09 Ιουλίου 2013

Υπόθεση Μαρί: Ένοχος σε δύο κατηγορίες ο Κώστας Παπακώστας!


Υπόθεση Μαρί: Οι Κύπριοι περιμένουν την ετυμηγορία ορόσημο!

ΒΙΤΕΟ ΒΙΤΕΟ 


«Οι Κύπριοι περιμένουν την ετυμηγορία ορόσημο»! Έτσι αντικρίζουν στο εξωτερικό τη σημερινή απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί.


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Ένοχοι κρίθηκαν από το Κακουργιοδικείο οι κατηγορούμενοι: Κώστας Παπακώστας με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας και  Ανδρέας Νικολάου, Χαράλαμπος  Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης με την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας.


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Αντίθετα οι  Μ. Κυπριανού και Σ. Αργυρού  αθωώθηκαν και απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες εις βάρος τους. 
Οι 4 κατηγορούμενοι που κρίθηκαν πριν από λίγο ένοχοι από το Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί θα τελούν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι τις 24 Ιουλίου, ημερομηνία που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου για αγόρευση από τους συνηγόρους τους για μετριασμό της ποινής.
Επίσης, ζητήθηκε από τον Ευστάθιο Ευσταθίου,  συνήγορο υπεράσπισης των Κ. Παπακώστα, Α. Νικολάου και Χ. Χαραλάμπους, όπως μέχρι τις 24 Ιουλίου γίνει έκθεση από το Γραφείο Ευημερίας.
Η όλη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου κύλισε ομαλά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Πρόκειται για τον τίτλο που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα της Ινδίας The Economic Times και είναιαπόλυτα ενδεικτικός για το πώς νοιώθουν οι Κύπριοι πολίτες λίγο πριν από τη σημερινή απόφαση.
Το γεγονός ότι τη όλη υπόθεση καλύπτεται από μια ιστοσελίδα της Ινδίας, μιας χώρας με πληθυσμό 1,3 δις που έχει τα δικά της προβλήματα, είναι επίσης ενδεικτικό του γενικότερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η υπόθεση.
Η φονική έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 13 συμπολιτών μας σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου 2013 ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι απαντητικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων και της Κατηγορούσας Αρχής. Συνολικά για την υπόθεση κατέθεσαν 120 μάρτυρες κατηγορίας, αναγνώστηκαν εκατοντάδες σελίδες καταθέσεων και κατατέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου 2012 όταν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, καταχωρήθηκαν οι κατηγορίες για τα οκτώ υπό κατηγορία άτομα και ζητήθηκε ημερομηνία επίδοσης των κατηγορητηρίων.
Ωστόσο στις 6 Ιουλίου 2012 ανακοινώθηκε στο Δικαστήριο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης αποφάσισε απαλλαγή του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τις 26 συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε και από κατηγορούμενος βρέθηκε στη θέση του μάρτυρα κατηγορίας.
Επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε τη μη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης εναντίον του 3ου κατηγορουμένου, πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, ύστερα από παραλαβή της απόφασης του Εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2012, με την οποία αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του στην Ελλάδα για την υπόθεση και η μη εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του που είχε εκδοθεί στις 23 Απριλίου 2012.
Μετά τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν έξι άτομα, δηλαδή οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος  Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης.
Σημειώνεται ότι από τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχασαν τη ζωή τους ο  Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο  ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, οι  ΝαύτεςΧριστοφόρου Μιλτιάδης, Χριστοφόρου Χριστάκης και Αντώνης Χαραλάμπους της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Παπαδόπουλος Ανδρέας,  ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής Γιώργος και οι Πυροσβέστες Κρόκος Βασίλης, Ταντής Σπύρος, Θεοφίλου Παναγιώτης και Αδάμου Αδάμος.

Ένοχος σε δύο κατηγορίες ο Κώστας Παπακώστας!

Live 24H-Ετυμηγορία για Μαρί: Ξέσπασμα της μάνας για αθώωση Κυπριανού! (pics&vids)

Live 24H-Ετυμηγορία για Μαρί: Αθώος ο πρώην υπαρχηγός Σάββας Αργυρού! (pics&vids)

Live 24H-Ετυμηγορία για Μαρί: Αστείοι ισχυρισμοί για πυρίτιδα-"Καίγονται" Υπουργοί! (pics&vids)

Live 24H-Ετυμηγορία για Μαρί: Επιφανειακή ενημέρωση Υπουργών από Χριστόφια! (pics&vids)

Άρχισε λίγο μετά τις 09:00 η ανάγνωση της απόφασης για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου ανακοινώσει την ετυμηγορία του.



Διαβάστε ΕΔΩ τα βασικά γεγονότα σε σχέση με την δίκη.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανακοίνωσης της απόφασης για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Αθωώθηκαν  ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο πρώην υπαρχηγός της Ε.Φ. Σάββας Αργυρού! Ένοχοι για ανθρωποκτονία οι υπόλοιποι τέσσερις που κρίθηκαν προφυλακιστέοι!



Το 24H θα σας παρέχει συνεχή ενημέρωση.


Διαβάστε ΕΔΩ τα βασικά γεγονότα σε σχέση με την δίκη.

Μάρκος Κυπριανού - ως Υπουργός Εξωτερικών
Κώστας Παπακώστας - ως Υπουργός Άμυνας
Σάββας Αργυρού - ως Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ
Ανδρέας Νικολάου - ως Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Πάμπος Χαραλάμπους - ως υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής
Ανδρέας Λοϊζίδης - υποδιοικητής της ΕΜΑΚ

14:10 Ο Παπακώστας αντιμετωπίζει ενδεχόμενο φυλάκισης μέχρι και ισόβια, ενώ στους άλλους τρεις καταδικασθέντες μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι και τεσσάρων χρόνων. Θα είναι προφυλακιστέοι μέχρι και στις 24 του μήνα, οπότε οι δικηγόροι τους θα αγορεύσουν για μετριασμό της ποινής.
13:55 «Απαγχονισμός της δικαιοσύνης. Έφαγαν τον Εισαγγελέα με τα ρούχα»! Πρόκειται για το ξέσπασμα της μάνας των αδικοχαμένων διδύμων, Πόπης Χριστοφόρου, κατά την αποχώρησή της από την αίθουσα του Δικαστηρίου, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Σύμφωνα με την ετυμηγορία, αθωώθηκαν οι Μάρκος Κυπριανού (τέως Υπουργός Εξωτερικών) και Σάββας  Αργυρού (πρώην υπαρχηγός Ε.Φ.), ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και προφυλακιστέοι.
Η μάνα μόλις εξήλθε από το Κακουργιοδικείο ξέσπασε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είχαμε «καταδίκη αθώου και αθώωση ενόχου». Έκανε συγκεκριμένη μνεία στον Υπουργό Εξωτερικών (όχι όμως και στον Σάββα Αργυρού): «Ο Υπουργός Εξωτερικών είναι δήθεν αθώος. Αυτό δεν το δέχομαι» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε η χαροκαμένη μάνα….
13:48 Για «πλήρη απραξία» κάνει λόγο η απόφαση και στην περίπτωση των κατηγορούμενων Α. Νικολάου, Χ.  Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη. Οι Ιωαννίδης και Παπαδόπουλος είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης που ήταν το αποτέλεσμα των παραλείψεων των κατηγορουμένων Α. Νικολάου, Χ.  Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη, αναφέρει η απόφαση. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Παπαδόπουλος αφέθηκε να πάρει το ρίσκο αφού δεν του δόθηκαν οδηγίες και συμβουλές. Εκείνο που έχει βαρύνουσα σημασία, προσθέτει η απόφαση, είναι η πλήρης απραξία των δύο παρά τις προειδοποιήσεις που ελάμβαναν.
13:43 Σαφές ότι ο πρώην Υπουργός Άμυνας δεν τη γλυτώνει. "Πλήρης απραξία από τον Παπακώστα" επαναλαμβάνει ο δικαστής...
13:39 Οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος  Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης είχαν σαφή γνώση της κατάστασης που εξελισσόταν στις 11 Ιουλίου με τη φωτιά και δεν έδωσαν ούτε την υστάτη οδηγίες στους πυροσβέστες για να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει η απόφαση.
13:34 Τράβηξε (χρονικά) πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι αναμενόταν η ανακοίνωση της απόφασης…
13:31 Εκτεθειμένοι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής, αλλά και ο υποδιοικητής της ΕΜΑΚ. Το δικαστήριο αναφερόμενο στις παραλείψεις των κατηγορουμένων σημειώνει πως με τη στάση τους οδήγησαν στο θάνατο τα θύματα. Εξηγεί ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν για την ύπαρξη κινδύνου και πως οι άντρες τους, θα καλούνταν να τον αντιμετωπίσουν, για αυτό όφειλαν να τους προειδοποιήσουν.
13:06 Ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου. Από τη μαρτυρία φαίνεται ότι ο Σ. Αργυρού δεν είχε «καθήκον ενέργειας», όπως αναφέρεται. Οι Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδης είχαν «σχέση εγγύτητας» με τους πυροσβέστες και καθήκον για την ασφάλεια τους και όφειλαν να τους προειδοποιήσουν για την επικινδυνότητα του φορτίου.

12:59 Όπως σημειώσαμε, το Κακουργιοδικείο... απαλύνει τη θέση του Μάρκου Κυπριανού και επιρρίπτει ευθύνες στον Παπακώστα. Αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.Το δικαστήριο αναφέρει ότι τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαπιστώνει, επίσης, πλήρη και καθολική δυσλειτουργία του κράτους στην υπόθεση της έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί. Σύμφωνα με την απόφαση, το κράτος και οι υπουργοί έχουν καθήκον προστασίας της ανθρώπινης ζωής και σημειώνεται ότι σκοπός του δικαστηρίου δεν είναι να αποδώσει ευθύνες σε άτομα που δεν είναι κατηγορούμενα. Το δικαστήριο χαρακτήρισε, επίσης, ορθή πολιτική απόφαση την εκφόρτωση του φορτίου η οποία, ωστόσο, λήφθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
12:57 Εκτεθειμένο τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφήνει το δικαστήριο για τον οποίο σημειώνει ότι ουδέποτε ενημέρωσε το υπουργικό.
12:56 Δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
12:51 Ελάφρυνση της θέσης του Μάρκου Κυπριανού. Στην απόφαση του δικαστηρίου σημειώνεται ότι ο πρώην Υπουργός είχε επίγνωση του κινδύνου και κάλεσε σύσκεψη για το θέμα. Οπόταν έκανε ό,τι μπορούσε για να αλλάξει τα δεδομένα…
12:37 Η αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα συγγενών των θυμάτων (pic).
 
12:32 Πριν από λίγο κατέφθασε στο χώρο ασθενοφόρο για αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου...
12:21 Πρόεδρος Δικαστηριου: "Η απόφαση για εκφόρτωση ήταν πολιτικά ορθή, αλλά χωρίς απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το σοβαρό αυτό ζήτημα ουδέποτε συζητήθηκε και οι υπουργοί είχαν μια επιφανειακή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
12:08 Προεδρος Δικαστηριου: "Το κράτος και οι υπουργοι έχουν υποχρέωση να δημιουργούν ένα πλαίσιο νομών για την προστασία των πολιτών και μέτρα για προστασία της ανθρώπινης ζωής (αναφορές σε 2 βρετανικές υποθέσεις)".
12:03 Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των γεγονότων της υπόθεσης χωρίς να γίνει καμία αναφορά στον κατηγορούμενο  τέως Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού. Oι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης γνώριζαν από τις 05.23 της 11ης Ιουλίου ότι «έκρουζαν ούλλα» τα εμπορευματοκιβώτια και γίνονταν εκρήξεις, αναφέρει η απόφαση του Κακουργιοδικείου. Αναφέρει, επίσης, ότι ο Λοϊζίδης δεν έδωσε οδηγίες στον πυροσβέστη Παπαδόπουλο και πως δεν είναι πιστευτός ο ισχυρισμός του ότι στις 11 Ιουλίου δεν γνώριζε που βρισκόταν ο πυροσβέστης Παπαδόπουλος και οι άλλοι πυροσβέστες. Σύμφωνα με την απόφαση, ο  Λοϊζίδης δεν είπε στον Παπαδόπουλο να μείνει μακριά από τη φωτιά και δεν έδωσε συμβουλές να μείνουν μακριά και να κρατήσουν απόσταση.
11:49 Το δικαστήριο αυτη τη στιγμή αναφέρεται σε προηγούμενες υποθέσεις (εθυμικό δίκαιο)... 
11:45 Το δικαστήριο σε σχόλιό του διαχωρίζει την ανθρωποκτονία εξ αμελείας με αυτή στην οποία υπάρχει πρόθεση...
11:43 "Δεν επηρεαζόμαστε από το αίσθημα της κοινωνίας" ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
11:32 Τους «καίει» όλους η απόφαση του δικαστηρίου μέχρι τώρα. Ο Κ. Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου», σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου. Oι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος  Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης είχαν ίδιαν αντίληψη για τους κινδύνους έκρηξης των  εμπορευματοκιβωτίων. Ο Λοϊζίδης είχε αντιληφθεί τους κινδύνους και τους εξωτερίκευσε. Ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώθηκε για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους και είχε όλα τα στοιχεία για να αντιληφθεί ότι υπήρχε κίνδυνος ζωής εντός της βάσης. Οι Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης είχαν «αντίληψη του θανάτου» εντός της βάσης. Ο Κ. Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου». Οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης όφειλαν να ενεργήσουν για ενημέρωση των υφισταμένων τους και ειδικά της ΕΜΑΚ.
11:20 Συγκίνηση κατά την άφιξη στον χώρο, της μάνας των αδικοχαμένων δίδυμων αδελφιών Χρίστου και Μίλτου…


Το 24H θα σας παρέχει συνεχή ενημέρωση.


Διαβάστε ΕΔΩ τα βασικά γεγονότα σε σχέση με την δίκη.

11:17 Η πορεία προς το χώρο του δικαστηρίου...

11:12 Από το περιεχόμενο της απόφασης που έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, δίδεται η εντύπωση ότι θα πέσει βαριά καμπάνα. Βάσει του λεκτικού των εγγράφων, το δικαστήριο με έντονο τρόπο επιρρίπτει ευθύνες στους κατηγορούμενους.
11:05 Για πλήρη αδράνεια κατά τις τελευταίες ημέρες από πλευράς του τότε Υπουργού Κώστα Παπακώστα κάνει λόγο ο δικαστής Τεύκρος Οικονόμου.
10:45 Όπως αναφέρεται, οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης ισχυρίστηκαν ότι ο Γ. Γεωργιάδης τους έλεγε ότι η πυρίτιδα καίγεται αλλά δεν εκρήγνυται και πως δεν είχαν αντίληψη ότι η πυρίτιδα ήταν εκρηκτικό υλικό. Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι 5 και 6 δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, αναφέρει η απόφαση.
10:43 Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος  Χαραλάμπους Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Αντρέας Λοϊζίδης Διοικητής της ΕΜΑΚ δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.
10:34 Ακόμη ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο για την κατάσταση που επικρατεί έξω από την αίθουσα δικαστηρίου

10:26 Στις ακόλουθες φωτογραφίες, οι πρώην Υπουργοί κατά την άφιξή τους στο χώρο του δικαστηρίου. Και για τους δυο φαίνονται πολύ δύσκολα τα πράματα βάσει των όσων έχουν γνωστοποιηθεί από το περιεχόμενο της απόφασης.
10:20 Οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους από το φορτίο με τα πυρομαχικά στο Μαρί και παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας.
10:16 Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος απο την αίθουσα του Δικαστηρίου.
10:12 Η κατάσταση έξω από το δικαστήριο όπως την απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του 24Η:

10:09 Πρόεδρος Δικαστηρίου: "Αποδεχόμαστε ότι ο Γεωργιάδης στις αναφορές του στη σύσκεψη δεν ήταν καθησυχαστικός αλλά έντονος"
09:56 Φανερή η συναισθηματική φόρτιση του πρόεδρου του δικαστηρίου. Κατά την ανάγνωση της απόφασης φυσά και ξεφυσά…
09:50 "Οι δυο υπουργοί δεν μπορεί να λένε ότι δεν έτυχαν της κατάλληλης ενημέρωσης και δεν είχαν αντίληψη της κατάστασης", σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου.
09:45 Πρόεδρος Δικαστηρίου: "Ο Γεωργιάδης είπε ότι υπήρχε κίνδυνος έκρηξης και ανάφλεξης. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω".
09:43 Πρόεδρος Δικαστηρίου: "Το ΥΠΑΜ ήξερε ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο έκρηξης, σύμφωνα με το σημείωμα Σταυρινού".
09:40 Πρόεδρος Δικαστηρίου: "Όλοι γνώριζαν ότι πρόκειται για πυρομαχικά ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας και οι υπουργοί"!
09:37 Σύμφωνα με την απόφαση, η μαρτυρία του Γ. Γεωργιάδη φαίνεται ύποπτη και μολυσμένη. Είχε κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση και τοποθέτησε κατά τρόπο απαράδεκτο τα εμπορευματοκιβώτια.

09:27 Το αδιαχώρητο στην αίθουσα από συγγενείς, αστυνομικούς και εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.
09:24 Πρώτος κάθεται στις θέσεις των κατηγορουμένων ο πρώην Υπουργός Μάρκος Κυπριανού. Δίπλα του είναι ο Κώστας Παπακώστας.
09:20 Η ανάγνωση των εγγράφων της απόφασης είναι πλέον σε εξέλιξη.
09:17 Η απόφαση αποτελείται από 350 σελίδες, χωρίζεται σε οκτώ μέρη και περιέχει αναφορές από την ημέρα άφιξης του φορτίου στην Κύπρο μέχρι την φονική έκρηξη.
09:09 Η πορεία της ομάδας πρωτοβουλίας που συνοδεύεται από ασθενοφόρο και αστυνομικές δυνάμεις, φτάνει έξω από το δικαστήριο της Λάρνακας:
09:07 Έχουν φτάσει στο δικαστήριο σχεδόν όλοι οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Στις 8:45 έφτασε η μητέρα των δίδυμων και λίγο μετά ο γιος του αδικοχαμένου Ιωαννιδη, Νικολας
08:52 Tα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά της εικόνας που επικρατεί στους χώρους έξω από το κακουργιοδικείο:
08:36 Μέσα στην αίθουσα, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα υπάρχουν μόνο τρία άτομα για τον κάθε έναν από τους συγγενείς των θυμάτων και των κατηγορουμένων. Περιορισμός υπάρχει και στον αριθμό των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι δεν θα υπερβούν τους 12. Εντός της αίθουσας θα υπάρχουν, επίσης, ένας αστυνομικός για κάθε ένα από τους έξι κατηγορούμενους, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη θα παραταχθεί και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.
08:35 Mε απόρθητο φρούριο μοιάζει το Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας, αφού πάνω από 70 αστυνομικοί της Λάρνακας και της ΜΜΑΔ βρίσκονται εντός της αίθουσας, όπου θα αναγνωστεί η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, αλλά και εκτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου