24 Μαΐου 2014

ΑΚΤΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ

ΑΚΤΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
Το προσωνύμιον «Άκτιος» ήταν ένα από τα πολλά επίθετα, με τα οποία προσαγορευόταν ο θεός του φωτός Απόλλων.
Το επίθετον αυτό του δόθηκε από το ακρωτήριον Άκτιον της Ακαρνανίας, στο οποίον υπήρχε σημαντικότατον και πανάρχαιον Ιερόν του Απόλλωνος. Κατά τον Αθανάσιον Σταγειρίτην, τον πρώτον Ναόν του Απόλλωνος στο Άκτιον έκτισαν οι Αργοναύτες, όταν επέρασαν με την Αργώ από την περιοχήν.

Τον – 6ον αιώνα ο Ναός περιέρχεται στην επιμέλειαν της πόλεως του Ανακτορίου, αποικίας των Κορινθίων, πλησίον της σημερινής πόλεως Βονίτσης.
Κατά το – 216, η περιοχή επανέρχεται στην κατοχήν των Ακαρνάνων και το Ιερόν του Ακτίου Απόλλωνος, γίνεται το ιερόν ομοσπονδιακόν κέντρον του κοινού των Ακαρνάνων.
Στον χώρο πλησίον του Ναού, υπήρχεν Ιερόν άλσος, κτήρια καταλυμάτων διά τους επισκέπτες και χώροι φυλάξεως και εκθέσεως αναθημάτων, και ετελείτο εκεί κάθε δύο έτη, εορτή προς τιμήν του Απόλλωνος, τα λεγόμενα Άκτια, μεγάλη Ακαρνανική εορτή, η οποία συμπεριελάμβανε γυμνικούς αθλητικούς, ιππικούς, μουσικούς και ποιητικούς αγώνες.
Αργότερα, όταν στις 2 Σεπτεμβρίου του – 31, ο Ρωμαίος Γάϊος Οκτάβιος Αύγουστος, νίκησε τις δυνάμεις του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στην ναυμαχίαν του Ακτίου, ανακαίνισε τον Ναόν του Ακτίου Απόλλωνος, εμπλούτισε την εορτήν των Ακτίων και με ναυτικούς αγώνες, και την μετέφερε και στην Ρώμην, όπου ετελείτο κάθε πέντε έτη.
Με την βιαίαν επικράτησιν του χριστιανισμού, το Ιερόν του Ακτίου Απόλλωνος και η εορτή των Ακτίων παρήκμασαν και μετά την ύστατην προσπάθειαν του εστεμμένου φιλοσόφου Ιουλιανού, να επαναφέρει την παλαιάν τους αίγλην, ο Ναός κατεστράφη και οι εορτές εσταμάτησαν να τελούνται.
Τους νεότερους χρόνους, ό,τι απέμεινε από το Ιερόν του Ακτίου Απόλλωνος, κατεστράφη από τον Αλή Πασά, προκειμένου να κατασκευασθεί εκεί οχύρωσις και προμαχών.
Την θέσιν του Ναού ανεκάλυψεν αργότερα, το έτος 1867, ο Γάλλος πρόξενος στα Ιωάννινα Charles Francois Noel Champoiseau, ο οποίος διενεργώντας απρόσκοπτα λαθρανασκαφές, έφερε στο φώς, μεταξύ άλλων, και τα μαρμάρινα αγάλματα δύο ακέφαλων κούρων, τα οποία αναπαριστούν τον Απόλλωνα και την Άρτεμιν από τον αρχαϊκόν Ναόν του Ακτίου του – 7ου αιώνος.
Τα αγάλματα αυτά, εκτίθενται σήμερα στο Μουσείον του Λούβρου, όπου τα μετέφερε μαζί με πολλά άλλα ευρήματα ο Γάλλος πρόξενος ιερόσυλος και κλέπτης.
Το έτος 2009 σε ανασκαφές, οι οποίες διενεργήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον χώρον του Ακτίου, υπό την διεύθυνσιν της ομοτίμου καθηγήτριας κ. Ισμήνης Τριάντη, έφεραν στο φως μέρη από τον Ναόν, τον οποίον ανακαίνισε ο Οκταβιανός Αύγουστος, αλλά και μέρη από τις παλαιότερες φάσεις του Ναού.
Το ίδιον έτος βρέθηκαν στον χώρον οι κεφαλές δύο αγαλμάτων, αναγομένων στην Ελληνιστικήν περίοδον, και τα οποία αναπαριστούν τον Απόλλωνα και την Άρτεμιν.
Να σημειωθεί, ότι κατά περίεργην «σύμπτωσιν», πολύ κοντά στον χώρον του Ιερού του Ακτίου Απόλλωνος, στο ομώνυμον αεροδρόμιον του ΝΑΤΟ, είναι εγκατεστημένη μία από τις πλέον ενεργές Νατοϊκές βάσεις στην Πατρίδα μας, η οποία φιλοξενεί αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου AWACS.


24/5/2014
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
(ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου