Μια ιδιαίτερα σημαντική διεθνής διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο με θέμα την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων στους τόπους προέλευσής τους. Οι χώρες που συμμετείχαν αποφάσισαν τη δημιουργία ενός καταλόγου που θα περιλαμβάνει τις αρχαιότητες τις οποίες ζητούν να επιστραφούν κατά προτεραιότητα. Για την Ελλάδα προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, για τα οποία η Αθήνα αγωνίζεται εδώ και τριάντα χρόνια. Όμως αυτή η κίνηση δημιουργεί κάποιες ελπίδες για μακροπρόθεσμη ικανοποίηση του αιτήματος για επιστροφή και της ζωφόρου του ναού του Επικούριου Απόλλωνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, εκτός από τον κατάλογο με τις αρχαιότητες που ζητούν να τους επιστραφούν οι χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη συζήτησαν επίσης "προτάσεις και εισηγήσεις που θα υποβληθούν στην Unesco, για να τροποποιηθεί η Σύμβασή της για την αποκατάσταση των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους", σημειώνει το αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.
Επίσης, έγιναν εκκλήσεις για ενότητα των χωρών που ζητούν να τους επιστραφούν σημαντικά έργα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλον τον κόσμο.
Επτά χώρες--η Αίγυπτος, η Συρία, η Γουατεμάλα, η Νιγηρία, η Ελλάδα, το Περού και η Λιβύη--από τις είκοσι δύο που συμμετείχαν στη διάσκεψη υπέβαλαν τους καταλόγους τους με τα αρχαία αντικείμενα που ζητούν να τους επιστραφούν κατά προτεραιότητα από άλλες χώρες.