Όσκαρ 2023: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο - Ποια είναι η ταινία που κέρδισε 4 Όσκαρ
Ο τρόμος των ναζί στην αίθουσα που προβλήθηκε το φιλμ, ο αποκεφαλισμός της αδερφής του συγγραφέα και η αναγνώριση της ιστορίας, 93 χρόνια μετά
Το Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο (αγγλ. All Quiet on the Western Front) είναι κινηματογραφικό αντιπολεμικό έργο του 1930 βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ. Βραβεύτηκε με το Όσκαρ για την καλύτερη ταινία το 1930 και είναι μια από τις πιο γνωστές αντιπολεμικές κινηματογραφικές ταινίες.
Επειδή εκείνη την εποχή πολλές κινηματογραφικές αίθουσες ακόμα δεν είχαν εξοπλιστεί με την τότε καινούργια τεχνολογία, το έργο κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις. Μία με ήχο και μία ως βουβή ταινία. Το 1991 η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Βρισκόμαστε στη Γερμανία στις αρχές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Γίνεται επιστράτευση και ο κόσμος είναι κατενθουσιασμένος. Στους δρόμους επικρατεί πανηγυρικός ενθουσιασμός. Οι στρατιώτες φεύγουν εθελοντές για το μέτωπο συνοδευόμενοι από τους ήχους των στρατιωτικών εμβατηρίων που παίζουν οι μπάντες, ενώ πλήθος άνδρες γυναίκες και παιδιά τους χειροκροτεί, τους ρίχνει λουλούδια και τους κουνάει καπέλα και μαντήλια. Ο ταχυδρόμος Χίμμελστος μοιράζει τα γράμματα βιαστικά για να πάει και αυτός να παρουσιαστεί, αφού είναι αξιωματικός. Μόνο σε μια αίθουσα του Γυμνασίου ο καθηγητής Κάντορεκ διδάσκει με στόμφο τους μαθητές του, αλλά η φωνή του δεν ακούγεται από τα εμβατήρια. Έχουν αρχαία Ελληνικά και στον πίνακα είναι γραμμένοι οι στίχοι του Ομήρου:
- Ἄνδρα μοι ἔννεπε,
- μοῦσα, πολύτροπον,
- ὃς μάλα πολλὰ
Καθώς οι παρελάσεις έξω από το ανοιχτό παράθυρο για μια στιγμή
λιγοστεύουν και οι ήχοι των εμβατηρίων κάπως απομακρύνονται, η φωνή του
καθηγητή ακούγεται ξανά. Αντί για το μάθημα βγάζει έναν φλογερό
πατριωτικό λόγο και παροτρύνει τους νέους να κάνουν το πατριωτικό τους
καθήκον. Τελικά καταφέρνει να παρασύρει όλη την τάξη και να τους κάνει
να πάνε όλοι σύσσωμοι εθελοντές, σε αντίθεση με την Οδύσσεια όπου ο Οδυσσέας δεν ξεκινάει ενθουσιασμένος να πάει στον πόλεμο. *
Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
*Ο μόνος τρόπος να αποφύγει ο Οδυσσέας την επιστράτευση, ήταν να δώσει την εντύπωση ότι είχε χάσει τα λογικά του. Όταν ο Παλαμήδης έφτασε στο σπίτι του, βρήκε τον Οδυσσέα να έχει ζέψει το άροτρο του με βόδι και άλογο παράλληλα και να σπέρνει το χωράφι του με αλάτι.
Όμως ο έξυπνος Παλαμήδης, κατάλαβε το παιχνίδι του Οδυσσέα και τον "ξεσκέπασε": άρπαξε τον γιο του Τηλέμαχο και τον έριξε μπροστά στο άροτρο για να σταματήσει, έτσι ο ο Οδυσσέας σταμάτησε το άροτρο και αναγκάστηκε να πάει στον πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου