Δελφοί, ένα ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα
http://www.slideshare.net/glykorizoy/ss-7512508
Οι Δελφοί βρίσκονται στο νομό Φωκίδας, στους πρόποδες του Παρνασσού, 10 χλμ απόσταση από την Αράχωβα, ένα μέρος τόσο ξεχωριστό με μεγάλη ιστορία. Ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.
Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων.
Είναι ένα όμορφο χωριό, με χαμηλά σπίτια, παραδοσιακές ταβέρνες και ξενοδοχεία. Εντυπωσιακή είναι η θέα αφού μπορείτε να δείτε μέχρι τον κορινθιακό κόλπο.
Οι Δελφοί συγκεντρώνουν το ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής. Ο ομφαλός της Γης, για τους αρχαίους, βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία με άγριο και επιβλητικό μεγαλείο.
Ο αρχαιολογικός χώρος, που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, έχει πολλά μνημεία σε πολύ καλή κατάσταση. Τοπίο επιβλητικό και άκρως αντυπωσιακό, εξιστορεί την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Ο επισκέπτης νοιώθει περηφάνια, συγκίνηση και θαυμασμό για όλα αυτά που αντικρύζει μπροστά του. Παρακάτω βλέπετε τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία του αρχαιολογικού χώρου.
Ο ναός του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς, βρισκόταν σε περίοπτη και κεντρική θέση μέσα στο τέμενος. Στο ναό στεγάζονταν τα αγάλματα και τα αφιερώματα προς το θεό, αλλά εδώ γίνονταν και οι ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η διαδικασία της μαντείας.
Ο θησαυρός των Αθηναίων ήταν από τα πιο σπουδαία και εντυπωσιακά κτίσματα του τεμένους του Απόλλωνα. Δέσποζε επάνω στην Ιερά οδό, αμέσως μετά την πρώτη προς βορρά στροφή της, δίπλα στο βουλευτήριο της πόλης των Δελφών και απέναντι από τους θησαυρούς των Κνιδίων και των Συρακουσίων. Το μικρό αυτό κτίσμα ήταν ένα είδος θησαυροφυλάκιου της Αθήνας, στο οποίο φυλάσσονταν τρόπαια από σημαντικές πολεμικές νίκες της πόλης και άλλα αντικείμενα που είχαν αφιερωθεί στο ιερό.
Όταν οικοδομήθηκε ο μεγάλος ναός στο ιερό του Απόλλωνα, σχηματίσθηκε άνδηρο, που στηριζόταν από δύο σχεδόν παράλληλους αναλημματικούς τοίχους. Ο ένας κατασκευάσθηκε στη βόρεια πλευρά για να τον προστατεύει από την πτώση βράχων. Ο δεύτερος κτίσθηκε στη νότια πλευρά του εδάφους, όπου θεμελιώθηκε ο ναός, για να συγκρατεί το έδαφος, ενώ ταυτόχρονα οριοθετούσε και την περιοχή της Άλω στα βορειοδυτικά. Αυτός είναι ο εντυπωσιακός πολυγωνικός τοίχος που βλέπει κανείς ανηφορίζοντας κατά μήκος της Ιεράς οδού προς το ναό του Απόλλωνα, πίσω από τη στοά των Αθηναίων.
Από τα σημαντικά αναθήματα των Αθηναίων στους Δελφούς είναι η στοά, που έχει κτισθεί σε κεντρική θέση του ιερού του Απόλλωνα, κάτω από το μεγάλο ναό, μπροστά ακριβώς από τον πολυγωνικό αναλημματικό τοίχο και απέναντι από το χώρο της Άλω, όπου τελούνταν τα ιερά δρώμενα προς τιμήν του Απόλλωνα. Στο χώρο της φυλάσσονταν τα πολεμικά λάφυρα που αφιέρωσαν οι Αθηναίοι και προέρχονταν κυρίως από τις ναυτικές τους επιτυχίες εναντίον των Περσών. Η στοά αποτελεί έργο του οικοδομικού προγράμματος του Περικλή.
Ο θησαυρός των Σιφνίων που αφιέρωσαν στους Δελφούς οι κάτοικοι της Σίφνου ήταν από τα πιο λαμπρά και πλούσια διακοσμημένα κτήρια στο ιερό του Απόλλωνα. Ήταν από τους πρώτους θησαυρούς που συναντούσε κανείς ανηφορίζοντας την Ιερά οδό και βρισκόταν στην αριστερή πλευρά της, δίπλα στο θησαυρό της πελοποννησιακής Σικυώνας και απέναντι από αυτόν των Μεγάρων. Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν τα πολύτιμα αναθήματα που προσέφεραν κατά καιρούς οι Σίφνιοι στο ιερό.
Το μονοπάτι που οδηγούσε από την είσοδο του τεμένους του Απόλλωνα μέχρι το βωμό των Χίων και τον επιβλητικό ναό, ονομαζόταν Ιερά οδός. Ήταν ο βασικός ιστός του ιερού και είχε πομπικό-τελετουργικό χαρακτήρα, αφού διευκόλυνε την κίνηση των προσκυνητών και των επισκεπτών του ιερού χώρου.
Φεύγοντας από τον αρχαιολογικό χώρο, προχωρώντας πιο κάτω θα συναντήσετε την Κασταλία κρήνη, που αποτελούσε την ιερή πηγή των Δελφών και το νερό της διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη λατρεία και στη λειτουργία του ιερού και του μαντείου.
Απέναντι σχεδόν από την πηγή, σώζονται τα ερείπια του γυμνασίου των Δελφών. Πρόκειται για ένα από τα πληρέστερα συγκροτήματα της αρχαιότητας, που περιλάμβανε το γυμνάσιο, την παλαίστρα και λουτρικές εγκαταστάσεις.
Εντυπωσιακή η Θόλος που είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό μνημείο των Δελφών, που δεσπόζει στο ιερό της Αθηνάς Προναίας ανάμεσα στο νεότερο ναό της Αθηνάς και στο θησαυρό των Μασσαλιωτών. Πρόκειται για αριστούργημα της κλασικής αρχιτεκτονικής, του οποίου, όμως, αγνοούμε τη χρήση.
Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
"Έρωτας καθεύδων", ο μικρός έρωτας έχει αποκοιμηθεί επάνω σε βράχο. Άγαλμα από το γλυπτό διάκοσμο της κρήνης. |
Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.
Εντυπωσιακό επίσης το χάλκινο σύμπλεγμα του Ηνιόχου, από τα πιο φημισμένα και σημαντικά εκθέματα του μουσείου.
Αποστολή Δελφοί!!! ( Βίντεο )
Περιήγηση στους Δελφούς. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στον Ναό της Προναίας Αθηνάς, στον Ναό του Απόλλωνα και τέλος στην Κασταλία!!!
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/11/blog-post_3486.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου