spain_flag.jpg

Απόψε τα μεσάνυχτα η Ισπανία βγαίνει από το Μνημόνιο. Η 2η χώρα της ΕΕ μετά την Ιρλαδία

Η Ισπανία ετοιμάζεται να βγει -και τυπικά- από το πρόγραμμα στήριξής της τα μεσάνυχτα. Ο επίτροπος Όλι Ρεν όμως, προειδοποίησε ότι συνεχίζουν να υφίστανται «αξιοσημείωτες» προκλήσεις για τη χώρα.
Η Ισπανία πρόκειται να γίνει η δεύτερη από τις πέντε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν λάβει οικονομική στήριξη, που δεν θα βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα στήριξης με εξωτερικό δανεισμό, ενάμιση χρόνο αφού της χορηγήθηκε ένα γενναίο δάνειο, για να αναδιαρθρώσει τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα. Η Ιρλανδία βγήκε από το δικό της μνημόνιο την 15η Δεκεμβρίου 2013.
Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί, από την ευρωζώνη, το 2012 δάνειο 100 δισεκ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά δεν άντλησε παρά περίπου 41,3 δισεκ. ευρώ.
«Το πρόγραμμα πέτυχε τον διττό στόχο του της ανάταξης και της αναμόρφωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα» ανέφερε σε ανακοίνωση της Κομισιόν ο Όλι Ρεν.
Ωστόσο ο ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμη. «Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ισπανία παραμένουν αξιοσημείωτες και δεν πρέπει να υπάρξει επ' ουδενί αδράνεια» υπογράμμισε ο Ρεν και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια σταθερή και διαρκής μείωση της ανεργίας, η οποία παραμένει δραματικά υψηλή».
Η Ισπανία έχει την δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία ανήλθε στο 26,7% του ενεργού πληθυσμού το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat. Η ισπανική οικονομία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013 κι υπολογίζει ότι το 2014 θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,5%.