21 Μαΐου 2014

Όταν η ανατροπή είναι θέμα χρόνου

Όταν η ανατροπή είναι θέμα χρόνου


Απάντησι στον Δρ. Μάνο Δανέζη: «η ανατροπή είναι θέμα χρόνου» [1].


Του Δρ. Νίκου Γεωργαντζά και της Βάσιας Ζαριφοπούλου


Εκτός από το σύνδρομο της Στοκχόλμης [2], λες να πάσχουμε και από νοητικό σκορβούτο στην Ελλάδα και την Κύπρο; Στις 27 Φεβρουαρίου 1981, ο Charles Frederick (FredMosteller (1916-2006) δημοσιεύει το άρθρο του με τίτλο «Καινοτομία και αξιολόγησι» [3].

Εκεί, ο Mosteller παραθέτει την ιστορία σχετικά με το σκορβούτο ήscurvy, μία ασθένεια που προκαλείται από την έλλειψι της βιταμίνης C στον οργανισμό. Πριν από το 1600, το σκορβούτο (ανεπάρκεια βιταμίνης C) ήταν ο μεγαλύτερος δολοφόνος των ναυτικών: περισσότερο από τους θανάτους σε μάχες, καταιγίδες, ατυχήματα και όλα τα άλλα μαζί.

Το 1601, o Lancaster διεξάγει ένα ελεγχόμενο πείραμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με την Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών: το πλήρωμα σε ένα πλοίο έλαβε 3 κουταλάκια χυμό λεμονιού καθημερινά· το πλήρωμα σε άλλα τρία πλοία δεν το έκανε. Αποτέλεσμα: στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, 110 ναύτες από τους συνολικά 278 είχαν πεθάνει, οι περισσότεροι από σκορβούτο. Το πλήρωμα που καθημερινά ελάμβανε χυμό λεμονιού παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό υγιές.

Το 1747, ο Δρ. James Lind διεξάγει ένα ελεγχόμενο πείραμα, στο οποίο ασθενείς με σκορβούτο έλαβαν θεραπεία με μια ποικιλία από ελιξίρια. ΄Οσοι λαμβάνουν εσπεριδοειδή θεραπεύονται σε λίγες ημέρες· καμμία από τις άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματική.

Το 1795, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό αρχίζει να χρησιμοποιεί τα εσπεριδοειδή σε τακτική βάσι. Τα κρούσματα από σκορβούτο εξαφανίζονται.

Το 1865, το Βρετανικό Συμβούλιο Εμπορίου εντέλει την χρήσι των εσπεριδοειδών. Το σκορβούτο αφανίζεται από το εμπορικό ναυτικό.

Φαίνεται λοιπόν πως στα κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά συστήματα γύρω από και μέσα στα οποία ζούμε, η ανατροφοδότησις πληροφοριών δεν λειτουργεί και τόσο αποτελεσματικά. Περισσότερο από δυόμισι αιώνες παρήλθαν από τα πρώτα πειράματα, που δείχνουν ότι o χυμός λεμονιού μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει το σκορβούτο, μέχρι την χρήσι εσπεριδοειδών στο βρετανικό εμπορικό ναυτικό.

΄Οταν λοιπόν κάποιος δηλώνει πως «η ανατροπή είναι θέμα χρόνου», πρέπει να κατανοούμε πως έχουμε να κάνουμε με κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά συστήματα, που φαίνεται πως διανύουν τις χρονικές αποστάσεις με το… ραχάτι τους. Δυστυχώς, στα συστήματα αυτά, ή έννοια του χρόνου είναι ακόμη φοβερά... ναρκωμένη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου