27 Αυγούστου 2011

Ενεργειακή συμφωνία Ρωσίας - Β. Κορέας!

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ιλ - Μεντβέντεφ με Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Η επίσκεψη-φάντασμα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ στη Ρωσία ολοκληρώθηκε χθες, με τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στη συνομιλία που διεξήχθη κάτω από πρωτοφανή για τα μετασοβιετικά χρόνια μυστικότητα και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε κλειστή στρατιωτική βάση στο Ουλάν Ουντέ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη, οι δύο άνδρες εξέτασαν όλα τα διμερή ζητήματα. Ενδεικτικό του εξαιρετικού κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση αποτέλεσε το δημόσιο ευχαριστώ του Κιμ Γιονγκ Ιλ προς τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το γεγονός πως ταξίδεψε 5.500 χλμ. προκειμένου να τον συναντήσει.
Στην κορυφή της ατζέντας κυριάρχησαν οι συνομιλίες για ενεργειακή συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στις δύο χώρες. Με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα διέρχεται από το έδαφος της Βόρειας Κορέας και θα καταλήγει σε αυτό της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, δόθηκε εντολή στα αρμόδια υπουργεία να συστήσουν ειδική επιτροπή, με σκοπό τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων παραμέτρων που θα αφορούν τη διέλευση του αγωγού.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του Κρεμλίνου για την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού που «θα ενώσει τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα» αποτελεί η δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την οποία, με προσωπική του εντολή ζήτησε από τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, να εστιάσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και να το «τρέξει».
Από τα υπόλοιπα διμερή θέματα ξεχώρισε η συζήτηση για το χρέος ύψους 11 δισ. δολαρίων της Βόρειας Κορέας προς την ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με πηγή του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε μια κοινή προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο και αποτελεί αγκάθι στην οικονομική συνεργασία των δύο κρατών.
Πέραν των διμερών συμφωνιών, είδηση προέκυψε από την πρόθεση της Βόρειας Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου των Εξι (Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία), οι οποίες διεκόπησαν τον Δεκέμβριο του 2008. Με δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Νατάλια Τιμακόβα, υποστήριξε πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ την ετοιμότητα και πρόθεση της χώρας του να επανέλθει στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόβλημα χωρίς την επιβολή κανενός όρου, καθώς και στην εφαρμογή μορατόριουμ στην παραγωγή πυρηνικών καυσίμων και στην πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.
Πηγή...