«Βόμβα» από τη Fed στις ευρωτράπεζες - Αλλάζουν οι κανόνες για τις ξένες τράπεζες στις ΗΠΑ

altΟι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ πιθανό ότι θα αποσπάσουν μικρές μόνο παραχωρήσεις από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τον νέο κανονισμό περί κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες είναιαποφασισμένοι ν' απαιτήσουν από τις ξένες τράπεζες να μεταφέρουν στις ΗΠΑ τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα προκειμένου να καλύπτουν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο κεφαλαιακής επάρκειας και να μην τους επιτρέψουν, όπως γινόταν μέχρι τώρα, να διατηρούν τα εν λόγω κεφάλαια στο εξωτερικό.

Η αλλαγή του κανονισμού οφείλεται στην κρίση του 2008, όταν η Fed αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες προκειμένου ν' αποτρέψει ενδεχόμενη κατάρρευσή τους. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι στην περίπτωση που μια ευρωπαϊκή ή ασιατική τράπεζα χρειαστεί διάσωση στο μέλλον, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές δεν θα δώσουν προτεραιότητα στη διάσωση των θυγατρικών που λειτουργούν στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τον λογαριασμό να χρειαστεί να καλύψουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι.
Η επικείμενη αλλαγή είναι βέβαιο ότι θ' αυξήσει το κόστος λειτουργίας μεγάλων ξένων τραπεζών, όπως η Deutsche Bank και η Barclays, στις ΗΠΑ, γι' αυτό άλλωστε και οι ξένοι τραπεζίτες άσκησαν έντονες πιέσεις τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο ο περιφερειακός πρόεδρος της Fed Ντάνιελ Ταρούλο, ο οποίος είναι επικεφαλής για το κανονιστικό πλαίσιο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τις ξένες τράπεζες, ενώ συνολικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν περιμένει σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό σε σχέση με το προσχέδιο που έχει κυκλοφορήσει. «Σίγουρα δεν υπονοεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επιείκεια, τουλάχιστον όχι για τις μεγαλύτερες τράπεζες», λέει στο Reuters ο κ. Γκρεγκ Λάιονς από τη νομική εταιρεία Debevoise & Plimpton στη Νέα Υόρκη.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Fed. Σύμφωνα με το προσχέδιο της Fed, οι μεγαλύτερες ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ θα πρέπει να συστήσουν ενδιάμεσες εταιρείες χαρτοφυλακίου, οι οποίες θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας, μόχλευσης κ.λπ. με τις εταιρείες χαρτοφυλακίου των αμερικανικών τραπεζών. Μια από τις αλλαγές που ίσως να εγκρίνει τελικά η Fed είναι να μειώσει τον αριθμό των ξένων τραπεζών που θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. «Πιστεύουμε ότι περιορίζουν (την υποχρέωση) σε όσες ξένες τράπεζες έχουν στις ΗΠΑ περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων», λέει στο πρακτορείο ειδήσεων τραπεζική πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. Αν εγκριθεί αυτή η αλλαγή, τότε μόνο οι 18 μεγαλύτερες ξένες τράπεζες θα πρέπει να μεταφέρουν κεφάλαια στις ΗΠΑ, σε σχέση με 26 ξένες τράπεζες που θα αναγκαστούν να το κάνουν αν δεν υπάρξει αλλαγή στο προσχέδιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την εισαγωγή του νέου κανονισμού αναμένεται να αντιμετωπίσει η Deutsche Bank, η οποία είναι πιθανό ότι δεν θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, σύμφωνα με αναλυτές της τραπεζικής βιομηχανίας. Σε πρόσφατη μελέτη της η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι το κόστος χρηματοδότησης των ξένων τραπεζών θα αυξηθεί μετά την εισαγωγή του νέου κανονισμού και ότι τη μεγαλύτερη πρόκληση θα αντιμετωπίσει η DB.
Η διοίκηση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας υποστηρίζει ότι η Deutsche Bank είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη «υπό οιοδήποτε σενάριο». Η Ευρώπη έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ με αντίποινα, με τον επίτροπο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ να λέει τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να υιοθετήσει παρόμοιο κανόνα για τις αμερικανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πηγή: Η Καθημερινή