29 Μαΐου 2015

ΚΡΗΤΗ. Αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να πουλήσουν χάλκινο ειδώλιο Κούρου (16ος-15ος αιών π.χ.χ.) ανεκτίμητης αξίας για 1 εκ/μύριο €


17655_999352663448851_7883877549755776061_n
[ Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος - 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. ]

Του Μανόλη Ασαριώτη
Ιδιοκτήτης πλυντηρίου αυτοκινήτων, μελισσοκόμος και δύο αγρότες από την Κρήτη είναι εκείνοι, που επιχείρησαν να πουλήσουν για ένα εκατομμύριο ευρώ αρχαιολογικό εύρημα ανεκτίμητης αξίας.
Κατά την αναζήτησή τους για αγοραστή έλεγαν πως είχαν στα χέρια τους ένα αρχαίο αντικείμενο του 16ου αιώνα π.Χ., αλλά η διαδικασία της αναζήτησης έφθασε ως πληροφορία στις αρχές και άμεσα ξεκίνησε η προσπάθεια για τον εντοπισμό των αρχαιοκάπηλων.
Αστυνομικοί προσποιήθηκαν ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το αντικείμενο και έφθασαν στη Σητεία. Στην επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών, μάλιστα, έλαβαν μέρος και στελέχη της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, καθώς θεωρήθηκαν επικίνδυνοι.
Το ραντεβού κλείστηκε για το απόγευμα της Πέμπτης, στη Σητεία, και την ώρα της συναλλαγής επενέβησαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αλλά και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, και συνέλαβαν τους τέσσερις άνδρες, ηλικίας 35 και 41 ετών.
Αρχικά εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και στον έλεγχο, που έκαναν, βρήκαν εντός του οχήματος το χάλκινο ειδώλιο, ύψους 30 cm. Σχεδόν ταυτόχρονα ακινητοποίησαν και τους άλλους τρεις, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο φορτηγά.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν παρανόμως το εν λόγω ειδώλιο, το οποίο κατά το παρελθόν δύο από τους συλληφθέντες το είχαν δείξει σε άγνωστα άτομα με σκοπό την πώληση του, ενώ οι δύο άλλοι συλληφθέντες, είχαν το ρόλο του παρατηρητή – εκκαθαριστή του δρομολογίου κίνησης.
Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο.
Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης – ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Το αντικείμενο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου