16 Ιουνίου 2015

Ζιμπάμπουε. Καταργήθηκε το τοπικό νόμισμα! 35 τετράκις εκατομμύρια=1$ US


zimbabwe-currency.si
Η Ζιμπάμπουε έχει αρχίσει να συνταξιοδοτεί το σχεδόν άχρηστο τοπικό νόμισμα της υπέρ του δολαρίου. Σήμερα, 35 τετράκις εκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε είναι ίσο με US $ 1, ως αποτέλεσμα του υπερπληθωρισμού που έπληξε τη χώρα το 2009.

Η διαδικασία απονομισματοποίησης του δολαρίου Ζιμπάμπουε ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι κάτοχοι των λογαριασμών που έχουν υπόλοιπο μέχρι και 175 τετράκις εκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε θα λάβουν 5 δολάρια ΗΠΑ. Όσοι έχουν κατατεθειμένα μεγαλύτερα ποσά θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με ισοτιμία 1 δολάριο ΗΠΑ προς 35 τετράκις εκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε.
Η Ζιμπάμπουε έχει τη χρήση του δολαρίου από το 2009, όταν η χρήση του δολαρίου Ζιμπάμπουε εγκαταλείφθηκε. Ένα σύστημα πολλαπλών νομισμάτων έχει τεθεί σε λειτουργία για τα τελευταία έξι χρόνια, με το ραντ της Νότιας Αφρικής και δολάριο σε χρήση από το 2009 και το κινεζικό γουάν, αυστραλιανό δολάριο, γιεν Ιαπωνίας και της ινδικής ρουπίας ένταξη στον κατάλογο των αποδεκτών νομισμάτων το 2014. Επισήμως, το εθνικό νόμισμα ήταν επίσης σε κυκλοφορία αν και τα δολάρια Ζιμπάμπουε ήταν οριακά χρησιμοποιούμενα, ως επί το πλείστον ως σουβενίρ για τις γιγάντιες ονομαστικές αξίες τους.
«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα του συστήματος πολλαπλών νομισμάτων ή δολαριοποίησης στη Ζιμπάμπουε,» John Mangudya, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ζιμπάμπουε αναφέρθηκε, στην Έκθεση για την Αφρική .
«Η απονομισματοποίηση είναι, ως εκ τούτου, ζωτικής σημασίας για την πολιτική της συνοχής και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.
Η απονομισματοποίηση είναι μια σημαντική και απαραίτητη διαδικασία για τη συμμόρφωση με το σύστημα πολλαπλών νομισμάτων, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.
Το 2008 ο μηνιαίος ρυθμός πληθωρισμού χτύπησε 3.500.000 τοις εκατό με ένα αυγό να κοστίζει 50 δισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε. Ένα καρβέλι ψωμί, στη συνέχεια, κοστίζει όσο 12 νέα αυτοκίνητα 10 χρόνια πριν. Τιμές διπλασιάζονται ανά 25 ώρες, με τη Ζιμπάμπουε στη δεύτερη χειρότερη υπερπληθωρισμού στην ιστορία, πίσω από τη μεταπολεμική Ουγγαρία. Την ίδια χρονιά, το τυπωμένο υψηλότερο τραπεζογραμμάτιο ονομαστικής αξίας 100.000 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν αρκετό μόνο για να αγοράσει ένα εβδομαδιαίο εισιτήριο λεωφορείου.
Ο υπερπληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε επιταχύνθηκε το 2000, όταν ο Robert Mugabe, ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος της χώρας από το 1987, άλλαξε την οικονομική του πολιτική και εφάρμοσε αγροτική μεταρρύθμιση. Ο Μουγκάμπε χορήγησε χωράφια που ανήκαν σε λευκούς πολίτες στους αυτόχθονες μαύρους πολίτες της Ζιμπάμπουε, οι οποίοι ήταν αγράμματοι και δεν ήξεραν τίποτα για τη γεωργία. Ως αποτέλεσμα, η Ζιμπάμπουε γύρισε από γεωργικός εξαγωγέας σε εισαγωγέα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το 94 τοις εκατό της ανεργίας και τον υπερπληθωρισμό. http://rt.com/business/267244-zimbabwe-currency-compensation-hyperinflation/
zimpampoue

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου