25 Δεκεμβρίου 2008

"Ελληνική Νομαρχία" Ανωνύμου Έλληνος!!!



Ανωνύμου 'Ελληνος «Ελληνική Νομαρχία»

Ολο το κειμενο του βιβλίου://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/hellenic_polity.htm

Πρόκειται για το αμείλικτο κατηγορώ ενός φωτισμένου έλληνα κατά της Τουρκολάγνου Ορθοδοξίας και της καλογεροκρατίας... λίγο πριν από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821

Διαπιστώνει σωστά τις αίτιες της πνευματικής καθυστέρησης του σκλαβωμένου τόπου, αποδίνοντάς την κυρίως στην απόλυτη καλογεροκρατία: Ω δεισιδαιμονία, πόσον φοβερά είσαι ανάμεσα εις τα ανθρώπινα πάθη, και πόσον ουτιδανώνεις την ανθρωπότητα, όταν κυριεύεις τας ψυχάς των απλών και αμαθών λαών, οι οποίοι τόσον αμαυρώνονται οπού τρέμουσιν εις την ψευδή λαλιάν σου, καθώς τα βρέφη!».

Μεγάλο σταθμό στο ξετύλιγμα της νεοελληνικής σκέψης και λογοτεχνίας, αλλά και της εθνικοαπελευθερωτικής επαναστατικής οργάνωσης αποτελεί η «Ελληνική Νομαρχία». Γράφτηκε γύρω στα 1806 και τυπώθηκε τον ίδιο χρόνο πιθανόν στην Μπολόνια της Ιταλίας. Ο συγγραφέας του, για λόγους συνωμοτικούς, θέλησε να μείνει άγνωστος και γι' αυτό παρουσιάζεται σαν «Ανώνυμος Ελλην». (Επίσης και ο τίτλος του δόθηκε για λόγους συνωμοτικούς). Και ίσαμε σήμερα δεν αποκαλύφθηκε ποιος πραγματικά είναι. Αλλοι λένε τον Κωλέτη, άλλοι κάποιον έμπορο του εξωτερικού, το Γιαννιώτη Σπύρο Σπάχο, ο Βέης λέει τον Χριστόφορο Περραιβό, άλλοι τον Κορίνθιο ιατροφιλόσοφο Γεώργιο Καλαρά και τέλος, ο Βαλέτας, που το 1949 βγάζει το συμπέρασμα ότι συγγραφέας είναι ο Ηπειρώτης ιατροφιλόσοφος Ιωάννης Πασχάλης - Δονάς.

Διαβάστε τη συνέχεια:
http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_fireboard&func=view&id=8696&catid=46#8696