03 Μαΐου 2015

Αρχαιοκάπηλοι «χτύπησαν» την Ζώμινθο…


Αρχαιοκάπηλοι «χτύπησαν» την Ζώμινθο
 
Παραβίαση και εκτεταμένες φθορές στον περιφραγμένο χώρο ανασκαφών της Αρχαίας Ζωμίνθου, στον ορεινό Μυλοπόταμο στο Ρέθυμνο, έγινε χθες το ξημέρωμα.
 
Αποτροπιασμό, αγανάκτηση αλλά και απογοήτευση έχει προκαλέσει στο χωριό η βάναυση και καταστροφική μανία αρχαιοκάπηλων που ”χτύπησαν ” με απίστευτη μανία την Ζώμινθο, μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές που γίνονται στην Ελλάδα.
 
Την Τετάρτη  29 Απριλίου λίγες ώρες μετά το ξημέρωμα κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν ίχνη παραβίασης στα πλέγματα που περιφράζουν τον χώρο. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί αμέσως αντίκρισαν εικόνες καταστροφής και λεηλασίας. 
 
Αμέσως πήγαν στην αρχαιολογική περιοχή κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ενώ ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ανασκαφής Έφη Σακελαράκη Σαπουνά. Οι δράστες, κατά πάσα πιθανότητα αρχαιοκάπηλοι, προκάλεσαν καταστροφές σε διαφορετικά σημεία της ανασκαφής, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικότερες στον ελλαδικό χώρο.
 
Οι αρχαιοκάπηλοι έσκαψαν σε τρία διαφορετικά σημεία (τα δυο από αυτά είναι στον ίδιο χώρο) και έφυγαν χωρίς μεν να πάρουν χρυσάφια όπως λανθασμένα ίσως πίστευαν, αλλά καταστρέφοντας κόπους δεκαετιών, του Γιάννη και της Έφης Σακελλαράκη και της ομάδας ανασκαφής. Η μανία τους κατέστρεψε πολύτιμους χώρους του ανακτόρου και θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι έδρασαν με… μανία τζιχαντιστών προκαλώντας χειρότερες ζημιές από ένα σεισμό πολλών Ρίχτερ.
 
Απογοητευμένη η Έφη Σακελλαράκη Σαπουνά σε επικοινωνία μαζί της δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. Απλά τονίζει ότι είναι απογοητευμένη αλλά και έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειες της στην ανασκαφή που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο για να περισώσει ότι μπορεί να σωθεί.  Το απόγευμα της Πέμπτης κλιμάκιο της αστυνομίας επισκέφθηκε το χώρο και προχώρησε στη συγκέντρωση στοιχείων, που ίσως τη βοηθήσουν για να μπορέσει να εντοπίσει τους δράστες.
 
Τα… έσπασαν γιατί τσαντίστηκαν που δεν βρήκαν πολύτιμα αντικείμενα!
 
Ενδεχομένως προσπάθησαν να βρουν πολύτιμα αντικείμενα όμως καθώς δεν έβρισκαν, από την μανία τους προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στους χώρους του Ανακτόρου της Ζωμίνθου, σε τοιχία, σε μία αρχαία εστία φωτιάς, σε έναν λίθινο κεντρικό κίονα, και σε άλλους υπό ανασκαφή χώρους.
 
Αναλυτικά και σε μια μικρή αυτοψία της ”Ανωγής” στο σημείο καταστροφής διαπιστώθηκαν τα εξής:
 
Πρόκειται για τουλάχιστον τρία άτομα όπως φαίνεται από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα, με τσάπες ,φτυάρια και μεγάλες σκαλίδες.
  • Κατέστρεψαν ένα τοίχο ύψους δυο μέτρων που βρισκόταν μέσα στο κτίριο κατεδαφίζοντας τον ουσιαστικά με μανία.
  • Κατέστρεψαν ολοκληρωτικά μια σταθερή εστία φωτιάς (μια Μινωική εσχάρα,ένα είδος αρχαίου μαγκαλιού). Για να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της τονίζουμε ότι αν υπήρχε βασιλιάς στην αρχαία Ζώμινθο η εστία αυτή θέρμανσης θα ήταν στα δωμάτια του. 4.000 χρόνια η εστία αυτή είχε το καμένο χώμα κάτω της για να έρθει ένα τσούρμο βαρβάρων να την καταστρέψει!
  • Ισοπέδωσαν στην κυριολεξία ένα λίθινο κίονα,τον κεντρικό του κτιρίου που κονιορτοποιήθηκε στο πάτωμα καταστρέφοντας έτσι και το πλακόστρωτο δάπεδο.
  • Έσκαψαν σε βάθος 70 εκατοστών σε ένα δωμάτιο που είχε ξεκινήσει από τη περασμένη χρονιά η ανασκαφή του διαλύοντας ότι πολύτιμο θα μπορούσε να έκρυβε μέσα εκεί.
Στο σημείο σήμερα πήγε κλιμάκιο της Αστυνομίας και της εφορίας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου όπου μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν τα χωματουργικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι δράστες για την λαθρανασκαφή. 
 
Οι αρχές υποθέτουν πως πρόκειται για μικρή ομάδα ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να βρουν «θησαυρό» δεν σεβάστηκαν τους κόπους της αρχαιολογικής ομάδας αλλά και την πολιτιστική αξία της περιοχής. 
 
Η αρχαιολόγος κα Σακελαράκη Σαπουνά δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθειά της για την ανάδειξη του πολιτισμού 4.000 ετών της Αρχαίας Ζωμίνθου με τις εργασίες ανασκαφής, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού. 
 
Από την ερχόμενη Δευτέρα κλιμάκιο θα βρεθεί εκ νέου στην ανασκαφή για να καταγράψει επ΄ ακριβώς τις φθορές και τις καταστροφές.
 
Λυπηρό πραγματικά το θέαμα στο μαγευτικό ανάκτορο της Ζωμίνθου που πρέπει να κινητοποίηση  και να βάλει σε εγρήγορση όλο το χωριό. Δήμος, Πολιτιστικός σύλλογος, σχολεία, φορείς του τόπου αλλά και ιδιώτες αρχικά πρέπει να καταδικάσουν την πράξη ιεροσυλίας αλλά και να ενωθούν οι δυνάμεις για να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δολιοφθορείς.
 
Κάτοικοι της περιοχής αλλά και φορείς του τόπου εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανησυχία τους για το μέλλον της ανασκαφής καθώς και τη θλίψη τους για το συμβάν. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσοδο της Αρχαίας Ζωμίνθου έχουν εναποτεθεί τα οστά του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη ο πρώτος που ξεκίνησε, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, να φέρνει στην επιφάνεια και το φως του ήλιου την Αρχαία Ζώμινθο.
 
Για την λαθρανασκαφή όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης υπάρχει καταδίκη από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενώ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια της αρχαιολόγου και της ομάδας της. 
 
Κάλεσε μάλιστα όλους να αναλογιστούν την αξία της Αρχαίας Ζωμίνθου για την ορεινή περιοχή του Ψηλορείτη, το Ρέθυμνο αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, επισημαίνοντας πως στον πολιτισμό δεν χωρούν πράξεις βαρβαρότητας.
 
Πολιτισμός τεσσάρων χιλιετιών καταστρέφεται από αμόρφωτους, απαίδευτους και άνανδρους που πιστεύουν ότι θα γίνουν πλούσιοι αλλά στην ουσία γίνονται ακόμα φτωχότεροι στο πνεύμα.
 
Η Άνωγη πρώτη καταδικάζει και θλίβεται με το γεγονός, ζητά την επαγρύπνηση όλων μας για την διάσωση των ιστορικών μας κειμηλίων. Η Έφη Σακελλαράκη θα συνεχίσει να δίνει τη δική της μάχη για την ολοκλήρωση της ανασκαφής που όταν αυτή γίνει θα δώσει νέα διάσταση και αίγλη στα Ανώγεια.
 
Το μνημείο με τα οστά του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη που τόσα έδωσε και πρόσφερε σε αυτό το τόπο ,δεσπόζει στην είσοδο της ανασκαφής και δεν μας επιτρέπει να επαναπαυτούμε και να σιωπήσουμε.
………………………………………………….
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: 

Η Ζώμινθος και ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης κ. Δρ. Διαμαντής Παναγιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου