29 Απριλίου 2010

Ρωσία: στην (ηλεκτρονική) δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα της σφαγής 22 χιλ. Πολωνών στο Κατίν το 1940

Τα αρχεία του ρωσικού κράτους έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα μέσω διαδικτύου - με εντολή του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ - σειρά εγγράφων σχετικών με τη σφαγή των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν το 1940 από την μυστική αστυνομία του Στάλιν, το NKVD.
"Με απόφαση του προέδρου της Ρωσικής Oμοσπονδίας, του Ντ. Α. Μεντβέντεφ, τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων σχετικά με το 'πρόβλημα του Κατίν' του 'φακέλου Νο 1' δόθηκαν στη δημοσιότητα", αναφέρεται στο σημείωμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αρχείων, rusarchives.tu. Σημείωμα του αρχηγού του NKVD, Λαυρέντι Μπέρια, που φέρει την υπογραφή του Στάλιν, όπου προτείνεται η εκτέλεση των αιχμαλώτων Πολωνών αξιωματικών, περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η δημοσίευση των κειμένων αυτών έχουν συμβολική αξία, αφού η άρση του απορρήτου έγινε το 1992. Πολλά έγγραφα παραμένουν απόρρητα, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της Πολωνίας για τον αποχαρακτηρισμό και την αποκάλυψή τους. "Αυτά τα έγγραφα αποχαρακτηρίσθηκαν τον Σεπτέμβριο 1992 και με εντολή του ρώσου προέδρου, Μπορίς Γέλτσιν, τα αντίγραφα παραδόθηκαν στην πολωνική πλευρά", αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας ρωσικών αρχείων.
Ο διευθυντής των Ομοσπονδιακών Ρωσικών Αρχείων, Αντρέι Αρτίζοφ, δήλωσε ότι τα έγγραφα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα για να σιωπήσουν εκείνοι που αρνούνται ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν ένοχη για τη σφαγή αυτή. "Ορισμένοι λένε ότι το έγκλημα του Κατίν είναι μύθος, ότι τα έγγραφα (που το αποδεικνύουν) είναι πλαστά ...για τον λόγο αυτόν η απόφαση ελήφθη να αναρτηθούν με ηλεκτρονική μορφή τα πρωτότυπα", δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Το θέμα της σφαγής του Κατίν δηλητηριάζει εδώ και δεκαετίες τις σχέσεις της Ρωσίας με την Πολωνία. Είκοσι δύο χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί εκτελέσθηκαν τότε στο δάσος του Κατίν (Ρωσία) , του Χάρκιβ (Ουκρανία) και του Μεντνόιε (Ρωσία). Οι Πολωνοί αξιωματικοί είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι από το σοβιετικό στρατό, ο οποίος εισέβαλε στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939 βάσει του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Επί δεκαετίες, η ΕΣΣΔ κατηγορούσε το γερμανικό στρατό για τη σφαγή. Μόλις τον Απρίλιο 1990 ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε αναγνωρίσει την ευθύνη της χώρας του.

Πηγή...

Ένας Πάπας, μα τι Πάπας!!!

Σε τρις εβδομάδες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κωστάντζας, Γερμανία, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να βλέπουν σε άγαλμα που κατασκεύασε ο Peter Lenk τον Πάπα γυμνό! ....Απολαύστε: