαρχος του Στρατού Ξηράς, πρώην Διευθυντής Επιτελείου Υπουργείου Άμυνας, ενώ ο αδελφός του, Κωνσταντίνος, είναι επίσης Αξιωματικός της Αεροπορίας (Επισμηναγός Μηχανικός) και υπηρετεί στο Υπουργείο Άμυνας.



ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ

Ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου του Πέτρου και της Ελένης γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1971 στο Καμερούν. Σε ηλικία 3 ετών η οικογένεια του επέστρεψε στην Κύπρο. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1988, απ’ όπου και αποφοίτησε στις 19 Ιουνίου 1992 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου.

Μετά την αποφοίτηση του από την ΣΝΔ φοίτησε στη Σχολή Εξασκήσεως Ναυτικής Τακτικής και στη συνέχεια υπηρέτησε ευδόκιμα σε Μονάδες και Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος. Στις 15 Δεκεμβρίου 1995 προάχθηκε στο βαθμό του Ανθυποπλοίαρχου και στις 27 Δεκεμβρίου 1999 στο βαθμό του Υποπλοιάρχου. Δεν τιμήθηκε με οποιαδήποτε ηθική αμοιβή λόγω του ότι δεν πληρούσε τα ελάχιστα κριτήρια απονομής ηθικής αμοιβής (10 χρόνια πραγματικής ευδόκιμης υπηρεσίας ως Αξιωματικός, με ελάχιστο βαθμό αυτόν του Ανθυποπλοίαρχου).

Στην Κύπρο υπηρέτησε στη Μοίρα Περιπολικών, στο Περιπολικό Πλοίο «Σαλαμίς», στη Ναυτική Βάση Ζυγίου, στο Ναυτικό Κλιμάκιο Αμμοχώστου και στην Επάκτια Συστοιχία 2. Στις 12 Αυγούστου 1999 μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (7ο Επιτελικό Γραφείο) ως Επιτελής και από 6 Σεπτεμβρίου 2000 εκτελούσε τα καθήκοντα του Διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Κου Α/ΓΕΕΦ. Πρόσφατα αποφοίτησε από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών στην Ελλάδα.



ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΣΙΑΚΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ε/Π

Ο Υποσμηναγός Σιακαλλής Μιχάλης του Νίκου και της Νίκης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1976 στη Λευκωσία. Εισάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1994 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 12 Ιουλίου 1998 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου (70η σειρά Ιπταμένων).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2001 προάχθηκε στο βαθμό του Υποσμηναγού. Υπηρετούσε ως συγκυβερνήτης - χειριστής Ελικοπτέρου Bell στη Μοίρα Ελικοπτέρων - Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας και, με τη μετονομασία της σε 449 Μοίρα Αντιαρματικών Ελικοπτέρων, συνέχισε να υπηρετεί εκεί.

Δεν τιμήθηκε με οποιαδήποτε ηθική αμοιβή λόγω του ότι δεν πληρούσε τα ελάχιστα κριτήρια απονομής ηθικής αμοιβής (10 χρόνια πραγματικής ευδόκιμης υπηρεσίας ως Αξιωματικός, με ελάχιστο βαθμό αυτόν του Υποσμηναγού).

Πηγή: http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=21793

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου