28 Ιουνίου 2008

Από το politis-gr

Ηθική και Ιστορική δικαίωση των Ηρώων της Κύπρου Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Διαβάστε το άρθρο του politis.gr
___________________________________________

Πέμπτη, 26 Ιούνιος 2008

Όσοι με τον χάρο γίνανε φίλοι .


Κόλαφος για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που την καταδίκασε προχθές για τις εν ψυχρώ δολοφονίες των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τον Αύγουστο του 1996 στην ακριτική Δερύνεια.

Η απόφαση, με σκληρή γλώσσα, κάνει λόγο για άμεσες ευθύνες του τουρκικού κράτους.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι δυο Ελληνοκύπριοι δολοφονήθηκαν από Τούρκους πράκτορες.

Επιπλέον, η Άγκυρα δεν προχώρησε σε επαρκή εξέταση κι έρευνα των καταγγελιών για τα δυο περιστατικά.

Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλλει αποζημιώσεις 340.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.
Αδιάψευστοι μάρτυρες ήταν το βίντεο και οι φωτογραφίες που έλαβε υπόψη του το Δικαστήριο, το οποίο έκρινε παντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ότι ο μεν Ισαάκ υπήρξε θύμα του ...καβγά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο δε Σολωμού ότι σκοτώθηκε από... διασταυρούμενα πυρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιχείρησε και στις δυο αυτές προσφυγές να αποδώσει ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων.

Στα νομικά (!) επιχειρήματά της δε για την υπόθεση Ισαάκ, η Τουρκία χρησιμοποίησε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά .

Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ απέρριψε τη θέση της Άγκυρας ότι οι αιτητές θα έπρεπε να εξαντλήσουν τα εσωτερικά "ένδικα" μέσα των κατεχομένων .

Το συμπέρασμα του Δικαστηρίου είναι πως «οι Αναστάσιος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού σκοτώθηκαν από πράκτορες του τουρκικού κράτους και η χρήση βίας εναντίον τους δεν ήταν δικαιολογημένη».

Και στις δυο περιπτώσεις, σημειώνει το Δικαστήριο, η τουρκική κυβέρνηση δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο πως έγινε έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των δυο Κυπρίων και πως επί 11 χρόνια ΚΑΝΕΝΑΣ υπεύθυνος για τους φόνους δεν προσήχθη σε τουρκικό δικαστήριο.

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ έχουν σαφές και σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο, καθώς επαναβεβαιώνουν παλαιότερες αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες το καθεστώς του ψευδοκράτους είναι νομικώς ανύπαρκτο και ουσιαστικώς αποτελεί υποτελή στην Τουρκία διοίκηση.

Ως εκ τούτου, την ευθύνη για ότι συμβαίνει στα Κατεχόμενα, τη φέρει αποκλειστικώς η Τουρκία, η οποία ασκεί παρανόμως εξουσία μέσω των κατοχικών στρατευμάτων.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό από κυβερνητικούς και νομικούς κύκλους στη Λευκωσία, καθώς απορρίπτει τις θέσεις του καθεστώτος Ταλάτ για ύπαρξη δήθεν επαρκών νομικών μέσων στο ψευδοκράτος.

Δεν θα σταθώ καθόλου στις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν και θεωρούνται εκδήλως ανεπαρκείς αφού ακόμα και σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα οι αποζημιώσεις που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολλαπλάσιες.

Μην ξεχνάμε ότι ο Σπύρος Σολωμού (πατέρας του παληκαριού) είχε δώσει τα χρήματα (15.000.000 δραχμές) που του εστάλησαν από Ελληνικό πολιτικό κόμμα, το 1996 ,στο υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.

Στη συγκεκριμένη καταδίκη μόνο ηθικό και πολιτικό περιεχόμενο μπορεί να προσδώσει κανείς.

Όσοι με τον χάρο γίνανε φίλοι με τσιγάρο φεύγουν στα χείλη !


8 σχόλια