08 Ιουλίου 2014

Η Εφορία «γδέρνει» και Ελληνες που ζουν στο… εξωτερικό!

Η Εφορία «γδέρνει» και Ελληνες που ζουν στο… εξωτερικό!

metanastes

Δεν φτάνει, όπως φαίνεται, η κατάρα της νέας μετανάστευσης λόγω της μνημονιακής κατάρρευσης της χώρας. Δεν αρκεί δηλαδή το έγκλημα του κράτους εναντίον της νεολαίας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς υποχρεώνει δεκάδες χιλιάδες μορφωμένους νέους με πανεπιστημιακά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και να φεύγουν στη Γερμανία, την Ευρώπη, την Αμερική ή την Αυστραλία. Δεν αρκούν τα τεράστια έξοδα που έχουν κάνει οι γονείς και το ελληνικό κράτος επί τουλάχιστον είκοσι χρόνια για να σπουδάσουν τα παιδιά αυτά από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο και κατόπιν να τα στείλουν στα νύχια των ξένων που δεν έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, για να εκμεταλλευτούν οι ξένοι τις σπουδές και τις γνώσεις τους, αφήνοντας σταδιακά την Ελλάδα με όλο και λιγότερο πανεπιστημιακό φως.
Σαν να μην έφτανε, λοιπόν, το γεγονός ότι η κυβέρνηση διώχνει κατά χιλιάδες τους Ελληνες επιστήμονες από την Ελλάδα, ταυτόχρονα έχει δώσει εντολή στις εφορίες να… γδέρνουν όσο μπορούν περισσότερο φορολογικά τους επιστήμονες που διώχνει! Πληθώρα γονέων που έχουν μείνει εδώ και προσπαθούν να φέρουν εις πέρας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις εφορίες προκειμένου τα παιδιά τους να αναγνωριστούν ως κάτοικοι εξωτερικού, μας καθιστούν κοινωνό προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Για να μετεγγραφεί κάποιος στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού πρέπει πρώτα από όλα να φέρει βεβαίωση διαμονής στο εξωτερικό από αρμόδια δημόσια αρχή – προξενείο ελληνικό, δήμο της αλλοδαπής κ.λπ.
Από τη βεβαίωση αυτή πρέπει να προκύπτει ότι το περί ου ο λόγος άτομο ζει τουλάχιστον 183 μέρες τον χρόνο στο εξωτερικό (έξι μήνες συν μία μέρα). Κάποιοι, όμως, που προσκόμισαν βεβαιώσεις από προξενεία αντιμετωπίστηκαν περιφρονητικά από τις εφοριακές αρχές στη βάση του ισχυρισμού… «τα προξενεία βεβαιώνουν ό,τι τους ζητήσεις»! Απαιτείται επίσης η σύμβαση ή οι συμβάσεις εργασίας. Γονέας, όμως, που τους πήγε ετήσια σύμβαση εργασίας του γιου του σε χώρα της Ευρωζώνης, πήρε την εξωφρενική απάντηση ότι ήθελαν… σύμβαση αορίστου χρόνου! Παρανοϊκό και αισχρό. Αλλοι γονείς μας κατήγγειλαν ότι ο εφοριακός υπάλληλος έψαχνε να βρει με ποιο φορολογικό συντελεστή φορολογείται εδώ ο άλφα ή ο βήτα τύπος εισοδήματος και με ποιον συντελεστή στη χώρα παραμονής του ενδιαφερομένου.
Αν σε κάποιο εισόδημα ο ελληνικός συντελεστής ήταν μεγαλύτερος από τον ξένο, τότε ζητούσαν να πληρώσει στην ελληνική εφορία τη… διαφορά φόρου!!! Διάφορες κραυγαλέα αυθαίρετες απαιτήσεις εφοριακών υπαλλήλων, οι οποίες κατ’ ουδένα τρόπο προκύπτουν από το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται, μας οδήγησαν σε ένα άλλο συμπέρασμα. Μέχρι την ημερομηνία μεταφοράς στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, όλοι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και εργάζονται πρέπει να κάνουν δήλωση στην ελληνική εφορία για το αποκαλούμενο «παγκόσμιο εισόδημά» τους. Σχηματίσαμε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να προβάλλονται όσο το δυνατόν περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να καθυστερεί όσο περισσότερο μπορεί η μεταφορά των ενδιαφερομένων στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Στόχος αυτής της καθυστέρησης είναι να τους φορολογήσει η ελληνική και όχι η ξένη κυβέρνηση για το εισόδημά τους, αρπάζοντας ό,τι περισσότερο μπορεί να αποσπάσει! Απεχθής και αποκρουστική αυτή η στάση της κυβέρνησης. Επιπλέον συντείνει τα μέγιστα στο να εξοργίζει τους Ελληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
Τους κάνει να μουντζώνουν και με τα δυο τους χέρια προς την κατεύθυνση της Ελλάδας των πολιτικών απατεώνων και να ορκίζονται ότι δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους εδώ! Εναν όρκο, βέβαια, που σχεδόν όλοι τους τον παραβαίνουν και πολύ καλά κάνουν, αλλά που ταυτόχρονα ανοίγει πολύ βαθύ ρήγμα συναισθηματικό ανάμεσα στους επιστήμονες που η μνημονιακή κυβέρνηση διώχνει και στην πατρίδα μας. Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για τις συνέπιες της πολιτικής της, ελπίζουμε η επόμενη κυβέρνηση να προσπαθήσει να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν και στον τομέα αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου