20 Σεπτεμβρίου 2010

Ώ άθλια τουρκολάγνα γιουσουφάκια...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΌΜΩΣ; ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ!! Στο ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου εντάχθηκε το έργο της αποκατάστασης Διατηρητέου Λουτρού (χαμάμ) στη Μήθυμνα Λέσβου και της Ανάδειξης του σε Χώρο Τεκμηρίωσης Κατασκευής Χρήσης και Λειτουργίας των Οθωμανικών Λουτρών, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ. Το λουτρό έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
το οποίο θα αποκατασταθεί με χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑΠΗΓΗ 

Πηγή...

Σχετικό θέμα: Το Π.Ν.,το τζαμί,ο κίων και η γουρνοκεφαλή!

Στρατονίκη.Η Βαβέλ της...Ελλάδος!

Η Στρατονίκη είναι ένα από τα ορεινά χωριά του Δήμου στο Στρατονικό όρος, με θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στην χερσόνησο του Άθω. Είναι ένα από τα μαντεμοχώρια του Δήμου και οι κάτοικοί της -κυρίως παλαιότερα- είχαν σαν κύρια ασχολία τους τα μεταλλεία. Εικάζεται ότι κτίστηκε από τον βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα, προς τιμήν της αδερφής του Στρατονίκης.

Η Στρατονίκη γνώρισε μεγάλη ακμή από το 1530 μ.Χ, αφότου ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Α!, αναδιοργάνωσε τα μεταλλεία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που ήταν γνωστά στην περιοχή από τους βυζαντινούς χρόνους, ως Σιδηροκαύσια ή Σιδερόκαψα (Σεντέρ -καπισί). Από τα χρόνια εκείνα, συνέρεαν στην περιοχή εκτός από έλληνες και εργάτες πολλών άλλων εθνικοτήτων (Βούλγαροι, Σέρβοι, Βλάχοι, Κιρκάσιοι, Τούρκοι, Αλβανοί, Εβραίοι, ακόμα και Γερμανοί ως τεχνικοί).

Η ακμή των μεταλλείων μετέβαλε την Στρατονίκη σε ένα μεγάλο και ακμαίο κέντρο, καθώς δούλευαν εκεί περί τους 6.000 εργάτες, σε 500-600 φούρνους, διάσπαρτους μέσα στα βουνά και αποτελούσε μία μικρή Βαβέλ, καθώς μιλιόταν πολλές γλώσσες από τους εργάτες των ποικίλων προελεύσεων. Ελληνικά, Ισπανοεβραϊκά και πολλές βαλκανικές γλώσσες.

Οι Εβραίοι ασκούσαν κυρίως το επάγγελμα του σαράφη και φαίνεται ότι ήταν πολλοί και κυριαρχούσαν στην αγορά. Οι Εβραίοι σαράφηδες και οι Τούρκοι ενοικιαστές των μεταλλείων αγόραζαν από τους μεταλλωρύχους τον άργυρο σε καθορισμένη από το κράτος τιμή. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο αν ως κοινή γλώσσα συνεννοήσεως επιβλήθηκε ή Ισπανική. Παρ' όλα αυτά, στην αγορά ακούγονταν και τα ελληνικά και τα σερβικά από τους χωρικούς των γύρω χωριών, πού κατέβαιναν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Έτσι, όταν το Σάββατο έκλειναν τα καταστήματά τους οι Εβραίοι, νέκρωνε η αγορά και επομένως οι ημέρες αργίας στα Σιδηροκαύσια ήταν δύο, το Σάββατο για τους Εβραίους και ή Κυριακή για τους χριστιανούς.

Υπολογίζεται ότι στα μέσα του 16ου αιώνα, ο σουλτάνος έπαιρνε κάθε μήνα από τα μεταλλεία, μετάλλευμα αξίας 20.000-30.000 χρυσών νομισμάτων. Στα Σιδηροκαύσια εικάζεται ότι λειτουργούσε νομισματοκοπείο από την εποχή του Μουράτ του Β! (1421-1451).

ΠΗΓΗ: Επίσημο site Δημου Σταγείρων - Ακάνθου (stagira.gr)

Ο Τέταρτος Δρόμος προς το άγνωστο.

thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Δεν πάει καιρός – μόλις 27 Αυγούστου ήταν – που λέγαμε, απ’ αυτήν εδώ την ιστοσελίδα (υπό τον τίτλο «Φαρσοκωμωδία με λυπημένο τέλος»), ότι: «Η κυβέρνηση και – με τη σειρά τους – οι τράπεζες μπορεί να κατασχέσουν όσα σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, τιμαλφή, μαχαιροπίρουνα και κουρτίνες κάνουν κέφι. Χρήμα όμως δεν θα βρουν, αφού οι πράγματι έχοντες είτε θα παραμείνουν ανέγγιχτοι είτε έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Έτσι πάλι θα κληθούν οι μη έχοντες να δώσουν λίγο ακόμη απ’ το αίμα τους».
Είχε ήδη εξαγγελθεί και διατυμπανιζόταν το «ανελέητο» και «ανυποχώρητο» κυνήγι της φοροδιαφυγής, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκούσε μεγάλα έσοδα. Η κατάληξη βεβαίως δεν είναι άλλη από μια ακόμη «περαίωση», μια ακόμη επιβράβευση των κατ’ επάγγελμα και κατά συρροήν φοροφυγάδων. Το δε αστείο είναι ότι ακόμη και η παντοδύναμη τρόικα πλέον αντιλαμβάνεται την κοροϊδία, ενώ το ΔΝΤ, αντί της «περαίωσης», ζητάει παραπομπή στη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα σχετικά με τη φορολογία και απαιτεί σχεδόν να γίνει η φοροδιαφυγή «ιδιώνυμο» αδίκημα.
Έτσι το μόνο προφανές – καταγραφόμενο πλέον ακόμη και από τις κατ’ εξοχήν φιλικές προς την κυβέρνηση εφημερίδες – είναι η αποτυχία. Μόνο που η κυβέρνηση δεν αποτυγχάνει μόνο στο κυνήγι των εσόδων και τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος (τον οποίο άλλωστε ουδέποτε επεδίωξε), αλλά και στην καλπάζουσα ύφεση, την εκρηκτική ανεργία, τα λουκέτα και τόσα άλλα τα οποία, σε πλήρη συνεργασία με την τρόικα, έχει... «επιτύχει».
Παράλληλα τα νέα από κάθε τομέα που άπτεται της οικονομικής πολιτικής είναι δραματικά:
● Το... προξενιό των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, το οποίο επιχείρησε τις προηγούμενες μέρες ο Παπακωνσταντίνου στην αλλοδαπή – και μάλιστα με διακεκριμένη υποστήριξη... – στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία.
● Τώρα υποτίθεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κάποιοι υπουργοί του αναζητούν επενδυτές ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες. Εργαλείο, το νομοσχέδιο για επενδύσεις fast truck, έξω και πάνω από τους συνήθεις κανόνες, στα πρότυπα χωρών του Τρίτου Κόσμου. Ακριβώς επειδή «κανονικά» λεφτά είναι αδύνατον να «επενδυθούν» στη χρεοκοπημένη χώρα μας.
● Ως γνωστόν ακόμη και τη διαχείριση υδάτων έχουμε βγάλει στο σφυρί, επίσης χαρακτηριστικό τριτοκοσμικών Μπανανιών.
● Το ΔΝΤ ζητάει να πουλήσουμε τις κρατικές τράπεζες και – σύμφωνα με το χθεσινό «Βήμα» – πλέον η τρόικα πιέζει και για πώληση ιδιωτικών τραπεζών σε ξένους ομίλους.
● Την ίδια ώρα η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, τον Οκτώβριο, όχι μόνο στην «οικονομική διακυβέρνηση», αλλά και στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας πτωχεύσεων χωρών του ευρώ.
Μέσα σ’ αυτό το σκοτεινό κλίμα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια όλο και περισσότεροι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι. Πάντα ξένοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (λέγε με Παπαδήμο), πάντα άμισθοι (άρα, κατά πάσα λογική πιθανότητα, καλυπτόμενοι οικονομικά από κάποιο εκτός Ελλάδας ταμείο), πάντα σχετιζόμενοι με τους τρεις παράγοντες της τρόικας ή με τράπεζες των πιστωτών μας ή με τράπεζες ειδικευμένες στις αναδιαρθρώσεις χρέους.
Με την άσκηση της πραγματικής εξουσίας στη χώρα διαρκώς να αποκρατικοποιείται και να... διεθνοποιείται, ίσως δεν είναι τελικά περίεργο που ο πρωθυπουργός μεταβιβάζει αρμοδιότητές του σε «συντονιστές» σαν εκ προθέσεως (;) να αποποιείται μέρος της εξουσίας του, την ώρα που ο ίδιος πασχίζει – και λαμβάνει αρκετή βοήθεια από παράγοντες εκτός Ελλάδος – ώστε να αναδειχθεί σε «διεθνή προσωπικότητα». Ο θρίαμβος της... παγκοσμιοποίησης και, βεβαίως, του Τέταρτου Δρόμου προς το άγνωστο!
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΧΩΡ.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΧΩΡΞεκίνησαν οι εγγραφές στο Πανεπιστήμιο της Ελληνικής ιδεολογίας του ΙΧΩΡ.
Είσοδος ελεύθερη με την κάρτα μέλους.
Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά 5-7 και 7-9 Ακαδημίας 88, σε δύο ορόφους, 5ος και 6ος, στις δύο αίθουσες σεμιναρίων του ΙΧΩΡ, ΠΗΓΑΣΟΣ και ΒΕΛΛΕΡΕΦΟΝΤΗΣ.

Διδάσκονται μεταξύ άλλων:
-- Αμφικτυονική φιλοσοφία και σοφοθεραπευτική - Ιων Καρακώστας
-- Ελληνική γλώσσα Διάλεκτοι Ετυμολογία - Κωνσταντίνος χατζηγιαννάκης
-- Μουσική θεωρία και αποσυμβολισμός - Γεωργάκη Παρασκευή
-- Αρχαίο Ελληνικό θέατρο, υποκριτική και ορθοφωνία - Κοντογιάνης Παντελής
-- Πυθαγόρειος Εσωτερισμός - Τάκας Στυλιανός
-- Αρκαδικός κύκλος - Σπυρόπουλος Γιάννης
-- Πολιτική οικονομία και η δυτική οικονομική παρακμή - Χαράλαμπος Ησαίας
-- Ελληνική Αρχαιολογία - Μπεξής Ευάγγελος
-- Βιωματική Ελληνικότητα - Μπεξής Ευάγγελος
-- Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή ιστορία - Γουίλιαμ Γουλιέλμος
-- Το κίνημα της Πανελλήνιας ιδέας στην ιστορική του διαχρονία - Ηλιόπουλος Γιώργος
-- Ελληνική Μυθολογία - Στεργιοπούλου Βασιλεία
-- Αρχαία Ελληνική τεχνολογία - Καρμιράντζος Κωνσταντίνος
-- Βότανα-Διατροφή και τρόποι θωράκισης της υγείας μας - Γρηγορίου Μιχάλης
Συμμετέχουν ακόμα σε εβδομαδιαία βάση με συζητήσεις και αναλύσεις θεμάτων η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ, το φιλοσοφικό εργαστήριο ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑΝΗ, οι φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, καθώς και το τελεστικό Θέατρο ΑΝΑΣΣΑ ΓΑΙΑ.
Η κεντρική ομιλία κάθε Σάββατο και προβολή ντοκυμανταίρ κάθε Τετάρτη.
Για περισσότερες πληροφορίες,αναλυτικό πρόγραμμα και εγγραφές, Ακαδημίας 88, στον 5ο όροφο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3840676.

ΙΧΩΡ

Μη λέμε και ότι νάναι....

Ότι δηλαδή η επίσκεψη του Ποντίφικα, η πρώτη στη Βρετανία από το 1982, συνεπήρε τα πλήθη των πιστών Καθολικών και ξεχνάμε ότι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Πάπα στη Βρετανία. Η αστυνομία έκανε λόγο για 2.000-3.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Χάιντ Παρκ, αλλά σύμφωνα με τους οργανωτές οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 10.000....

"Η αντίθεση του πάπα στα προφυλακτικά σκοτώνει" και "Αρχηγός της μεγαλύτερης συμμορίας βιαστών παιδιών", έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Αλλά και διάφορα άλλα όπως αυτό που βλέπετε στην ανάρτηση.

Η Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Ντόρις ήθελε να καταγγείλει τα σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη του κλήρου. "Ο πάπας ζητά συνέχεια συγγνώμη, όμως αυτό δεν αρκεί", είπε η γυναίκα που κρατούσε μια φωτογραφία της σε ηλικία επτά ετών, την εποχή που την κακοποίησε ένας ιερέας....

Για ποία επιτυχία μιλάει το Βατικανό;

Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα

...είναι συχνό θέμα χριστιανιστών, που σκοπίμως ούτε κουβέντα ούτε σχόλιο κάνουν καθώς ο Γκίντο Βεστερβέλε, γερμανός υπουργός εξωτερικών, αντικαγκελάριος της παπαδοκόρης Μέρκελ του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟδημοκρατικού κόμματος

Παντρεύτηκε τον καλό του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ...

Ας τολμήσουν να ξαναλασπολογήσουν κατά των αρχαίων προγόνων μας...θα τους περιμένουμε...