09 Μαΐου 2014

H Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου

H Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου

В Москве стартовала акция "Георгиевская ленточка"
H Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου είναι σπάνιο σύμβολο της στρατιωτικής αρετής και με την βοήθειά της ο καθένας μπορεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου. Αυτή η εκδήλωση διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2005. Τότε, στα πρόθυρα της Ημέρας της Νίκης, οι φοιτητές της Μόσχας αποφάσισαν να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης στην ιστορία της περιόδου του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου. Οι νέοι διένεμαν στους δρόμους τις μαυρο-πορτοκαλί κορδέλες με την γραμμένη πάνω τους διεύθυνση της ιστοσελίδας (www.9may.ru), όπου όποιος ήθελε μπορούσε να γνωριστεί με διάφορα υλικά από τα αρχεία. Εν τω μεταξύ, ενώ οι κορδέλες στη Ρωσία διανέμονται στους δρόμους, στο εξωτερικό όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να τις βρουν. 

Η ρωσική Υπηρεσία Συνεργασίας, οι ρωσικές πρεσβείες και διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, καθώς επίσης και ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» στέλνουν τις κορδέλες ταχυδρομικώς σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Φέτος, π.χ. ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» έχει στείλει τις κορδέλες στους ακροατές του στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Λετονία και πολλές άλλες χώρες. Εξάλλου, οι ομογενείς μας στο εξωτερικό μπορούν να πάρουν μία-δύο κορδέλες στα ρωσικά πολιτιστικά Κέντρα,- είπε ο διοργανωτής της εκδήλωσης στη Ρωσία, πρόεδρος της Κοινότητας Φοιτητών Βασίλι Οβτσίνικοφ. Για πολλούς ομογενείς μας στο εξωτερικό η Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου προσωποποιεί την πίστη στην ιστορική τους πατρίδα. Σε μερικές χώρες, π.χ. στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Μολδαβία η Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου έγινε ιδιόμορφο σύμβολο διαμαρτυρίας. Οι επίσημες αρχές αυτών των χωρών καταβάλλουν τον τελευταίο καιρό προσπάθειες υποτίμησης του ρόλου του Σοβιετικού Στρατού στη συντριβή του φασισμού. ΄Ο,τι κι αν είναι όμως στο εξωτερικό η εκδήλωση αυτή έχει διαφωτιστικό χαρακτήρα γιατί οι νέοι γνωρίζουν πολύ λίγα για εκείνο τον πόλεμο, παρατήρησε ο Βασίλι Οβτσίνικοφ.
- «Πριν τρία χρόνια τα μέλη της «Αυγής», Ένωσης Ρωσόφωνης Νεολαίας των ΗΠΑ έμαθαν από το Διαδίκτυο για την πραγματοποίηση στη Ρωσία της εκδήλωσης «Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου» και αποφάσισαν να πάρουν μέρος σ΄αυτήν. Τα παιδιά έκοβαν κομμάτια από μη υφασμένο υλικό, τύπου πετσέτας και με μάρκερ ζωγράφιζαν μαύρες και πορτοκαλλί γραμμές. Μέτα έφτιαξαν φιόγκους και τους κάρφωσαν πάνω στα ρούχα τους τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης. Οι ντόπιοι Αμερικανοί ερωτούσαν τους φοιτητές μας που σπουδάζουν εκεί, τι σημαίνει αυτή η Κορδέλα. Οι φοιτητές μας τους μιλούσαν για την διεξαγωγή του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, για την νίκη σ΄αυτό τον πόλεμο και για την προσφορά της Σοβιετικής ΄Ενωσης και του απλού Ρώσου στρατιώτη στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Οι αφηγήσεις τους στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούσαν έκπληξη γιατί οι νέοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ακριβώς η Αμερική που έπαιξε τον βασικό ρόλο στη νίκη κατά του φασισμού. Σκοπός της εκδήλωσης «Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου» είναι να κάνει τους ανθρώπους να θυμηθούν τις παραμονές της γιορτής της Νίκης εκείνους που με το τίμημα της ζωής τους μας χάρισαν τον ειρηνικό ουρανό και να τους εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους»,- παρατήρησε ο Βασίλι Οβτσίνικοφ, διοργανωτής της εκδήλωσης «Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου» στη Ρωσία.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2011/04/28/49586278/
https://www.youtube.com/watch?v=J0R2mpnHQRY
Η Ρωσία εορτάζει σήμερα την Ημέρα της Νίκης στον πόλεμο κατά της φασιστικής Γερμανίας 1941-1945.

http://alfeiospotamos.gr/?p=4940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου