21 Μαΐου 2014

Διώξεις της Κομισιόν σε τράπεζες-κολοσσούς

Διώξεις της Κομισιόν σε τράπεζες-κολοσσούς

komision


Διώξεις κατά των HSBCJPMorgan και Credit Agricole άσκησαν οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης για χειραγώγηση δεικτών αναφοράς, που συνδέονται με το ευρώ, απειλώντας τες με πρόστιμα.
Σε περίπτωση που οι τρεις τράπεζες κριθούν ένοχες για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε ταπρόστιμα τα οποία ενδέχεται να τους επιβληθούν ανέρχονται έως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί μήπως οι τρεις τράπεζες συμμετείχαν σε ένα σχέδιο συνωμοσίας που είχε στόχο να στρεβλώσει την ομαλή πορεία της τιμολόγησης συνθέτων για τα παράγωγα ευρωπαϊκών επιτοκίων».
Επιπλέον η Ε.Ε. είναι πιθανόν να ασκήσει δίωξη και κατά της ICAP για χειραγώγηση του δείκτη αναφοράς γεν-libor, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
Υπενθυμίζεται ότι πρόστιμο ύψους 1,7 δισ. ευρώ επιβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά των Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland και Citigroup για παρόμοια αδικήματα. Οι έξι τράπεζες πλήρωσαν το 90% του προστίμου μετά από διακανονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου