15 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «Ε.ΣΥ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ» ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 13/2/2899(2015)!


10906267_740797556027379_4625525629319858685_nΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ !!!
Iraklis Kantas ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΥΝΗΛΘΕ ΣΕ ΣΩΜΑ Η Ε.ΣΥ. (ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ) ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΛΗΡΩΣΕΩΣ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΥΝΗΛΘΕ ΣΕ ΣΩΜΑ!!! 

……………………………………………………………………………
ΕΥΓΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΙΩΣΗΣ ΣΑΣ !!!
ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 / 2 / 2899 ( 2015 ) ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ !!! ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «Ε.ΣΥ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ» ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ !!!
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ 
PDI_20090921_PDI11634ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΛΑΒΡΟΦ…
kapodistrias342
Οικογένεια Καποδίστρια – Ζούσε στο χωριό Μελίκια της Νότιας Κέρκυρας προ του 1488
 
Μόνιμη εγκατάσταση της οικογένειας των προγόνων του Ιωάννη Καποδίστρια στο χωριό Μελίκια της περιοχής Λευκίμμη στη Νότια Κέρκυρα προ του 1488 προκύπτει, σύμφωνα με ερευνητή, από αρχειακά έγγραφα που έρχονται τώρα στο φως.
 
Τα σχετικά στοιχεία, τα οποία θέτουν υπό αίρεση την κρατούσα πεποίθηση ότι η οικογένεια του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας εγκαταστάθηκε στην πόλη της Κέρκυρας τον 14ο αιώνα, προερχόμενη από τις δαλματικές ακτές της Αδριατικής, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ημερίδας μνήμης και τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια, που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010.
 
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας (Καποδιστρίου 1) το Κέντρο Unesco του Ιονίου και πολλοί τοπικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
 
 
«Οι Καποδίστρια ξεκίνησαν τη λαμπρή πορεία τους loco e fuoco (τόπω και εστία) από τη Λευκίμμη της Κέρκυρας» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ερευνητής-συγγραφέας Κων. Καραμούτσος, ο οποίος θα παρουσιάσει στην ημερίδα εισήγηση με θέμα «Οι κερκυραϊκές ρίζες της οικογένειας Καποδίστρια».
 
Οπως τονίζει, νοταριακή (συμβολαιογραφική) πράξη του νοτάριου Ιωαννίκιου Αλεξόπουλου και άλλα επίσημα έγγραφα που εντοπίστηκαν στα Αρχεία του Νομού Κέρκυρας / Γενικά Αρχεία του Κράτους πιστοποιούν ότι η οικογένεια Καποδίστρια κατοικούσε στο χωριό Μελίκια προ του 1488. 
 
«Την ιστορία των Καποδίστρια έχουμε όλοι υποχρέωση να την ξαναγράψουμε», επισημαίνει.
 
Συμβολαιογραφικές πράξεις του 1546 και του 1555, που δεν ήταν ως τώρα γνωστές, είτε συντάχθηκαν «έσωθεν οσπιτίου της κυράτζας λένας της καβουδίστρενας εις το χορίον των μεληκήον εις τον οίκον όπερ κατική εις το χορίον των μεληκήον» (Μελίκια), είτε αφορούσαν αγαθά της οικογένειας στο ίδιο χωριό. Από διασταύρωση των αναφερομένων σε αυτές στοιχείων προκύπτει ότι ένας από τους γιους της «κυράτζας λένας της καβουδίστρενας», ονόματι Βεττούρος, ήταν ο πατέρας τεσσάρων Καποδίστρια που αποβλήθηκαν το 1610 από τις τάξεις των Κερκυραίων Ευγενών (Libro d” Oro), εξαιτίας αναφοράς κατοίκου των Μελικίων, ονόματι Ανδρέας Πανδής, ότι δεν κατοικούσαν στην πόλη της Κέρκυρας, όπως επέτασσαν οι σχετικοί Κανονισμοί. Στην ιταλικά γραμμένη απόφαση αποβολής των Καποδίστρια, αυτοί αναφέρονται ως «Cavodistra».
 
Έτερος εγγονός της Λένας Καβουδίστρενας, ονόματι Αλβίζε (Αλιβίζης), αδελφός των αποβληθέντων, απέκτησε γιο που έγινε βαρόνος σε άλλη περιοχή του νησιού, αλλά σε εντοπισθείσα έντυπη έκθεση της ιστορίας της οικογένειας για δικαστική χρήση δηλώνεται ως τόπος καταγωγής ή και κατοικίας το χωριό Μελίκια και παρέχονται στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «ο Κυβερνήτης κατάγεται από αυτόν τον οικογενειακό κλάδο της Λευκίμμης, όγδοης πριν από αυτόν γενιάς».
 
Προς επίρρωσιν των συμπερασμάτων των σχετικών ερευνών ο συγγραφέας-ερευνητής παρουσίασε στην ημερίδα «οικογενειακό δένδρο» του Κυβερνήτη, καθώς και γενεαλογικό σχήμα, αρχόμενο από το 1440, από κείμενο του πατέρα του Κυβερνήτη, Αντώνιου – Μαρία Βιάρου Καποδίστρια, γραμμένο το 1775.
 
Οι αποβληθέντες το 1610 από το Σώμα των Κερκυραίων Ευγενών ευγενείς-μέλη της οικογένειας «Cavodistra» απέκτησαν κατοικία το 1611 στο σημερινό προάστιο Γαρίτσα της πόλης της Κέρκυρας, στην οποία γεννήθηκε ο Κυβερνήτης το 1776 και 12 ημέρες μετά τη γέννησή του βαπτίσθηκε Ιωάννης από τον ιερέα Άγγελο Γονέμη, αδελφό της μητέρας του, αναφερόμενος ως «παιδίον αρσενικόν του Ευγ(εν)ούς Αντονίου Καβουδήτρα». Πέραν της επωνυμικής αναφοράς Καβουδήτρα, σε σχετικά συμβολαιογραφικά και ληξιαρχικά έγγραφα των προηγούμενων αιώνων η οικογένεια Καποδίστρια αναφερόταν επίσης ως Καβουδίστρα ή Καβοδίστρα στα ελληνικά και Caodistria, Cavo d” Istria, d” Cav d” Istria, De Caodistria και Cavod” Istria στα ιταλικά.
 
Για τη μόνιμη εγκατάσταση των Καποδίστρια προ του 1488 στο χωριό Μελίκια της περιοχής Λευκίμμη στη Νότια Κέρκυρα ο ερευνητής-συγγραφέας Κων. Καραμούτσος είναι κατηγορηματικός, προσθέτοντας ότι το κεφάλαιο της δαλματικής γεωγραφικής καταγωγής τους «περιβάλλεται από μια ανθεκτική αχλύ επτά αιώνων» και ότι οι έρευνες για την πλήρη διακρίβωση της ιστορίας της οικογένειας συνεχίζονται.
 
 
Αίτημα του Κέντρου Unesco του Ιονίου είναι να συγκεντρωθούν στην Κέρκυρα όλα τα κατάλοιπα Αρχείων που αναφέρονται στον Ιωάννη Καποδίστρια.
 
Στους εισηγητές της ημερίδας μνήμης και τιμής στον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ακαδημαϊκός Κων. Δεσποτόπουλος.
 
 
 
 
 
                     https://1alkinoos.wordpress.com/page/2/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου